Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Ariany i Petra a punt per obrir l’aixeta a l’aigua potable

Ninaigua

Ariany per primer cop en la seva història, i Petra estan a punt de poder obrir l’aixeta i que l’aigua que en surti sigui potable.

«Ara només queda tancar els convenis amb els ajuntaments perquè els habitants d’aquestes localitats puguin beure aigua de l’aixeta», assenyalà ahir el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, en una visita al centre de control a distància de la xarxa en alta d’aigua potable de Mallorca, situat a Son Pacs, a Palma.

Mir visità les instal·lacions acompanyat de Guillem Rosselló, director gerent de l’Agència Balear de l’Aigua. Ambdós mostraren la seva satisfacció per haver aconseguit reduir les fuites d’aquesta xarxa del 6% que hi havia a l’inici d’aquest mandat fins a l’1,75% d’ara. “Una fita que tècnicament és pràcticament immillorable”, digué Rosselló.

Xarxa en alta aigua
Mir i Rosselló durant la visita d’ahir a Son Pacs.

La conducció de la xarxa en alta de Mallorca està formada per uns 175 km de canonades que permeten abastir d’aigua potable, actualment, a 14 municipis de l’illa. Ara, els dos darrers que s’hi sumaran seran Petra i Ariany. Això serà una vegada l’Agència hagi recepcionat les obres de la conducció Maria de la Salut-Petra que ja fa mesos que han finalitzat.

D’aquesta manera aquests dos municipis del Pla ja se sumen a Maria de la Salut i Llubí que compten amb aigua que els pot arribar de les tres dessaladores de Mallorca (Palma, Alcúdia i Andratx), les captacions de la Font de sa Costera (Sóller) i els pous d’extracció dels aqüífers de s’Estremera i sa Marineta (Llubí).

Gran dipòsit de Sineu

Guillem Rosselló, en declaracions a aquest digital manifestà que el projecte de Sineu l’hem de fer conjuntament amb la Mancomunitat del Pla. “El Govern faria les canonades de la conducció de Maria de la Salut fins a Sineu i la Mancomunitat seria l’encarregada de fer el dipòsit”. Així mateix, Rosselló afegeix que ja s’havia parlat d’uns terrenys i sembla que al final la Mancomunitat va tornar enrere”. Ara per ara el primer projecte que té l’Agència Balear de l’aigua passa per la conducció de la xarxa en alta de Petra cap a Manacor. Un cop fet aquest projecte es podria dur a terme el del dipòsit de Sineu.

Rosselló parla que al llarg d’aquests vuit anys s’ha iniciat una feina a l’Agència i una filosofia de fer les coses que abans no es tenia, com per exemple utilitzar les dessaladores a l’hivern per poder deixar descansar els aqüífers i poder tenir aigua així els mesos d’estiu. “Just amb aquest canvi de política de la gestió de l’aigua ja s’ha notat en els aqüífers que són molt agraïts”, diu Rosselló.

En referència a la gran quantitat de pèrdues que hi ha a les xarxes d’aigua municipals Rosselló és ben clar “l’Agència no farà res si els Ajuntaments no ho arreglen, no ens podem permetre tenir pèrdues de més del 50%”.

Nous pous

Fa uns dies IB3 assenyalava que al Pla hi ha quatre municipis que tenen sol·licitada la construcció de nous pous per extreure aigua. Vilafranca, Montuïri, Porreres i Santa Eugènia. A Sant Joan tot just l’any passat van posar en marxa un nou pou. A Lloret també tenen l’aigua amb nitrats, però l’equip de govern ja assegura que tenen la solució per a poder resoldre aquest tema ja dins  l’any que ve.

Back To Top