Skip to content
ActualitatAlgaidaCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPorreresSencellesSineu

Nou indrets del Pla participen de l’Encesa de Torres i Talaies pels Drets Humans

encesa talaies Lloret

La vuitena edició de l’Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans comptarà amb 83 punts d’encesa confirmats arreu de Mallorca, nombre que suposa un increment del 6% de participació respecte de l’any passat. D’aquests n’hi ha nou del Pla de Mallorca. L’acte d’Encesa d’aquest any serà el vinent dissabte dia 13 de gener. Hi haurà dues enceses, una a les 13 hores i una segona a les 18.30 hores.

A més d’haver-hi punts arreu de Mallorca, n’hi haurà a la resta de les Balears així com a Catalunya, Aragó, el País Valencià, Múrcia i Andalusia. El Fons Mallorquí, com a principal organitzador de l’esdeveniment d’enguany ha convidat també a altres països de la riba mediterrània com el Marroc, el Líban, Tunísia, Itàlia i França a través dels seus socis locals.

Al Pla de Mallorca hi ha nou indrets on aquest any s’encendrà un punt de llum. Entre aquests hi ha els jaciments de Son Forners (Montuïri), Son Fred (Sencelles), es Baulenes (Porreres) i es Racons (Llubí). Altres pobles utilitzaran el campanar per fer l’encesa, serà el cas de Lloret, Sineu, Maria i Costitx. L’altre punt on s’il·luminarà serà el santuari de Sant Honorat al puig de Randa.

L’objectiu de l’Encesa és doble: per una banda, sensibilitzar a la població sobre la situació que es viu a la Mediterrània on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any i, per l’altra, reivindicar i fer valer les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.

La iniciativa sorgida a Mallorca ha crescut i s’ha expandit entre les illes de Menorca, Eivissa i Formentera i altres territoris com Catalunya, Aragó, el País Valencià o Andalusia i entre els països del nord d’Àfrica com el Marroc o Tunísia; de l’Orient Mitjà, com el Líban involucrant a diferents sectors de la ciutadania; ajuntaments, empresa privada, organitzacions de la societat civil i el món acadèmic.

mapa talaies 2024

L’acte, que tindrà lloc de forma simultània el dissabte 13 de gener recrea la comunicació visual que tenia lloc entre les torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara amb aquesta acció es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camí d’arribada. L’estructura de l’acte inclou les dues enceses i la lectura d’un manifest que s’encarrega cada any a una persona de rellevància social. Enguany l’encarregat ha estat l’escriptor català Josep Vallverdú i Aixalà.

L’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans neix l’any 2016 com una iniciativa d’un grup de docents de l’Institut d’Educació Secundària Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX que van realitzar una acció per tornar a fer possible la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració del IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals de foc i fum que fou utilitzat des del s. XVII.

Back To Top