Skip to content
AlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

El Pla de Mallorca inicia els treballs previs a la creació del Pla d’Acció Climàtica

bicicletes son forners
Turistes per un camí del Pla de Mallorca. Foto: Mancomunitat Pla

La Mancomunitat Pla ha posat en marxa el procés per a l’elaboració de l'”Estratègia de reducció d’emissions de diòxid de carboni (CO2) per a establiments públics”. Aquesta és una eina emmarcada dins l’execució del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) del Pla de Mallorca. Un projecte que amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea, els 14 municipis que conformen la Mancomunitat aconseguiren amb un import de gairebé tres milions d’euros. Els doblers serveixen per impulsar aquest Pla de Sostenibilitat del que ja n’hem conegut algunes propostes (ciclisme, patrimoni, producte local). En total dins el PSTD hi ha 25 propostes.

Així una d’aquestes fa referència a la petjada de les emissions de diòxid de carboni que es generen al Pla. Ja siguin els edificis públics de la comarca com els establiments o espais d’oci (organització i desenvolupament d’esdeveniments turístics, activitats culturals, esportives i la infraestructura associada, tant pública com privada) que es genera al Pla.

Però és que aquesta és una eina que ha de servir de passa prèvia a la futura elaboració del Pla d’Acció Climàtica del Pla de Mallorca.

Segons han explicat l’objectiu és “contribuir significativament a la disminució de la petjada de carboni dels edificis públics seleccionats i de l’activitat turística, així com assolir més eficiència i estalvi energètic en el consum d’energia i aigua“. “Aquesta estratègia cerca millorar la sostenibilitat ambiental mitjançant la implementació de mesures específiques destinades a reduir les emissions de CO2, optimitzar l’ús de recursos energètics i hídrics, i promoure pràctiques més eficients en la gestió de l’energia”.

A la vegada dins aquests objectius hi ha el fet de fer del Pla de Mallorca “una destinació turística més sostenible i resilient al canvi climàtic, generant beneficis tant ambientals com econòmics per a la comunitat local i les generacions futures”.

Amb aquest treball també es preveu que en un període de sis mesos es pugui analitzar la petjada de carboni. Entre els indicadors que s’han de mirar hi ha el desplaçament a la destinació turística; l’allotjament turístic regulat; el consum en restaurants, locals de lleure i compres; l’enllumenat públic, les fonts i parcs, l’enllumenat públic de monuments, o l’enllumenat privat edificis històrics; l’impacte de l’ús de transport públic i vehicles de lloguer per part de turistes i visitants per desplaçar-se dins el Pla de Mallorca; el maneig dels residus sòlids urbans o el consum d’aigua.

Així una vegada estudiat tot això es lliurarà un document en el qual hi haurà “un informe detallat i un pla concret de reducció d’emissions i definició d’estratègies de compensació. Aquestes mesures estaran dissenyades per promoure l’eficiència energètica, la utilització d’energies renovables i l’adopció de pràctiques respectuoses amb el medi ambient en els diferents sectors involucrats. Per tant, es farà una aproximació de l’impacte a l’estalvi del consum energètic”.

Això ha de fer que tant els gestors, batles i batlesses del Pla com els responsables d’establiments turístics o els mateixos turistes puguin saber i conèixer la situació i prendre decisions més informades i sostenibles.

QUÈ ÉS LA PETJADA DE CARBONI?

La petjada de carboni se centra específicament en les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle associades amb les nostres accions. És una mètrica que calcula la quantitat de diòxid de carboni i altres gasos alliberats directament o indirectament a causa de les nostres decisions i activitats.

I no és el mateix que la petjada ecològica, ja que aquesta és un indicador integral que mesura l’impacte ambiental total de les nostres activitats. Des del consum d’aliments fins a la mobilitat i l’habitatge. Al final la petjada ecològica quantifica l’àrea de la terra necessària per mantenir el nostre estil de vida actual.

Back To Top