Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

El Pla fomentarà el reciclatge per fer front a la pujada de la taxa de fems

lloret fems

Abocats a una pujada de la taxa de fems, els ajuntaments del Pla de Mallorca fan passes per no dir grapades per tal d’evitar que aquest augment afecti el menys possible als ciutadans i que ha d’arribar per al 2024.

Els representants dels 14 municipis de la comarca coincideixen en el fet que la mesura més important és augmentar el reciclatge que en l’àmbit global del Pla de Mallorca està fitxat en un 56%.

En tot cas, el rèdit de reciclar és municipal i, en alguns casos com ara les que està instaurada la ITR (Inspecció Tècnica de Residus) com ara Montuïri, Sineu, Costitx, Algaida i Llubí, els avantatges són individuals. És a dir, qui més recicla menys paga. Qui s’apunta a aquesta ITR autoritza als tècnics que la duen a terme a accedir als habitatges de forma aleatòria i sense avisar per tal de comprovar que s’hi duen a terme bones pràctiques de reciclatge.

Amb la bossa vermella, una altra de les vies per aconseguir abaratir la taxa de residus, es redueix també el cost. Al Pla només la tenen instaurada Porreres, Maria i Sencelles.

Hem parlat amb els municipis de la comarca perquè ens contin de quina manera aplicaran i assumiran la inevitable pujada de la taxa vinculada al nou contracte de recollida de residus que s’adjudicarà ben aviat i que suposa un augment d’1,2 milions d’euros anuals.

ALGAIDA

Fou el municipi que primer instaurà la ITR del Pla de Mallorca i els habitatges que hi estan adscrits són, ara com ara, els que manco paguen per la taxa de residus a la comarca. Així, la taxa és de 240€ tant a sòl rústic com urbà. Amb la reducció de la ITR queda en 60€ a sòl rústic i 85€ a urbà. Amb el pas dels anys, els ciutadans s’han anat sumant a la inspecció tècnica de residus i n’hi ha 1.511 a urbà i 1.187 en rústic. Només 155 a urbà i 461 habitatges en rústic no hi estan apuntats i paguen el total de la quota sense bonificació.

Pel que fa a la pujada de la taxa, l’Ajuntament d’Algaida farà el seu pertinent estudi econòmic per veure com queden els ingressos de la taxa i la despesa.

ARIANY

A Ariany la taxa actual que paga un habitatge normal és de 150 euros. I el batle, Joan Ribot és ben clar al assenyalar que “quasi segur que la pujada serà d’un 20%. Encara ens ho estam estudiant, però l’haurem d’aprovar de manera immediata ja que ha d’entrar en vigor el primer de gener de 2024″. Ribot assenyala que “a Ariany els veïns fan un bon reciclatge i ens hagués agradat no fer aquest increment de la taxa, però ens hi veim obligats tots els municipis del Pla”.

COSTITX

El cas de Costitx sembla ser singular dins els 14 pobles de la Mancomunitat. Toni Salas, batle de Costitx, assenyala que “encara no ho tenim tancat del tot i hem d’acabar de mirar alguns detalls, però tot sembla indicar que ja que tenim un padró de pagadors de rebuts de fems no caldrà aplicar cap pujada. Hi ha tot un seguit de petits factors que sembla que ens podrien fer evitar aquest increment”.

La tarifa de l’habitatge és de 185 euros que queda en 145 euros s’hi estan acollits a la ITR.

LLORET

El batle de Lloret, Sebastià Amengual manifesta que actualment la taxa mitjana és de 180 euros. “A Lloret i a tots els pobles en falta cultura del reciclatge. Hem d’augmentar aquest reciclatge per generar ingressos i evitar el cost que suposa el rebuig”. Segons Amengual “en aquests moments estam realitzant els estudis per veure quina serà la pujada que aplicarem. Estam estudiant les dades i veure com ho podem fer per millorar alguns aspectes de la taxa”. Amengual explica que el seu equip de govern treballarà aquest mandat per dur a terme l‘aplicació de la ITR i de la bossa vermella.

MARIA

Maria és un dels pobles on hi ha instaurada la bossa vermella. En aquest cas el batle de Maria de la Salut, Jaume Ferriol assenyala que “el problema és aquest, sí tots els municipis tinguessin la bossa vermella no hauríem d’afrontar aquesta pujada. A Maria tenim la bossa vermella del 2012 ençà i en aquests 11 anys ho havíem tocat les tarifes. I ara, segurament, serem un dels pobles que menys haurem de pujar la taxa. En el nostre cas serà d’entorn al 10% el que haurem d’apujar-la”.

A dia d’avui la taxa més habitual que es paga és de 145 euros.

LLUBÍ

Llubí és un dels altres municipis on els habitatges es poden d’apuntar a la ITR. D’aquesta manera, un habitatge adherit paga 130€ mentre que els que no passen la ITR n’abonen 190€. En aquest sentit, la batlessa de Llubí, Magdalena Perelló, explica que “ara haurem de fer números per arribar a la despesa que ens demanen des de la Mancomunitat per veure com ens queda però el que està clar és que haurem de pujar o sobretot pujarem als que manco reciclen”. Per això, Perelló anima a tota la gent que no està adherida a la inspecció tècnica de residus que ho faci i recorda que la inscripció es pot fer des de dia 1 de gener a dia 28 de febrer de 2024. Pel que fa a la bossa vermella, es mostra partidària d’instaurar-la, però a tots els municipis del Pla de forma conjunta que encara no la tenen.

MONTUÏRI

Els residents a Montuïri també es beneficien de la reducció de la ITR. La taxa general a sòl urbà és de 195€ i a rústic 165€. Amb els beneficis de la inspecció tècnica que en 120€ urbà i 100€ a foravila. La batlessa del municipi, Paula Maria Amengual, explica que “haurem de fer l’estudi econòmic pertinent i fer càlculs perquè afecti el mínim possible als ciutadans. Ens preocupa perquè és una pujada molt concreta i no hi ha alternativa”. Quant a la bossa vermella, veuria amb bons ulls instaurar-la “però en tot cas està clar que no podrà ser pel 2024”. “La gent que recicla correctament ho ha de veure repercutit”, afegeix.

PETRA

El batle de Petra, Salvador Femenias, es mostra especialment contrariat per haver d’aplicar aquest augment “tan dràstic” a causa del nou contracte de residus de la Mancomunitat. En sòl urbà els habitatges de Petra paguen 140€. Ara, segons càlculs inicials, apunta el batle, “es parla d’un augment d’un 40 per cent i això seria una pujada molt dràstica”. Quant a les solucions, Femenias apunta que “hem de fer el que sigui perquè afecti el mínim”. No descarta fomentar el reciclatge com fan a altres municipis amb bossa vermella o ITR i estudiarà la viabilitat econòmica de subvencionar una part de la taxa.

PORRERES

Porreres fou pioner en el Pla en instaurar la recollida selectiva porta a porta. També en posar en marxa la bossa vermella. Per això, els darrers anys són dels que manco paguen del Pla amb una tarifa a urbà de 131€. Per això, per aquest 2024, segons la batlessa de Porreres, Xisca Mora, “no es pujarà la taxa i el que es farà serà posar en marxa un estudi econòmic per veure com queda i quines mesures es poden emprendre perquè afecti el mínim possible a la ciutadania i sobretot a aquells que reciclen correctament. I s’hi s’ha de fer la pujada ja seria el 2025”.

SANT JOAN

Avui serà un dia de reunions entre la part política i intervenció en el municipi del Pla per tal de posar damunt la taula aquest augment. La taxa a urbà és de 146,68€. En tot cas, el regidor de Medi Ambient, Joan Roig, explica que “ja fèiem comptes d’aquest augment i pensam que no afectarà massa“. En aquest sentit, explica que l’equip de govern té damunt la taula totes les opcions que facin augmentar el reciclatge i les bones pràctiques en matèria de residus perquè la pujada sigui mínima com ara la bossa vermella o la ITR com tenen a altres municipis.

SANTA EUGÈNIA

En el cas de Santa Eugènia ja fou en el passat ple quan és va decidir fer aquest augment de la taxa. Un augment que suposa un increment de 96 euros anuals per una taxa mitja que paga 176 euros.

SENCELLES

En el cas de Sencelles el municipi també compte amb la bossa vermella, una eina que serveix per augmentar el reciclatge i reduir la despesa de residus no reciclables. El batle del municipi, Joan Carles Verd, ha assenyalat que “en aquests moments encara hem de parlar amb els tècnics i els responsables de la Mancomunitat per decidir quina serà la passa que feim”. La taxa que és paga a Sencelles és de 141 euros.

SINEU

A Sineu, el batle Tomeu Mulet, és qui explica que “aquesta pujada és inevitable. L’increment del servei i el nu cánnon ens ha abocat a aquest increment per l’any 2024. En aquests moments estam fent estudis per aclarir quin serà l’increment, però crec que estam parlant d’entre el 10 i el 20%“. Mulet assenyala que “de no haver estat per aquest increment tan alt no hagués calgut tocar res. De fet, -explica- el passat mandat ja que l’Ajuntament tenia superàvit vam baixar la taxa en un 10%”.

El batle sineuer, explica que “tenim implantada la ITR, però ens haurem de plantejar de manera seriosa la utilització de la bossa vermella”. Actualment la taxa mitja és de 171 euros o bé 114 euros en cas de tenir la ITR..

VILAFRANCA

El ple de l’Ajuntament de Vilafranca ja va fer els deures el mes passat. En previsió de l’anunciat augment de la taxa, el ple va aprovar un augment de la taxa de fems de 50€. D’aquesta manera, en sol urbà a 2024 es passarà de pagar 175€ a abonar 225€. En el decurs d’aquesta sessió el batle, Montserrat Rosselló explicà que “encara devem 120.000€ (en referència a un antic deute amb la Mancomunitat) i de cara a l’any que ve volem tornar a quedar empatats i hem posat aquesta tarifa”.

Back To Top