Skip to content
ActualitatDestacatPorreres

Conscienciació, pedagogia i mà dura per a treure Porreres del merder

Posar fil a l’agulla de la problemàtica de la manca de civisme dels propietaris de cans és una tasca difícil i complicada. Des de fa anys els ajuntaments han impulsat múltiples campanyes, però la problemàtica en lloc de millorar, empitjora. Així i tot, els responsables municipals no defalleixen i impulsen iniciatives per tocar el viu dels incívics i cercar la complicitat de la ciutadania en general. Santa Eugènia, Algaida, Lloret, Montuïri i ara Porreres, són només alguns exemples.

Quan havien sorgit brots verds i semblava que la cosa millorava arribà la Covid-19 i després del confinament i la posterior pujada dels preus de lloguer a Ciutat. Tot plegat va provocar l’arribada de nous ciutadans a la Part Forana, nous residents acompanyats pels seus cans. Batles i batlesses del Pla i, entre ells, els responsables municipals de l’Ajuntament de Porreres ho han confirmat: “Entre els residents sempre hi ha hagut incívics, però els que arriben de ciutat es pensen que això és tot foravila i poden dur els cans amollats i deixar els excrements”.

Conscienciar els residents “de tota la vida” incívics i també els nouvinguts propietaris de cans és l’objectiu que s’ha marcat l’Ajuntament de Porreres i ho ha fet amb una iniciativa que tendrà tres eixos importants: la conscienciació dels més petits del municipi, la pedagògia general i la mà dura envers els propietaris incívics amb forma de sancions econòmiques que poden anar dels 60 als 500€.

CONSCIENCIACIÓ

Mentre s’està a l’espera de l’entrada en vigor els pròxims dies de l’ordenança municipal reguladora de la convivència, defensa i protecció animal a l’entorn urbà, l’àrea de Medi Ambient ha dut a terme una campanya que ha implicat els nins i nines del CEIP Climent Serra i Servera, Col·legi Verge de Monti-sion I IES Porreres.

“Vàrem fer una proposta a les escoles i l’IES Porreres i d’aquesta manera s’intenta conscienciar als més petits per tal que després siguin ells que s’encarreguin d’informar a les famílies i conscienciar-les del fet que s’han de dur a terme bones pràctiques”, explica la regidora de Medi Ambient, Maria Agnès Sampol.

Així, s’han fet contacontes, activitats de separació de residus, rètols amb eslògans per posar nom a la campanya i una gimcana fotogràfica pels carrers del poble a cercar incivisme. “En principi només havien de cercar excrements, però al final varen trobar altres imatges que també les hem inclòs per evidenciar l’incivisme”, apunta Sampol.

Ara, el fruit d’aquestes fotografies, rètols i dibuixos realitzats en els centres educatius formen part de l‘exposició “És un merder” que està muntada a la Sala Polivalent i que es podrà visitar dissabte en el marc de la Diada de l’Albercoc.

De tot plegat i com a element audiovisual per arribar encara a més gent, també s’ha elaborat un vídeo en el qual s’exposa la problemàtica que representen els excrements en l’àmbit de neteja i pel que fa a salubritat.

SANCIONS ECONÒMIQUES

La campanya té una primera part, d’un mes de durada, a la que s’informarà als propietaris dels animals de la nova normativa. Passat aquest mes, comença una segona etapa a partir de la qual ja s’hauran d’aplicar les sancions pertinents. Aquesta tasca de sensibilització i informació serà responsabilitat de la policia local.

Per altra banda, la campanya es treballa des d’un punt de vista més pràctic: regalar a tots els propietaris de cans un kit que consisteix en un porta bosses per recollir els excrements i una botella per a rebaixar l’orina. Aquests kits ja es poden aconseguir acudint a l’Ajuntament.

També s’està fent feina amb la targeta identificativa de les nostres mascotes i des de l’Ajuntament s’ha creat una targeta que hauran de dur, bé físicament bé mitjançant una fotografia, cada vegada que treguin a passejar a les seves mascotes. 

Inauguració de l’exposició a la sala Polivalent que es podrà visitar dissabte, diada de l’albercoc.
Back To Top