Skip to content
CostitxCulturaReportatgesSencelles

Deu anys de la Ruta Arqueològica de Sencelles i Costitx

La cova del Camp del Bisbe, el talaiot de Son Fred, el santuari post-talaiòtic de Son Corró, el poblat de navetes des Turassot i els talaiots de Binifat i el de Can Xim, a Cascanar, formen el conjunt d’elements prehistòrics de l’anomenada Ruta Arqueològica de Sencelles i Costitx. Una iniciativa que aquest dissabte dia 25 de març celebra el seu desè aniversari.

El Pla de Mallorca és un espai farcit de jaciments arqueològics. Molts d’ells encara ara romanen davall la vegetació, sens dubte la millor manera de preservar-los dels espoliadors. Però a poc a poc, institucions i veïns agafen consciència de la importància d’aquests espais. És per això que ara tot just fa 10 anys, el 2013, i coincidint amb l’inici de l’excavació de la cova del Camp del Bisbe, Sencelles i Costitx, Costitx i Sencelles crearen la seva pròpia ruta arqueològica.

Son Corró, Costitx. Jaciment arquològic.

De tota la ruta, ubicada en una zona de poc menys de 10 kilòmetres hi ha el santuari de Son Corró com l’espai més conegut. No debades allà s’hi trobaren els coneguts i llunyans bous de Costitx. Aquest espai se situa entorn del segle IV Abans de la nostra era. I els objectes trobats al seu interior solen situar els seus darrers usos entre els segles II i I a. de la n. e. Aquest indret, igual que sembla que va ocórrer a Son Forners, Montuïri, va ser un espai utilitzat més enllà de la conquesta romana (123 a. de la n. e.).

Publicació Butlletí Societat Arqueològica Lul·liana. Troballes Son Corró
Els caps de bou i la resta d’objectes trobats a Son Corró i publicats per Bartomeu Ferrà al Butlletí de la Societat Arqueològica Lul·liana.

Al poblat des Turassot recentment s’hi ha fet una important tasca d’excavació que ha tret a la llum nous i interessant detalls de la història del Pla de Mallorca.

Tot això i molt més serà el que s’explicarà aquest dissabte dia 25 en el marc del desè aniversari de la ruta.

Diada 

Aquest dissabte per celebrar l’aniversari es farà una visita als talaiots de Can Xim a Cascanar. A les 10.30h hi haurà els parlaments dels dos batles, Joan Carles Verd, Sencelles, i Toni Salas, Costitx. Tot seguit es presentarà la nova cartelleria del jaciment i a les 11.15h tendrà lloc una visita guiada al jaciment del llogaret senceller. Un cop acabada la visita s’ha previst una berenada popular amb la presència de xeremiers i gegants.

Tots aquells interessats es poden inscriure prèviament i participar de la caminada que sortirà de la plaça de la Vila de Sencelles a les 9.30h.

Back To Top