Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacat

Cossiers d’Algaida: 50 anys en dansa

Enguany Algaida celebra el 50è aniversari de la recuperació dels Cossiers. Una dansa que avui en dia és l’orgull del poble. Per a aquesta efemèride el Col·lectiu de Cossiers ha realitzat un documental, que dirigit pel periodista Joan Martí Mir, fa un repàs a la història de l’agrupació aquests darrers 50 anys.

El documental que duu per títol Cossiers, abans i sempre pretén donar a conèixer i recordar aquells primers anys de recuperació dels Cossiers. Com queda clar en la pel·lícula, aquella iniciativa sorgida a primers dels anys setanta no acabava de comptar amb el suport de l’Ajuntament d’Algaida i de la majoria dels veïns. La proposta d’un grup de joves, liderats per l’algaidí Biel Oliver Majoral, tenia molt present el pas de l’agrupació per Cal Dimoni. Un fet que a la llarga suposà la pèrdua de l’agrupació.

El documental s’estrenarà el pròxim dia 26 de juliol a les 21.30 a la placeta de l’Església. El Col·lectiu de Cossiers també ha previst, amb la col·laboració de l’artista i antic cossier, Jaume Falconer, una exposició a l’espai de la Peixateria. La mostra es podrà visitar els dies 24, 25 i 26 de juliol.

Al documental s’han recuperat imatges d’aquells primers anys on es veu l’antiga dama, l’amo en Joan Llaneres ‘Tiu’ que va fer de pont entre els vells i els joves balladors.

Per a Joan Martí posar-se al capdavant d’aquest documental “ha estat un repte i un al·licient. Un repte pel fet que coneixia molt poc de la història dels Cossiers d’Algaida, com aquell que diu sabia que ballaven per Sant Honorat i per Sant Jaume i poca cosa més”. Ara amb la tasca de guió i direcció de documental Martí ha espipellat en els records d’antics cossiers o col·laboradors i coneixedors d’aquella recuperació. “He descobert que és un món per explicar i on hi ha moltes històries que hem intentat recollir en el documental”. “El que he fet ha estat plasmar el que han estat els Cossiers d’Algaida del 1973 fins al dia d’avui i, explicar el motiu d’aquella recuperació, que va dur als Cossiers a què s’haguessin de recuperar, que els va moure, quin era l’objectiu i després com s’han mantingut aquests 50 anys”.

Finalment, Martí assenyala que “estic content d’haver pogut ser una baula més de la transmissió de la memòria col·lectiva dels Cossiers i de tot allò que suposen pel poble d’Algaida”.

Back To Top