Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

La majoria dels pobles del Pla limiten el consum d’aigua a 150 litres per persona i dia

Els batles de Lloret, Sebastià Amengual i Santa Eugènia, Pep Lluís Urraca, foren els primers a publicar un BAN municipal amb el nom de “Mesures Extraordinàries per situació de sequera”. Un nota que a poc a poc tenen previst o ja han tret quasi la totalitat dels municipis que conformen la Mancomunitat del Pla. Un BAN que indica que “es limita el consum diari a 150 litres per habitant i dia”.

Aquest BAN consensuat a la Mancomunitat, òrgan que gestiona l’aigua i el clavegueram d’11 dels 14 pobles del Pla, assenyala que es duu a terme després de veure “la informació rebuda de l’estat del servei d’abastiment d’aigua de la Mancomunitat del Pla. Així, els batles hem acordat publicar un BAN Municipal amb limitacions i restriccions als usos que abasteixen de la xarxa d’aigua potable”. De moment han publicat el BAN o tenen previst fer-ho municipis com Ariany, Vilafranca, Costitx, Llubí, Porreres, Algaida, Santa Eugènia, Montuïri, Lloret, Costitx o Sineu.

Alguns pobles com Sant Joan, tot i gestionar l’aigua ells mateixos a escala municipal també s’han sumat a aquestes mesures d’estalvi i conscienciació de la ciutadania. A més han fet cartells, els podeu veure més avall, per demanar als veïns que mesurin la seva despesa d’aigua. Només els municipis de Sencelles i Maria de la Salut han assenyalat que “de moment” no publicaran aquest BAN, ja que la seva situació no és la mateixa. Tot i això, els seus batles han assenyalat a Tot Pla que la gent ha de ser conscient de la situació dels municipis veïns. En el mateix sentit s’ha expressat Magdalena Perelló, batlessa de Llubí qui ha explicat que “nosaltres no estam tan malament com altres pobles de la Mancomunitat, però crec que hem de ser conscients de la situació de sequera i per aquest motiu també hem publicat el BAN”.

Segons s’explica en els diferents documents publicats pels pobles “aquesta situació s’ha pres davant l’augment significatiu de la població, amb el conseqüent major consum d’aigua i davant la situació dels aqüífers i poder garantir el subministrament d’aigua. Així s’han acordat unes limitacions i restriccions”.

En el comunicat de cada un dels pobles es demana a la població que faci un ús responsable de l’aigua i que sols en faci un ús domèstic imprescindible i contenció en l’ús de l’aigua potable per a:

1. Emplenar piscines.

2. Regar horts i jardins.

3. Netejar terrasses, cotxes i altres elements dels habitatges.

4. Qualsevol ús que sigui prescindible, innecessari o superflu.

El límit del consum diari s’ha posat en 150 litres per habitant i dia. El BAN assenyala que “si aquest consum no es respecta, aquest Ajuntament, a través de la Mancomunitat, pot restringir el subministrament, establir noves limitacions de consum diari per habitant o realitzar baixades de pressió a la xarxa”. I s’afegeix que “si entram en situació crítica en el dipòsit municipal, també es podran produir talls en el subministrament d’aigua”.

PRIMER DE JULIOL

Aquesta mesura coincideix amb la data que avançà Tot Pla i que indicaren des de la Mancomunitat per iniciar aquestes mesures per conscienciar a la gent del Pla de la manca d’aigua que pateixen molts dels municipis. Unes mesures que es van veure accelerades després de la pluja de terra roja i el crit d’alarma dels Consistoris per evitar que els veïns fessin cotxes i terrasses netes amb aigua a pressió.

La situació del consum d’aigua als 14 pobles del Pla penja d’un fil i necessiten les mesures del Govern i d’Abaqua per a poder resoldre alguns dels problemes més importants. I és que, cada any, la Mancomunitat ha de reclamar un ús responsable de l’aigua. També hi ha municipis com Ariany i Petra que estan pendents d’Abaqua per a millorar la seva qualitat de l’aigua.

Back To Top