Skip to content
DestacatSanta Eugenia

Santa Eugènia puja l’IBI i les taxes de recollida i tractament de fems entre xiulets

Ple santa eugènia

El ple de l’Ajuntament de Santa Eugènia va servir per a aprovar la modificació de dues taxes municipals i un impost. Les taxes fan referència als fems. La de recollida i la de tractament d’aquests residus. Un servei que ofereix la Mancomunitat Pla de Mallorca i que es veurà incrementat per l’any vinent 2024. L’altra pujada fa referència a l’IBI (Impost de Béns Immobles).

Els dies previs a la sessió plenària el PP ja havia emès un comunicat en el qual mostrava el seu malestar per les pujades. En el text deien que la pujada de les taxes de fems “era gairebé del 50%”. A més, pel poble, va circular la convocatòria d’una mobilització a les portes de l’Ajuntament per mostrar el rebuig durant el ple. L’equip de govern del PSOE també publicà un comunicat previ al ple per explicar la seva postura.

Així, en començar el ple, com podeu veure a la gravació de l’Ajuntament, se senten els xiulets de les persones que es concentraren a fora de l’edifici municipal. Segons algunes fonts els concentrats eren vuit i altres eleven la xifra fins a 15.

El primer punt conflictiu de l’ordre del dia va ser la pujada de l’IBI. Un punt en el qual el batle de Santa Eugènia, Pep Lluís Urraca (PSOE), explicà que “és una pujada que suposa, de mitja, vuit eros al mes”.

En la rèplica el portaveu del PP taujà, Pep Bonnín, qualificà aquesta pujada de “desproporcionada” i demanà a l’equip de govern socialista de “llevar despeses innecessàries, d’aquesta manera l’Ajuntament podria fer un esforç per minvar aquestes taxes. Ho trobam una pujada excessiva i injustificada”.

Després Urraca tornà a agafar el seu torn de paraula per dir que “els valors cadastrals no depenen exclusivament de l’Ajuntament. No recorda vostè la pujada de fa 10 anys del govern Rajoy? Què hem de fer llevar serveis als ciutadans?”. I aquí el batle posà damunt la taula tota una sèrie de serveis que té el poble i que no hi eren fa 10 anys amb la darrera pujada. Així mateix, recordà que l’increment és del 32,53%, passant de l’IBI del 0,41% al 0,55% fet que situa Santa Eugènia en la mitja de municipis com Mancor o Lloret i “molt per davall dels tres municipis amb un IBI més alt, Alaró 0,71%; Santanyí 0,67% i Sóller 0,65%, tots tres governats pel PP”.

Urraca, també demanà explicacions al portaveu del PP per la mobilització. “A defora hi ha 10 persones. Com així heu convocat aquesta manifestació? És explicant les coses que la gent ho entén. Crec que la política municipal necessita més pedagogia”.

D’aquesta manera Bonnín i Urraca és van anar fent retrets. El popular digué que “mai havia vist que el poble es manifestàs contra cap batle. Som un poble tranquil”. I demanà a Urraca si no és podien fer les coses (obres) amb més calma. “No és necessari fer tantes coses amb tant poc temps, és poden fer més pausades” i recriminà que una de les obres s’hagués pogut fer més endavant. “no ho hem de fer tot el primer any és poden deixar per més endavant”. Una obra a la que Urraca contestà que “aquesta obra que feis referència és finançada al cent per cent pel Consell de Mallorca“. I aquí aprofità per demanar que “mirau-vos les coses abans de venir al ple”.

Finalment, la modificació de l’IBI a l’alça s’aprovà amb la majoria dels vots socialistes i el vot contrari del PP.

FEMS

En el debat de la pujada de les taxes de fems més o menys va haver-hi el mateix estira-i-arronsa. Urraca començà explicant que aquestes taxes “són pròpies i, a la vegada, no ho són, ja que és un servei de la Mancomunitat”. I tornà a incidir en el fet que aquestes coses s’han d’explicar molt bé a la ciutadania”. El batle explicà que la nova concessió suposa una pujada d’haver de pagar dos milions a tres. “I, a la Mancomunitat, hi han votat a favor batles del Pi, de Més, del PSOE i del PP“. I afegí que “en total la pujada repercuteix en total de 87 euros anuals, set euros al mes”.

Bonnín començà la seva rèplica dient-li al batle que “no està ben informat. El nou contracte està impugnat, per tant, no se sap quina serà la nova empresa que començarà, així que no sabem quin serà el cost”. “Ara mateix -va dir Bonnín- el contracte no està adjudicat i, per tant, no podem saber el costarà. Entenc que l’equip de govern vulgui justificar aquesta superpujada, però ara l’empresa Melchor Mascaró cobra el mateix que el 2009 i el contracte per a l’any vinent està en recurs”. I afegí que “altres batles del PP del Pla diuen que de moment no pensen aplicar aquesta pujada fins a conèixer la resolució del recurs”. Un fet aquest que el batle de Sineu, Tomeu Mulet (PP), ha confirmat a TotPla.

Urraca va confirmar en el ple i a aquest digital que “sí el recurs va endavant aquestes taxes quedaran suspeses”. El debat s’allargà amb els xiulets i crits de les persones que hi havia fora de la Sala. Les dues taxes s’aprovaren amb els vots favorables del PSOE i els contraris del PP.

El ple va ser retransmés en directe pel canal de youtube de l’Ajuntament de Santa Eugènia.
Back To Top