Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Tots els ajuntaments del Pla hauran d’apujar la taxa de fems l’any 2024

La Mancomunitat Pla de Mallorca ha anunciat als 14 ajuntaments de la comarca que de cara a l’any vinent “serà necessari que apugin la taxa de residus per a poder fer front a les despeses del servei”.

Així, informen que l’import del contracte de recollida de residus del Pla es modifica i passa dels 2.343.370,72 euros anuals a 3.598.773,76. És a dir, s’incrementa 1.255.403,04 € any.

Les causes que justifiquen aquesta apujada són, segons la Mancomunitat Pla, l’aprovació del conveni col·lectiu de treball del sector que té cura de la neteja pública viària, regs, recollida domiciliària d’escombraries, tractament i eliminació de residus, recollida selectiva, punts verds, deixalleries, punts nets i plantes de reciclatge. També ha estat a causa de la pujada generalitzada de costs de benzina i de la maquinària per l’apujada de preus per la guerra d’Ucraïna”.

Dins l’esmentada pujada també s’hi repercuteix “un nou cànon de residus que ha imposat el govern central en substitució del que es va aprovar a les Illes Balears. Aquest cànon, que es cobra a través de la facturació de TIRME, suposarà que la mancomunitat hagi d’aportar uns 150.000 euros aproximadament al servei”.

NOU CONTRACTE

Tot apunta que aquest nou contracte de recollida de residus serà novament amb l’empresa Melchor Mascaró, que actualment ja gestiona el servei, i està previst que es signi en les setmanes vinents. En aquest sentit, des de la Mancomunitat informen que s’està a l’espera que el tribunal central de contractació resolgui el recurs interposat per una de les licitadores que no va resultar adjudicatària.

Des de l’entitat supramunicipal recorden que abans de la darrera licitació que va guanyar Melchor Mascaró, la Mancomunitat va intentar licitar el servei de recollida per un import de 2.866.280,29 euros anuals. Aquesta licitació la va guanyar l‘empresa Prezero, però no es va poder signar el contracte perquè l’adjudicatària va renunciar. Aleshores Prezero al·legà que la guerra d’Ucraïna i l’aprovació del conveni laboral feien inviable, de forma sobrevinguda, el contracte per l’augment imprevisible dels costs en el moment de realitzar l’estudi econòmic i la seva oferta.

VILAFRANCA I SANTA EUGÈNIA

Cal recordar que Vilafranca i Santa Eugènia ja han aprovat per ple aquestes pujades. En el cas de Vilafranca la taxa pujarà 50€ per habitatge. És a dir, de 175 a 225€ any. A Santa Eugènia on actualment paguen 176€ també s’aprovà per ple aquesta apujada que serà de 96€ més cada any.

La resta d’ajuntaments hauran de fer el seu pertinent estudi econòmic per veure quin augment els suposa l’actualització dels costos dels serveis. Bona part depèn de la quantitat de residus que s’envien a incinerar. Així, per exemple, Maria, Sencelles i Porreres són els únics municipis que tenen instaurada la bossa vermella, fet que abarateix el cost.

Back To Top