Skip to content
ActualitatAlgaidaMontuïriPorreres

Els ruixats fan estralls a la zona de Porreres, Montuïri i Algaida

pluja porreres1

Dijous, divendres, dissabte, diumenge i qui sap sí avui es tornarà a repetir el mateix. Ruixats que en poc menys d’una hora deixen grans quantitats de precipitació que inunden carrers, soterranis, carreteres i desborden torrents, Banyeres i La Poruga a Porreres i el d’Alcoraia a Montuïri. Podeu consultar vídeos i fotografies a les xarxes de Tot Pla, especialment al Tuiter.

Porreres ha estat en tots els casos el municipi més afectat del Pla de Mallorca. Entre els primers quatre dies de juny han caigut gairebé 200 litres. Però ho ha fet amb una alta intensitat i en molt poc espai de temps.

L’aficionat a la meteorologia, Tomeu Mateu, parlava el primer de juny que la precipitació havia caigut amb una intensitat de 350 litres/hora. És a dir, sí el ruixat hagués durat una hora amb la mateixa intensitat haurien plogut 350 litres.

Ahir horabaixa a Porreres els Bombers de Mallorca, Protecció Civil, la Policia Local i la Guàrdia Civil van actuar de valent. La batlessa de Porreres, Xisca Mora; el regidor de Manteniment de l’Ajuntament de Porreres, Jaume Martorell i un operari de la brigada se sumaren a les tasques de coordinació i neteja. A Montuïri també l’agrupació de Protecció Civil va fer feina de valent. A Algaida el mateix, la seva agrupació va actuar i fins i tot ajudà a la de Porreres.

MOLTA POR PER AVUI

Amb relació als danys a Porreres Martorell apunta que “demà (per avui) farem balanç però la veritat que ara mateix ens preocupa és que torni a ploure perquè la veritat que ja no sabem què pot passar després de tants de dies seguits. Jo no ho havia vist mai. Esperem que ens doni una treva”. De fet, “feia molts d’anys que no rajava La Poruga”.

En el seu treball “Inundacions a l’entorn del nucli urbà de Porreres” el geògraf Joan Barceló Sorell explica que el torrent de Na Poruga o La Poruga “és un dels torrents més famosos de Porreres i principal protagonista de les inundacions al nucli urbà. Es tracta d’un torrent estret amb un llit molt poc marcat, això el fa més perillós encara. A més, el llit es troba tot encimentat. És un torrent difícil d’identificar ja que passa per terrenys altament modificats. Els porrerencs han viscut experiències de tota mena durant algunes tempestes fortes. (…) L’aigua d’aquesta torrentera davalla del puig des Poassos, sa Bastida i del puig d’en Femella. Agafa la carretera de Porreres-Llucmajor i anega una sèrie de camps abans d’arribar a la carretera de Porreres-Campos. Continua cap a Felanitx, i finalment volta en direcció a Campos.

Gràfic del treball de fi de grau del geògraf Joan Barceló Sorell.

Pel que fa al torrent d’es Pont o de Banyeres, el mateix Joan Barceló diu que “juntament amb la Poruga és un dels torrents més perillosos pel nucli urbà de Porreres i el seu entorn. Es tracta d’un torrent més ben definit que l’anterior, més ample i amb un llit més ben marcat

Ahir diumenge es va inundar el pavelló, cases i soterranis i es tancaren totes les carreteres d’accés al municipi a excepció de la de Vilafranca. A darrera hora només romania tancada la carretera de Felanitx.

Però igual que va ocórrer, ja amb el fort ruixat del 25 de maig, aquests darrers quatre dies altre cop la zona més afectada a més del nucli urbà de Porreres ha estat la zona de Banyeres, Son Mas, Son Palou, Alcoraia, Son Ribes, Son Massanet, Son Canals, Son Trobat, Son Coll, etcètera. Això són les terres que confronten amb la carretera vella de Porreres a Algaida. A tota aquesta zona parets esbaldregades, camins inundats, l’asfalt de la carretera aixecada… ha estat la tònica d’aquests dies.

Ahir horabaixa a la zona de Son Massanet, Montuïri, sis cotxes van quedar atrapats a la carretera. No podien creuar cap al nucli de Montuïri ni anar en direcció Porreres, a causa de la gran quantitat d’aigua que sortia de les terres i creuava la via.

Així als més de 27 litres que van caure a Porreres el 25 de maig, 45 a Algaida i 24 a Montuïri aquests darrers quatre dies s’hi han afegit els 95,5 (Porreres) de dia primer de juny. A Montuïri foren 45,5 i 12 a Petra per exemple. Dia 2 es va repetir la mateixa situació amb 22 litres a Porreres i una ploguda similar a Algaida amb calabruix.

El dissabte les precipitacions també van afectar el Pla, Porreres, Montuïri i Algaida no es van veure tan afectats. Va ploure més a Petra, 24 litres, o a Sencelles, Santa Eugènia.

Però ahir diumenge, dia 4, la pluja que va caure sobre Porreres la terra no la va poder absorbir, ja estava amarada dels dies anteriors i els 78 litres caiguts provocaren inundacions. A Montuïri poble la pluja fou de 39 litres, però, com la resta de dies la zona de la carretera vella de Porreres cap a Montuïri va ser on va tornar a beure.

EXPLICACIÓ CIENTIFICA

El geògraf i expresentador del Temps a IB3, Joan Barceló Trobat, explica que “aquesta situació que vivim es deu a la presència d’un anticicló a les illes britàniques. Això fa que allà hi hagi altes pressions i provoqui la inestabilitat que vivim aquí. Això afegit a la presència d’aire fred en altura (-17/-18 graus a 5.500 metres) i això fa que a les hores centrals del dia, quan fa més calor els niguls puguin créixer. Creixen al migdia que és quan hi ha més calor a baix i més diferència de temperatura amb la banda de dalt. Si el de matí fa sol és quan creixen més els niguls”.

Així mateix, Barceló, explica els motius pels quals aquests pluges han caigut sempre a la mateixa zona, Porreres i Montuïri. “Doncs això és per la convergència de vent -explica- aquí on s’ajunta el vent és on creix el nigul”. Aquesta zona central de l’illa “Algaida, Porreres, Montuïri, Vilafranca és on s’ajunta l’embat. De fet a moltes zones de la costa fa un bon sol i a l’interior de l’illa és on hi ha les tronades i tempestes”. Barceló afegeix que “aquests dies s’ha vist molt clar com el vent, l’embat, de la badia de Pollença i la d’Alcúdia convergia damunt Porreres i Montuïri”.

A la imatge del radar d’ahir s’hi veu clarament el que explica Barceló i com els niguls, la tempesta comença en la retxa on s’ajunten els dos vents.

Radar4dejuny2023

Cal assenyalar que Porreres i Montuïri pertanyen a dues conques hidrogràfiques diferents això suposa que la pluja que cau a la zona de Banyeres, Son Mas, Molí d’en Panada… va a parar a la conca sud. Mentre que la pluja que cau ja dins el terme de Montuïri, a la zona d’Alcoraia o dins Algaida (Son Trobat, Son Coll, sa Mata) ja va a l’albufera de Muro. Això ha fet que tot i que els torrents en els dos municipis s’hagin desbordat la situació hagi estat menor que sí tota l’aigua hagués anat a parar allà mateix.

Entre Porreres i Algaida va apareixer una anguila. Foto: PROTECCIÓ CIVIL ALGAIDA.
Back To Top