Skip to content
ActualitatAlgaida

Cossiers d’Algaida: 50 anys de perseverança duen l’orgull de la dansa

Poc ho imaginava, aquell grup de Cossiers d’Algaida que el juliol de 1973 decidiren sortir a rotle, que les danses tornarien a agafar la força que tenen avui. Avui, una gernació d’algaidins i forans han tornat a omplir els carrers de la vila per seguir, de prim compte, cada un dels balls i dels passos de la dansa.

Cascavells, calces, espardenyes, ruquet, faixa, capell, mocadors, rams d’alfabeguera… aquest és l’uniforme per sortir al carrer. Una vestimenta que es perd en l’origen dels temps i que amb un canvi o altre s’ha conservat. Groc, verd i vermell. Ja equipats i amb la música de cada ball i els passos dins el cap ha arribat l’hora pels Cossiers sortir a passar gust, a ballar, a fer festa, a fer i viure Sant Jaume.

Poc abans de les 19.30 ja ballaven davant la seu de l’Obra Cultural Balear, entitat que els recuperà pel poble de la seva privatització i desaparició. Després, anant cap a plaça, amb el ball de ses Bombes, ja han pogut notar l’escalf de la gent. A la plaça, primer ball i inici del Quadrat, nom que rep la volta de l’antiga acapta que feien pel poble.

Així, els Cossiers repartint brots d’alfabeguera, o el Dimoni fent alguna de les seves encalçades darrere els joves, han anat fent la volta. I amb el Quadrat i el so de les xeremies d’Alexandre Mulet i els flabiols de Mireia Oliver i Mateu Mulet, s’ha fet la festa. Amb ella, les converses, les rialles, els retrobaments, les salutacions… és dia de festa, és dia de revetla.

Els més puritans s’han fixat en cada pas, en cada bot, en les coincidències dels passos entre un i altres, en veure si els rams d’alfabeguera estaven ben fets o si es segueix el ritme del tamborino. La resta, viuen la festa amb la mirada posada en el Dimoni o amb el color dels Cossiers i el dansar dels mocadors.

Els elegits per dansar han estat: Laura Ferragut Mindona (Dama), Mateu Juan (Dimoni) i els Cossiers Joan Fiol, Bernat Riu, Guillem Andreu Ramis Trobat, Ramon Bibiloni, Xesc Cerdà, Celestí Oliver. Aquests foren els que fil per randa enfilaren tots els passos de les danses. Mestre Joan, Els reis, Flor de Murta, Dansa Nova, Obriu-nos, Mergançó, o la Titoieta, la dansa que serveix per acabar els balls i ‘matar’ el Dimoni.

Avui horabaixa, aquesta nit els algaidins ja no imaginen, no conceben com seria un Sant Jaume sense Cossiers. Han estat 50 anys de perseverança dels balls que han duit l’orgull al poble.

EXPOSICIÓ

Abans d’acabar el quadrat, els Cossiers, han aprofitat per inaugurar l’exposició que han fet per commemorar els 50 anys de la recuperació de les danses. Una mostra organitzada sota la batuta de Jaume Falconer a l’espai de sa Peixateria i entorn del carrer de Santa Catalina Thomàs es podrà veure fins dia 26, dia de Santa Anneta i moment en el qual s’estrenarà el documental Cossiers, abans i sempre de Joan Martí Mir.

SANT JAUME

Dimarts, dia de Sant Jaume, els Cossiers han ballat l’Oferta en honor a Sant Jaume. La missa a les 11 h i després a la placeta de l’Església els dansaires han aprofitat el rotle fet pel Dimoni i la seva barrota, per exhibir cada un dels balls que han servat al llarg dels anys. Els que ballen avui són: Joana Maria Mindona (Dama), Pau Fiol (Dimoni), Pere Mindona, Toni Barceló, Jordi Juan Brusca, Guillem Mascaró, Bernat Riu, Joan Toni Juan Brusca.

A les nostres xarxes socials podeu veure més vídeos i imatges: INSTAGRAM i TWITTER

En haver acabat les danses, l’Ajuntament té previst inaugurar el carrer dedicat al batle republicà, assassinat al 1936, Pere Llull Fullana.

Back To Top