Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

La Mancomunitat Pla fa una crida a fer un ús responsable de l’aigua

Aquestes darreres setmanes els dipòsits reguladors d’aigua de Porreres i Algaida han hagut de ser abastits de forma extraordinària per camionades d’aigua, perquè el cabal dels pous havia disminuït de forma perillosa. D’aquesta manera, aquests dos municipis s’han sumat a Montuïri que rep camionades d’aigua assíduament des de fa anys.

Davant aquesta situació, la primera mesura que han pres els ajuntaments és deixar de regar o reduir el temps de reg a les zones enjardinades públiques. En aquest sentit, la problemàtica és diferent a cada nucli. Paula Maria Amengual, batlessa de Montuïri, explica que no suposa cap estalvi perquè “no tenim jardins públics per regar”. A Montuïri el problema ve d’enrere perquè el pou fa anys que no té el cabal suficient per abastir el nucli. La solució passa per obrir nous pous.

A Algaida han deixat de regar les zones verdes de la nova ronda, informa el regidor de Medi Ambient, Jaume Lliteras: “No en tenim d’altre zona de reg”, diu. Per la seva banda, la batlessa de Porreres, Xisca Mora, explica que “hem reduït les hores de reg a totes les zones públiques”.

L’aigua de la majoria de municipis de la comarca es gestiona des de la Mancomunitat Pla de Mallorca i concedida a l’empresa Hidrobal, d’Aigües de Barcelona. La presidenta d’aquest organisme supramunicipal, Joana Maria Pascual, explica que en els casos de Porreres i Algaida, “ens han dit que la situació és puntual i habitual en l’inici de la temporada i que en principi no farà falta que duguin més camionades per abastir”. En aquest sentit, afegeix que “passa que cada any a l’inici de temporada s’omplen o es canvia l’aigua de les piscines dels particulars o vacacionals i això fa que baixi el cabdal dels pous reguladors”. En la mateixa línia, Jaume Lliteras diu que “ens han dit que en principi no hauran de dur més camions, que en veure el rebut la gent aviat comença a anar més alerta a omplir i buidar piscines”.

En tot cas, des de la Mancomunitat els ajuntaments de la comarca fan una crida a fer un ús responsable de l’aigua perquè “és un bé escàs”. En aquest sentit, cal recordar que el Pla està en prealerta per sequera des del mes de març de 2021 i que les fortes pluges del passat mes de juny no ajudaren a millorar aquesta situació.

Pascual adverteix que “si bé ara per ara la situació sembla controlada, el que sabem per experiència és que la situació del cabal d’aigua pot canviar d’un dia per l’altre i no ens podem confiar“. La presidenta de la Mancomunitat informa que el rebut de l’aigua dels residents a la comarca del Pla de Mallorca durà pròximament una petició i recomanacions per fer un ús responsable del líquid elemental. “Recordarem que no hem de malbaratar l’aigua i d’algunes mesures bàsiques que es poden prendre”, apunta.

prealerta sequera

Back To Top