Skip to content
ActualitatCulturaDestacatPorreres

Mobocrònica 2023 i l’any que ve… ja en parlarem

Foto: Pep Toni Font

(Després de la primera crònica urgent i lleganyosa publicada per Tot Pla hores després que la Mobo apagués el darrer focus dels escenaris, publicam aquesta visió reposada del festival que ha fet la nostra col·laboradora Cati Romero)

El festival de música Mobofest va tenir lloc aquest passat cap de setmana passat al municipi de Porreres. Després de néixer l’any 2017 a Consolació de Sant Joan, per traslladar-se l’any 2021 a Lloret de Vistalegre, aquest any el lloc escollit va ser Porreres, concretament, el Santuari de Monti-Sion i el Parc Municipal de n’Hereveta. Tres dies de música, del 27 al 29 de juliol, on es va poder viure la música en directe amb una gran varietat de grups musical. A més, dins la programació també hi va haver unes jornades per a professionals que es van dur a terme al Santuari de Monti-Sion i els pòdcast «Pati de butaques» i «Tabac i sobrassada».

Durant els tres dies del festival s’ha pogut veure a grups mallorquins, però també d’altres llocs, creant un lloc inclusiu, on la música ha estat el motor del festival. Amb un cartell complet i variat, amb grups cantant en llengua catalana i donant visibilitat a la música feta per dones, s’ha tornat a demostrar que és possible fer un festival de música de qualitat al Pla de Mallorca.

Com a porrerenca, ha estat un plaer que el festival hagi tingut lloc a Porreres. Esdeveniments musicals com aquests, en els quals es donen a conèixer grups emergents i d’altres que ja tenen una trajectòria més que consolidada, és una gran oportunitat per deixar-se endur i gaudir de la música.

La maquinària interna d’aquest rellotge de precisió que manté el batec de la Mobo no atura. De fet, totes aquelles persones que no es vulguin perdre un esdeveniment cultural com aquest, ja poden comprar l’entrada de la propera edició de 2024 de la qual “ja en parlarem”, diuen amb una aclucada d’ull.

Aquesta foto i la de portada no necessiten cap peu, només firmar-les. FOTOS: PEP TONI FONT.

DIA 1 – MONTI-SION

La felanitxera Mar Grimalt va encetar, com ella mateixa va dir, la Mobofest al Santuari de Monti-Sion. Guanyadora de la 14a edició del Concurs Sons de la Mediterrània l’any 2021, premi que li va permetre gravar el seu primer àlbum «Espurnes i coralls», va tocar cançons que combinaven sorolls de fàbrica, lletres pròpies i lletres de poemes, creant una atmosfera intensa amb la seva música experimental al claustre de Monti-Sion, i mostrant que la música es pot trobar en qualsevol lloc, fins i tot, a una fàbrica de vibrats i pretensats de formigó.

L’encarregada de tancar el primer dia va ser la barcelonina Julieta. La cantant que anava acompanyada en algunes cançons de dues ballarines, va animar el vespre amb cançons com Si ha de ser serà, Secret o T’enxules. Amb una mescla de música pop, electrònica i reggaeton, va fer ballar al públic i divertir-se amb la seva música. A més, entre el públic hi havia la cantant Maria Hein, que durant el concert va pujar a l’escenari per cantar a una cançó a duet.

El segon dia tocava anar al Parc Municipal de n’Hereveta. Amb un muntatge molt ben encertat, el recinte es va vestir amb bales de palla que creaven la sensació d’estar just al mig de qualsevol de les terres del pla. L’aparcament del parc s’havia omplit de foodtracks, paradetes i just a les portes del parc, un recorregut de llumetes il·luminaven un petit passadís per entrar al recinte i iniciar així l’experiència musical. A dins, dos escenaris estaven esperant al públic, un petit al fons a la part dreta que seria l’Escenari Puig i al centre hi havia l’escenari principal Rosa Blanca, que no donaven descans a la música.

DIA 2

Amb un cartell més ampli, el segon dia s’iniciava a l’Escenari Puig amb el grup Cadmus. Tot i que era prest, les persones presents vàrem gaudir de les cançons de rock alternatiu, suau i agradable, amb lletres amb angles. Cal destacar la cançó The Rockets.

A continuació, la valldemossina Júlia Colom va donar a conèixer el seu primer disc Miramar a l’Escenari Rosa Blanca. La jove cantautora, transmet la influència que ha tingut per a ella les tonades mallorquines, amb una música actual que fa que no es pugui deixar de parar esment. Seguidament, el grup mallorquí Amulet, amb cançons indie-folk va fer activar el públic que el va seguir amb el seu ritme. Ja finalitzant el concert, i amb un to reivindicatiu va cantar la cançó Ses Portes de l’Infern.

Sense donar treva, va començar un dels concerts més esperats, La Bien Querida. La cantant del grup Ana Fernández Villaverde va sortir a l’escenari amb un vestit blanc, llarg i llis per cantar el repertori de cançons d’amor, però sobretot, de desamor. Al final del concert, va sonar Dinamita, un dels temes que l’han donat a conèixer.

Tot seguit, el grup mallorquí Bilo, amb un rock alternatiu, i creant un producte propi, es va mostrar al públic, on a primera línia es podien veure una fila de noies que et feia pensar que encara existeixen les groupies.

Un dels altres moments esperats va ser quan varen sortir a l’Escenari Rosa Blanca el grup Da Souza. Aquest quintet mallorquí ja havia anunciat que seria un dels darrers concerts que farien i el públic ho sabia. Amb un estil pop indie en català varen cantar cançons del darrer disc, però també dels discs anteriors. Com no podia ser d’altra manera, una de les darreres cançons va ser Metres per segon.

El segon dia s’estava acabant, però encara hi havia una sorpresa per aquells assistents que no coneixien el grup indie rock Cala Vento. Format per sols dos membres, Joan Delgado i Aleix Turon, un a la bateria i l’altre a guitarra elèctrica, varen omplir l’escenari amb una energia que aconseguia atreure a tot el públic. Durant el concert en cap moment es va enyorar que només fossin dos integrants en el grup.

Ara sí, per últim faltava el concert de la banda mallorquina Nita. Formada majoritàriament per dones, amb una mescla de rock, pop i hardcore amb lletres en català, varen aconseguir que el públic es mogués a base de pogo.

DIA 3

El darrer dia del Mobofest, amb totes les entrades venudes, però amb espai suficient dins el Parc Municipal de n’Hereveta per sentir-se còmoda, va començar l’horabaixa amb la cantautora menorquina Maria Florit. Ella i la seva guitarra elèctrica, varen iniciar dolçament el Mobofest. Tot seguit, a l’Escenari Rosa Blanca, el grup Ramé, amb música pop-folk, de lletres en català i d’altres amb anglès, va deixar el públic en ganes de tornar-los a veure’ls.

Un dels moments més eufòrics del Mobofest va ser quan varen sortir a tocar el grup santjoaner Ánimos Parrec. Des del primer moment varen connectar amb el públic, que cantava i seguia les cançons. Entre el públic, ondejava una pancarta que posava «Jo som és més meneit de tots», fent referència a la cançó del grup Beneit. Per finalitzar el concert, varen cantar les cançons El turisme ens va salvar i Veniu a es Pla, rebudes amb gran alegria.

La lleidatana Clara Viñals del grup Renaldo & Clara, que en el concert que va tenir lloc al Claustre de Maó l’estiu 2022, ja va deixar clar que en Renaldo no existia, ja que el nom del grup fa referència a la pel·lícula documental Renaldo and Clara, va cantar cançons indie pop del seu darrer disc, com Globus, però també les cançons com Rodones o Per fer-me una idea de l’àlbum l’Amor Fa Calor. Amb un estil propi i lletres amb referència a coses quotidianes, varen crear un ambient agradable i acollidor.

El cantautor manacorí Miquel Serra va ser l’encarregat de continuar amb la música i la festa a l’Escenari Puig, que va fer gaudir al públic amb les seves cançons.

Entrant a l’etapa final del Mobofest, va ser el moment del grup català Els Pets. Sense cap dubte, un gran concert on el públic va respondre des del primer moment. Amb un recorregut més que consolidat, varen demostrar que tenen energia per molt més temps. Reivindicant la llengua i la cultura, varen fer un desplegament de la seva música fent ballar i cantar al públic. No podien baixar de l’escenari sense cantar Bon dia, cançó que va donar per acabat el concert.

El pròxim en sortir a l’escenari va ser el grup anglès Temples, que l’any anterior havien estat al Mallorca Live Festival. Amb una qualitat exquisida, un vestuari que recordava als anys 80, el públic es va deixar endur per aquest grup internacional de rock anglès.

El Mobofest s’estava acabant, però encara faltava per actuar el Power Trio. En Joan Miquel Oliver, tot i que s’acostuma a veure’l tocar en ambients més tranquils, va encaixar perfectament en el Mobofest, perquè sempre ve de gust veure tocar en Joan Miquel Oliver. Durant el concert es va poder sentir la seva darrera cançó Robot mayordomo.

Finalment, el grup Fades, que el divendres havia participat al podcast «Pati de butaques» de na Júlia Mérida, varen tancar els concerts del Mobofest. Aquest projecte musical format per tres estudiants de filologia catalana, difonen la cultura pop i LGTB. Mitjançant l’autotune varen oferir un espectable de festa per acabar el Mobofest. El públic també va poder veure la participació de la cantant Maria Hein, que va pujar a l’escenari per cantar la versió que el grup Fades fa de la cançó Idò un cafè.

Back To Top