Skip to content
ActualitatDestacatLloret de VistalegreMaria de la SalutMontuïriSant JoanSanta EugeniaSineu

Lloret, Sineu, Sant Joan i Montuïri se sumen a la pujada de la taxa de fems

lloret fems

Fa unes setmanes la Mancomunitat Pla de Mallorca, entitat que gestiona la recollida de fems dels 14 municipis del Pla, va anunciar que s’hauria d’apujar la taxa de fems a cada un dels municipis. Així, aquests dies, aquells pobles que han optat per apujar la taxa han hagut de celebrar plens extraordinaris per poder modificar aquesta taxa i que pugui entrar en vigor dia primer de gener de 2024.

Aquest dijous, Lloret, Sineu i Montuïri celebraren plens municipals per fer aquest pas. Dilluns vinent ho farà Maria de la Salut, altres com Sant Joan, Santa Eugènia o Vilafranca ja ho havien fet fa uns dies.

La pujada es deu a l’increment que tendrà la recollida de fems. Així, dels 2.343.370 euros a l’any de 2023 als 3.598.773 €/any del vinent 2024. Això és un increment d’1.255.403 €/any. D’aquesta manera cada municipi haurà d’assumir la seva part en aquest increment.

POBLES

En el cas de Sineu, l’augment ha estat d’un 16 % de la taxa de recollida de residus. Això, segons explica el batle Tomeu Mulet “suposa una mitja d’uns 20 euros anuals”. Mulet explica que “aquest augment fa front a l’increment de la despesa i pretén compensar les rebaixes fetes l’any 2020, quan l’equip de govern va reduir aquest tribut fins a un 10 %, com a mesura per fer front a la crisi de la Covid-19”.

Mulet explica «l’augment del 16% es proposa d’acord amb un estudi econòmic molt ben justificat, ja que respon a l’import mínim necessari per quadrar els comptes, tenint present que els números ens donen un dèficit molt assumible de 5.566 euros».

A l’oposició, Més per Sineu, va expressar la seva conformitat amb aquest augment tributari una vegada vist l’informe econòmic i consultats altres municipis de la comarca. La regidora de la formació nacionalista, Esperança Mateu, va suggerir augmentar les campanyes d’ITR per tal de continuar fomentant el reciclatge i la reducció d’aquesta taxa. Al final es va aprovar amb 9 vots a favor (PP i MÉS per Mallorca) i 1 vot en contra (PSIB-PSOE). Aquí podeu veure la plenària.

A Lloret, la pujada de la taxa de fems suposarà una mitja d’uns 40 euros anuals per habitatge normal. La modificació de la taxa a l’alça va ser aprovada amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció del PP. El batle de Lloret, Sebastià Amengual assenyala que “aquesta era una pujada que ens ve marcada per la Mancomunitat i l’increment de costos. Ara bé, hem assumit el compromís amb el poble i amb el PSOE de fer campanyes, l’any vinent, de conscienciació per augmentar el reciclatge i estudiar de manera seriosa la implantació de la bossa vermella o la Inspecció Tècnica de Residus (ITR)”.

Per la seva banda el portaveu socialista, Xisco Arrom, ha assenyalat en un comunicat que “des del grup socialista s’ha volgut donar suport atès que la taxa no s’havia modificat des de l’any 2010. També perquè la pujada de preu es deu en part a la pujada en l’adjudicació del contracte que millora les condicions laborals dels treballadors de l’empresa concessionària i del parc de vehicles que amb l’entrada en vigor del nou contracte tendrà nous vehicles que permetran pesar els fems de forma real i no estimativa, a més de tenir una flota més moderna que era molt necessari”. A la vegada, Arrom ha reclamat que “a tot estirar en el primer trimestre de 2024, es comenci a treballar de manera activa en la conscienciació dels beneficis de reciclar, i sobretot de reduir el rebuig”.

En el cas de Montuïri, la batlessa de la vila, Paula Maria Amengual, explica que “en el nostre cas la pujada mitjana del ciutadà normal és del 10%, així els habitatges urbans passen dels 195 euros als 214 euros sense ITR i dels 120 als 132 euros per aquells habitatges acollits a l’ITR”. La taxa que també s’aprovà en un ple extraordinari va sortir amb els vots de l’equip de govern, MÉS i PSOE i l’abstenció del PP. “Allà on l’increment és més gran és als grans magatzems, restaurants i establiments turístics o de lloguer vacacional, en aquests casos la pujada és del 25 % de la taxa. Els petits empresaris la pujada de la taxa de fems és igual que a la resta d’habitants, del 10 %”.

A Sant Joan, Joan Roig, regidor de Medi Ambient explica que “l’increment de la Mancomunitat es repercuteix sobre els diferents municipis, i segons les previsions i l’estudi econòmic que tenim a Sant Joan ens trobaríem amb una diferència de 69.491 euros a l’any. El 2023 hem pagat 287.831 euros i el 2024 la xifra serà de 356.872 euros”. Roig també explica que “d’aquesta manera, la idea ha estat fer una pujada lineal del 27,46% de la taxa del
2023 de cara al 2024. Passam d’ingressar 236.555 € el 2023, a ingressar-ne 301.513 € el 2024. Això, sumat als ingressos previstos pel Sistema Integral de
Residus (SIG’s), que són d’uns 41.492,25 €, ens porten a la xifra de 343.005 €. D’aquesta manera -afegeix Roig- tot i la pujada, el sistema segueix essent un 6,7% deficitari”. Així mateix, el regidor de Medi Ambient, assenyala que “es treballarà en campanyes informatives en matèria de reciclatge i s’estudiarà la possibilitat d’implementar l’ús de la bossa vermella”.

REGULACIÓ DEL LLOGUER VACACIONAL

On tots els municipis coincideixen és en regular i incrementar la taxa en els habitatges de lloguer vacacional. Uns habitatges que en molts casos no eren tan presents en el moment de fer la darrera revisió de taxes i que ara ja formen part de tots els municipis. En el cas de Sineu, el seu regidor Pedro Álvarez, assenyala que “cream una nova categoria, corresponent a les Estades Turístiques Vacacionals. Sineu té més de 800 places i proposam regular aquesta situació com ho han fet la resta de municipis del Pla”.

En aquesta revisió de taxes aquests establiments passaran a pagar la seva taxa segons el número de places, una mesura que a més de Sineu, Lloret, Montuïri i Sant Joan també aprovà fa uns dies l’Ajuntament de Santa Eugènia.

Back To Top