Skip to content
ActualitatDestacat

El Pla de Mallorca tendrà un revolucionari Bustram ecològic finançat amb Fons Europeus

En una fita històrica per a l’illa de Mallorca. Tot Pla ha tengut accés al projecte d’un modern sistema de Bustram que connectarà les 14 localitats del Pla de Mallorca. Aquesta serà una solució sostenible i respectuosa amb el medi ambient per al transport públic. El més innovador d’aquest projecte és la seva font d’energia: el biogàs generat a partir de les deixalles orgàniques de residents i turistes.

El Bustram, batejat com a TramPLA, s’alimentarà exclusivament de biogàs produït en una nova central ubicada estratègicament a una vella pedrera abandonada. Allà, amb la nova concessió de la recollida de fems, s’hi duran les deixalles orgàniques per fer el biogàs. D’aquesta manera, expliquen els responsables del projecte que “solucionam dos problemes d’un tir, el transport i els fems“.

La central de biogàs, construïda amb tecnologia d’avantguarda, transforma les deixalles orgàniques, com ara restes d’aliments i materials biodegradables, és una font neta i renovable d’energia. Aquest procés contribuirà significativament a reduir la petjada de carboni de l’illa i promourà pràctiques turístiques més sostenibles.

El finançament d’aquest projecte prové totalment dels Fons Europeus destinats a impulsar iniciatives de transport sostenible a les regions. La Unió Europea ha reconegut la importància d’aquest projecte per a la reducció d’emissions de carboni i ha recolzat econòmicament la implementació del TramPLA Mallorca com a part dels seus esforços per fomentar la mobilitat ecològica.

A més, el TramPLA Mallorca no suposarà una nova destrucció de territori, ja que circularà en la seva integritat per vies ja existents. Aquesta decisió estratègica no només conservarà l’herència històrica de l’illa, sinó que també optimitzarà els costos de construcció en reutilitzar infraestructures ja existents.

Aquesta iniciativa ja s’ha implementat amb èxit a diferents ciutats europees com ara Saragossa, Brussel·les o Maastricht, per posar alguns exemples. L’empresa encarregada de fabricar aquests busos és la basca Irizar. El fet innovador, ara, és la utilització del biogàs en lloc de l’energia elèctrica emprada fins al dia d’avui en aquest tipus de transport. El projecte també l’ha realitzat una empresa del País Basc.

FUTUR

El projecte surt després de molts d’anys de treball en silenci. S’inicià abans de posar en marxa el Pla de Mobilitat Sostenible i amb les dades a la mà de què els pobles del Pla han triplicat la seva flota de vehicles. Així, aquesta aposta pel TramPLA compte amb tots els estudis de viabilitat corresponents i un cop posat en marxa en cap cas serà un projecte deficitari. És més, en un futur no es descarta la possibilitat de comptar amb iniciativa privada que pugui fer aportacions a canvi de crear noves aturades en l’itinerari. Sigui en museus, restaurants o altres tipus de negocis.

El projecte també té la intermodalitat amb el Consorci de Transport de Mallorca (TIB), assegurada. Amb la mateixa targeta del TIB es podrà viatjar amb el TramPLA.

14 POBLES UNITS

El TramPLA Mallorca connectarà les 14 localitats i els llogarets de Pina, Biniali, Cascanar i Ruberts facilitant així el transport de residents i visitants d’una manera còmoda i respectuosa amb el medi ambient. A més de reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, s’espera que aquest nou sistema de transport contribueixi a descongestionar les carreteres i millorar la qualitat de l’aire a l’illa. S’han previst connexions amb el tren de Serveis Ferroviaris de Mallorca SFM al municipi de Sineu. A Petra no es farà aquest transbord, ja que no volgueren l’estació dins el nucli urbà.

Una altra proposta que hi ha damunt la taula és la de convertir l’estació de tren de Sant Joan, als peus del puig de Reig sineuer, en el hub del transport al Pla de Mallorca. D’allà es podrien fer totes les connexions i ubicar-hi les cotxeres d’aquests busos.

El TramPLA Mallorca no sols representa un avenç en la mobilitat sostenible, sinó també un model per a altres comunitats insulars i destinacions turístiques que busquen solucions innovadores per als desafiaments mediambientals. L’illa de Mallorca i la Mancomunitat del Pla es posiciona així com a líder en la transició cap a un transport públic més ecològic i eficient i va dins la línia de Destí Turístic Intel·ligent.

Back To Top