Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

L’Agència de Defensa del Territori ha executat 17 demolicions en cinc municipis del Pla el 2023

Petra il·legals ANEI Bonany
Piscina que l'ADT anuncià que s'havia d'esbucar a la zona de la Vall de Petra.

La setmana passada el ple del Consell de Mallorca aprovà la memòria d’activitats de l’Agència de Defensa del Territori (ADT). Un organisme que s’encarrega de vetlar per la disciplina urbanística en sòl rústic a l’illa de Mallorca.

a les dades de l’any passat, assenyalàvem que s’havien esbucat 187 construccions en els darrers sis anys al Pla de Mallorca. La xifra aquest any 2023 ha pujat fins a les 204 demolicions. Així, el número d’esbucaments d’obres il·legals al llarg de 2023 ha estat de 17. Aquestes, per municipis es concentren bàsicament a Algaida on s’han executat 8 demolicions del total de 98 que s’han fet del 2017 ençà.

On hi ha hagut un notable increment ha estat a Llubí on aquests anys s’han fet cinc demolicions del total de 18 que s’han fet del 2017 al 2023. La resta de municipis on hi ha hagut demolicions han estat dos a Sencelles, i una a Lloret i una més a Vilafranca.

Entre els municipis del Pla on s’han fet més demolicions i figuren Algaida i Montuïri. També s’ha de tenir en compte que aquests dos municipis formen part de l’Agència gairebé des del seu inici. Així l’entitat començà a caminar el 2009 i el 2010 ja s’hi afegiren Algaida i Montuïri. Aquest darrer poble té un total de 36 demolicions tot i que aquests darrers anys no se n’hi ha fet cap. Darrere aquests hi ha Llubí i Sencelles. El poble on menys construccions s’han esbucat és Costitx, on només se n’hi ha fet una.

Ara, les demolicions al Pla se situen en un total de 204. Una xifra que no es preveu que s’hagi d’estancar, tot i la nova política impulsada pel pacte de Govern de les Illes Balears que preveu que hi hagi més opcions per a la legalització d’edificacions construïdes de manera irregular. Dels municipis del Pla només n’hi ha els d’Ariany, Costitx, Maria i Petra que no han signat conveni de col·laboració amb l’Agència del Consell de Mallorca, tot i això, no suposa que l’ADT no pugui actuar en aquests municipis. Els tres darrers pobles del Pla que se sumaren al conveni foren els de Porreres (2020), Lloret (2021) i Sant Joan (2022).

Una de les darreres sancions que ha anunciat l’ADT al Pla de Mallorca fou a una finca de Petra, on ara fa més d’un any es proposava una sanció de dos milions d’euros.

Back To Top