Skip to content
ActualitatDestacatMontuïriSant Joan

Nous retards en les obres dels centres de salut de Sant Joan i Montuïri

centre salut sant joan

El compte de no acabar pels nous centres de salut de Sant Joan i Montuïri. Ara el Govern ha anunciat que l’UBS (Unitat Bàsiques de Salut) de Sant Joan no es podran estrenar fins a la tardor d’enguany. La de Montuïri sembla que seguirà el mateix camí i, ara per ara, acumula un retard de set mesos respecte al darrer anunci de finalització de les obres.

Aquest nou retard se suma als ja acumulats pels dos centres la construcció dels quals es començà a tramitar fa gairebé deu anys. Però les promeses dels responsables de Sanitat del Govern balear s’han anat repetint fins a la darrera que fitxa les previsions en els mesos d’octubre o novembre de 2024. Això suposarà un any de retard més de l’anunciat. De fet, com publicà aquest digital, la idea era que estassen enllestits a finals de 2023.

El batle de Sant Joan, Richard Thompson, es mostra contrariat: “Ara ens han dit que per mor de temes d’obres, el centre de salut no estarà fins a la pròxima tardor i no hi podem fer res. Clar, puc telefonar a la Conselleria i insistir cada mes per reclamar, però això no farà que facin més via”. El batle afegeix que “et crea frustració entre la ciutadania perquè a tots ens agradaria que ja estigués fet, però també som comprensius i perquè hi ha molts de factors que retarden el tema de les obres”.

“Ara ens passen consulta a un lloc que és adequat, però que no és idoni. Esperem que per la tardor estigui en marxa el nou centre de salut” apunta Thompson que, amb tot, celebra que “tenim un nou metge que comença dilluns (per avui)”.

A Montuïri la situació és semblant i la construcció del centre de salut també s’ha anat retardant i postergant en el temps. A inicis de la legislatura de 2015 la, aleshores consellera de Salut, Patrícia Gómez, ja va reconèixer en seu parlamentària que el centre actual de Montuïri era el que pitjors condicions presentava de les Balears. De llavors ençà, de fa quasi deu anys la situació roman igual o pitjor.

HISTÒRIA

Va ser el 2015, amb el Govern del PP quan es feren els primers tràmits que després, a mitjan any, amb l’entrada del nou Govern de pacte d’esquerres, es reprendrien les negociacions entre ajuntaments i Govern per poder tenir unes noves instal·lacions, aleshores el 2015, ja més que necessàries. Més tard quan tot semblava que estava preparat per iniciar-se el 2019, les primeres licitacions de les obres quedaren desertes i, posteriorment, l’arribada de la Covid ja va deixar els projectes i licitacions dins el calaix.

Passada la pandèmia, noves licitacions aconseguiren tirar endavant el projecte que començava, en ambdós casos, en la posada de la primera pedra a finals del 2022 a Montuïri i a principis de gener del 2023 a Sant Joan.

SANT JOAN

La Unitat Bàsica de Salut de Sant Joan disposarà d’una consulta de medicina familiar, una d’infermeria, una de pediatria i una sala de cures. El nou edifici també tindrà vestíbul, recepció, tres sales d’espera, zona d’admissió i arxiu. Amb tot això es resoldran els problemes derivats de l’antiguitat del centre existent. Les instal·lacions passen de 120 m² a 260 m². Les obres de construcció, tenen un pressupost de 570.641,14 €.

La Unitat Bàsica de Salut de Sant Joan pertany a la zona bàsica de salut de Vilafranca, oblació que acull el PAC de la comarca. Atén un total de 1.656 targetes sanitàries amb una plantilla d’un metge de família, un infermer, un pediatre i un auxiliar administratiu.

MONTUÏRI

La UBS de Montuïri suposarà una millora de la qualitat assistencial que s’ofereix a la població amb unes instal·lacions més àmplies, còmodes i accessibles. El nou equipament sanitari s’ubica en un solar situat a aproximadament 250 metres de distància de l’actual UBS. Es doblarà el nombre de consultes (de 3 a 6) i es triplicarà la superfície actual (de 120 a 400 m2). Les obres de construcció, pressupostades en 676.576,86 €.

El nou equipament sanitari s’ubica en un solar situat en un nou tram del carrer de sa Mostra i al costat de la placeta dedicada a Jerònia Verd, la primera farmacèutica de Mallorca.

Disposarà de dues consultes de medicina familiar, dues d’infermeria, una de pediatria i una d’infermeria pediàtrica, a més d’una sala de cures i una d’extraccions. El nou edifici també tindrà vestíbul, recepció, sis sales d’espera i arxiu.

Back To Top