Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Un nou pou a Montuïri i el dipòsit de Sineu, la clau per afrontar la crisi de l’aigua al Pla

La problemàtica de la manca d’aigua al Pla de Mallorca provocarà, com va publicar aquest digital, que la Mancomunitat hagi decidit, entre altres coses, baixar la pressió de la xarxa com a mesura preventiva.

Aquestes accions puntuals i urgents que s’han hagut d’aplicar de forma precipitada aquest passat cap de setmana a Porreres, Algaida, Santa Eugènia i Montuïri, s’anunciaran dia primer de juliol amb un BAN. Aquestes venen reforçades per un seguit d’accions de gestió i millora paral·leles a llarg termini que, entre altres, han d’esdevenir clau per a la gestió i l’abastiment d’aigua a una comarca que està en prealerta per sequera des del mes de març de 2021, una situació en la qual està tota la comunitat autònoma des del passat mes de maig.

A la comarca del Pla, hi ha dues iniciatives clau per a minvar aquesta crisi de l’aigua. D’una banda, està en vies de trobar un nou pou a Montuïri, un municipi que es nodreix des de fa anys de camionades d’aigua dutes del pou de Porreres i d’altres particulars. En aquest sentit, la presidenta de la Mancomunitat, Joana Maria Pascual, explica que “cercam alternatives. A Montuïri tenim un pou que la Conselleria de Salut no autoritza. Un altre que està molt a prop de l’actual amb el qual hem emprès novament les negociacions, però no hi ha res fet. Així mateix, en tenim un altre, però amb el hàndicap que està a uns 7 quilòmetres del nucli urbà a la finca d’Alcoraia… aquesta és la situació i hi feim feina perquè d’una manera o altra s’ha d’arreglar”.

El segon front obert és la construcció d’un nou dipòsit a Sineu, a la zona de la Dama, el qual ha de dur l’aigua de la línia que passa Maria de la Salut. “Ben aviat formalitzarem la compra de la parcel·la perquè Recursos Hídrics pugui construir-hi el dipòsit, però després el Govern balear ha de dur la connexió perquè hi arribi l’aigua i a més també s’haurà de fer arribar a la resta de municipis i això ara per ara no sembla que sigui imminent”, explica Pascual.

Els municipis que tenen l’aigua mancomunada i gestionada en concessió per Hidrobal són Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Porreres, Santa Eugènia, Sineu i Vilafranca. Per la seva banda, Petra, Sant Joan i Sencelles gestionen directament aquest servei.

Aquest passat cap de setmana s’ha evidenciat el problema de la manca d’aigua al Pla. El fet que molts ciutadans fessin net les restes de la pluja de terra-roja a cotxes, terrasses, etc., va provocar una baixada alarmant i preocupant del cabdal fins al punt que s’hagueren de dur camionades d’aigua als pous de Porreres, Algaida que estan en alerta juntament amb Santa Eugènia i Montuïri. En aquest sentit, a hores d’ara -dilluns- el pou del municipi taujà és l’únic que s’ha recuperat de forma natural.

ALERTA A MONTUÏRI

A Montuïri el consum d’aigua no ha baixat des que l’Ajuntament reclamà a la ciutadania mesura en el consum després de la pluja de terra roja. En aquest sentit, cal destacar que el municipi del Pla és l’únic on no es podria aplicar, arribat el cas, una baixada de la pressió de l’aigua. En aquest cas, segons explica la batlessa de Montuïri, Paula Maria Amengual, “s’hauria de tallar l’aigua en uns horaris concrets” com s’ha fet a altres municipis de Mallorca.

“El motiu -explica Amengual- és que “allà on està ubicat el dipòsit està a la mateixa cota que bona part del poble, amb la qual cosa si reduïm pressió hi ha una part del nucli que es queda directament sense subministrament i això no ho podem fer”.

És per això que reclama a la ciutadania un major control en el consum perquè “si el consum no es regula haurem de passar directament a tallar l’aigua. És a dir, no podrem tenir un terme mitjà com podran fer la resta de pobles, passarem de tenir-ne a no tenir-ne, i per aquest motiu hem de fer un esforç entre tots per evitar que això passi. Evidentment, s’arribarà aquí quan no quedi més remei, però hem de tenir present que estam en alerta”.

Back To Top