Skip to content

Les imatges de 2023: Tempestes, crònica negra i la força de l’esport femení

Aquest digital ha cobert nou mesos de l’actualitat del Pla de Mallorca d’aquest 2023 que arriba al seu final. No ha estat un any complet, però ha estat un espai temporal que ha donat per algunes imatges ben representatives.

Per descomptat les eleccions sempre esdevenen importants, però la crònica negra i les inclemències del temps han marcat, malauradament, moltes de les notícies més llegides i comentades arreu del Pla.

L’esport a la comarca aquests nou mesos ha estat femení. Nines i dones del Pla han demostrat arreu de Mallorca, la Comunitat i l’Estat el seu poder en diferents modalitats i categories assegurant la bona salut present i futur dels clubs del Pla.

A continuació hi ha algunes de les fites i imatges més destacables d’aquests nou mesos de 2023.

EL TEMPS

En l’àmbit comarcal les pluges de principis del mes de juny causaren estralls a Porreres, Montuïri i Vilafranca. Les imatges reflecteixen com es varen viure els moments de les tempestes. Molt comentada fou l’aparició d’una anguila en el camí vell entre Porreres i Algaida, dins el terme de Montuïri.

CRÒNICA NEGRA

Una de les primeres notícies que va cobrir aquest digital fou la crema de cotxes intencionada a Porreres. Fent clic sobre les imatges podreu anar a les notícies i veure més fotografies.

L’ESPORT, EN FEMENÍ

L’esport a la comarca del Pla d’aquest 2023 ha estat escrit en femení. Començà amb els èxits de l’equip infantil femení de l’Algaida Vòlei Club que es proclamaren campiones de Mallorca i de les Balears i feren un gran paper en el campionat d’Espanya. En el mateix municipi, l’equip de futbol del CE Algaida guanyà la copa federació. Per la seva banda, a Sant Joan es creà el primer equip de futbol sala femení de Sant Joan CE que pocs mesos després es proclamà campió del II Torneig per la Igualtat Ciutat de Palma-Conecta Balear. En futbol el CE Sineu es proclamà campió de lliga aconseguint l’ascens a la Lliga Autonòmica.

Individualment, també han brillat atletes com ara Rosa Córdoba que es proclamà campiona de les Balears de Mitja Marató amb el CA Montuïri o, també de Porreres, Apol·lònia Rigo qui aconseguí la primera medalla de la història pel Club Atletisme Porreres en un campionat d’Espanya. La judoka sineuera Maria Oliver quedà tercera en el campionat d’Espanya.

CULTURA

En l’àmbit cultural al llarg d’aquest any hem seguit les diferents activitats dels 10 anys de la ruta arqueològica Sencelles-Costitx. També ens hem fet ressò de presentacions de llibres o de la convocatòria de premis literaris. A Sineu, per exemple vam poder descobrir als nostres lectors les interioritats d’una joia que el Bisbat manté tancada bona part de l’any, el Palau o convent de les monges. Per Sant Jordi, el 23 d’abril vam convidar a tots els bibliotecaris i bibliotecàries del Pla a què ens fessin una recomanació per llegir aquest any. Si no hi vau ser a temps aquí les teniu.

Un dels èxits d’aquests mesos ha estat l’esclafit d’un grup de música del Pla, els Ánimos Parrec. Un grup que vam poder veure i escoltar a la nostra primera MoBofest. A qui també hem escoltat fou a l’asturià més icònic del folklore, Rodrigo Cuevas.

El Contrallum de Sineu, la resurrecció de Tomeu Penya, la proclamació com a Fill Il·lustre de Joan Miralles i Monserrat o els reportatges que adesiara hem publicat també han omplit aquest digital.

ELECCIONS

Els comicis també han marcat bona part de la meitat d’aquest 2023 que tot just arriba al seu final. Els 14 pobles, en general, van viure canvis o resultats inesperats. Al final, pel juny s’elegiren els 14 batles i batlesses que ara duen el govern de cada municipi.

batles batlesses

ALTRES CURIOSITATS

Pel que fa a les notícies que més s’han llegit aquest 2023 a Tot Pla hi ha sense dubte el meló de Vilafranca o la retirada d’en Banya Verda a Montuïri. Molt comentada ha estat la notícia sobre el misteri que manté en l’ai al cor als residents a Randa on algú amolla els coloms de les trampes que posa l’Ajuntament d’Algaida al campanar. Però també els lectors del Pla s’han detingut a llegir articles com els de Gabriel Mayol sobre per quin motiu se li diu Pla si no ho és, el de Catalina Martorell sobre la primera batlessa de Mallorca o el de Joan Ferrà sobre en Richard de les fotos.

Back To Top