Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

La Mancomunitat treu a la llum les discriminacions de l’esport femení en el Pla

La presentació dels resultats de la campanya que ha fet extensiu el programa “No hi ha espai per al masclisme” a l’àmbit esportiu de la Mancomunitat Pla, ha servit per treure a la llum i corroborar les mancances, diferències i les discriminacions de l’esport femení a la comarca.

Així, les necessitats detectades per les persones professionals de l’esport són la falta de sensibilització social, les múltiples formes de discriminació i violència, els rols estereotipats en infància i en famílies o el desconeixement dels protocols i normatives.

També s’ha detectat que s’usen diferents instal·lacions esportives i equipaments segons gènere i que hi ha menys recursos en l’esport femení. A més, també s’han corroborat que hi ha barreres per la conciliació en dones i que existeix la invisibilització de l’esport femení.

Tot plegat ha servit per aportar solucions que passen davant de tot per la formació dels agents socials (entrenadors, directius…) i la sensibilització d’aficionats i públic en general de les entitats esportives perquè “hi ha coses que no ens hem plantejat mai si són comportaments masclistes i ho són”, ha apuntat la presidenta de la Mancomunitat Pla, Joana Maria Pascual, qui ha agraït i destacat la tasca i col·laboració dels 14 ajuntaments que “feim pinya en matèria d’igualtat”.

ACCIONS

De fet, els resultats presentats inclouen les accions que han proposat les diferents professionals dels ajuntaments que són “treballar en xarxa” i “reaccionar davant la violència”. Una part important passa també per la informació i recomanen “Informar-se amb fonts fiables”. També s’han de “revisar metodologies i actualitzar-se”.

El més important per a fer front a les “discriminacions estructurals”, passen per “conscienciar a la societat”, “fer també un canvi personal” i “aplicar la perspectiva de gènere a tots els àmbits”.

Els resultats han estat presentats per la treballadora social de la Unitat d’Igualtat i abordatge de les violències masclistes, Iolanda Cirer, i Raquel Herrezuelo de l’àrea de prevenció de les violències masclistes de la Fundació Ires.

Cal recordar que aquesta serà la tercera edició de la iniciativa “No hi ha espai pel masclisme” que ja es va dur a terme als espais públics (2021-2022) i als establiments d’oci i restauració (2022-2023). Aquesta darrera en l’àmbit esportiu ha tengut per lema “Davant el masclisme estam en el mateix equip”.

En el decurs de la campanya s’han realitzat formacions a clubs i associacions esportives de 10 municipis i 8 formacions a professionals dels ajuntaments (educació, administració, policia, atenció social i brigades). A més s’ha donat visibilitat a la campanya amb 24 pancartes, 140 adhesius en vestuaris, 1400 ferratines i diversitat d’accions. Més de 1258 persones beneficiàries directes en el total d’accions.

L’objectiu ha estat “llençar un missatge unitari de rebuig col·lectiu vers les violències masclistes a l’espai públic esportiu. Fomentar la igualtat a l’àmbit esportiu. Apropar la informació de recursos d’ajuda a la comunitat esportiva”.

La Mancomunitat va rebre un premi a millor campanya de sensibilització que atorga el Consell de Mallorca per aquest projecte.

Back To Top