Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPoliticaPorreresSant JoanSanta EugeniaSantJoanSencellesSineuVilafranca

El Pla, una comarca sense massa canvis polítics

batlies resultants

Els resultats electorals i les possibilitats de pacte no han canviat gaire la fisonomia política del Pla de Mallorca. Dels 14 municipis sols a tres, Porreres, Montuïri i Sencelles no ha acabat governant el partit més votat el passat dia 28 de maig.

De les tres batlies, dues han anat en detriment del Partit Popular. És el cas de Sencelles i de Montuïri. Aquí les llistes liderades per Toni Ferragut i per Maria Elena Jaume foren les més votades, però també en els dos municipis les formacions que el passat mandat formaren equip de govern han optat per repetir la fórmula. A Sencelles ho ha fet el PI del batle, Joan Carles Verd, amb el PSOB-PSOE i Volem Sencelles. A Montuïri, també MÉS i PSIB han optat per repetir el pacte i ara és batlessa Paula Amengual i acabarà el mandat Toni Miralles.

En el cas de Porreres tampoc governarà la força més votada. Allà PI i PP han estat els que han pactat i es repartiran la batlia, ara Xisca Mora (PI) i després Maria Agnès Sampol que retornarà el poder al PP després de dècades sense tenir-lo. Així, Sebastià Lliteres de Més quedarà a l’oposició.

A altres dos municipis, Sant Joan i Llubí, Més ha estat la força més votada però en ambdós casos ha hagut pactar per poder liderar el govern municipal. A Llubí s’ha reeditat el pacte amb Feina per Llubí i Magdalena Perelló (MÉS) segueix al capdavant de la batlia. A Sant Joan hi ha hagut un canvi important, així, per primer cop en democràcia hi ha un govern d’esquerres, amb Richard Thompson de batle. El PSIB és el seu soci de govern.

Mentrestant a Lloret i Algaida, els altres dos municipis sense majoria, les forces més votades, Endavant Lloret i el PSIB a Algaida han optat, de moment, per governar en minoria.

A la resta de municipis, set, hi havia majories absolutes.

Finalment, si comparam els colors de les batlies avui en dia amb el color que hi havia el darrer dia de mandat. Podem veure com sols hi ha dos municipis on ha canviat el partit del batle. Un és a Sant Joan on el PI de Francesc Mestre després d’acariciar la majoria absoluta fa quatre anys ha perdut regidors i ha quedat a l’oposició.

I, el segon municipi ha canviat però no tant. I és que a Santa Eugènia el batle que ha acabat el mandat ha estat Joan Riutort de Feim Santa Eugènia, però la seva formació ha desaparegut i a més ja governava amb un pacte amb el PSIB de Pep Lluís Urraca, qui ara és de nou batle.

Per tant, tot i el rebombori de pactes a alguns municipis la política del Pla de Mallorca no ha canviat tant i, de moment, es manté aliena als alts i baixos de partits situats als extrems com puguin ser Unides Podem o l’extrema dreta.

Back To Top