Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacatMontuïriPorreresVilafranca

Algaida, Porreres, Montuïri i Vilafranca també exigeixen bus gratuït per batxiller

porreres IES

El compromís d’ahir, de la Conselleria d’Educació, de posar un bus gratuït als pobles del Pla de Mallorca (Lloret, Petra, Sant Joan, Sencelles, Llubí, Costitx, Maria i Ariany)que tenen els seus alumnes de batxillerat a l’IES Sineu ha causat malestar en els altres municipis del Pla. Algaida, Porreres, Montuïri i Vilafranca veuen com els seus alumnes no disposen d’aquest servei.

ALGAIDA

El cas més greu i on hi ha més enuig és a Algaida. Els joves que cursen batxiller o formació professional d’aquest municipi van a l’IES Llucmajor. En aquests moments els pares paguen el 50% del transport dels seus fills i l’altre 50% l’assumeix l’Ajuntament d’Algaida que, mitjançant una subvenció ajuda a les famílies.

La batlessa d’Algaida, Margalida Fullana, explica que “ens ha sorprès la notícia que hem llegit als mitjans. I, com no pot ser d’altra manera instarem a la Conselleria d’Educació a tenir els mateixos drets que els altres pobles”. Fullana ha explicat que tot i haver-hi representació de la Mancomunitat del Pla l’Ajuntament d’Algaida no va ser convidat a la trobada. A més, Fullana explica que “el passat quatre de setembre ens vam reunir amb el conseller Vera i ja li traslladarem la situació del transport cap a l’IES Llucmajor. Ja que, fins al curs passat era la Conselleria qui assumia un 35% del cost, un 50% ho feia l’Ajuntament i la resta ho pagaven els pares”.

“Per tant, volem exigir que en aquest acord que s’ha arribat amb els pobles del Pla que duen els seus alumnes a Sineu s’inclogui els joves que van a Llucmajor“, diu Fullana. “Aquest mateix matí la regidora d’Educació, Jerònia Miralles, ha telefonat a la Conselleria per exposar la nostra postura i ara estam a l’espera d’una resposta”.

Qui també ha mostrat el seu malestar han estat els pares dels alumnes de batxillerat. “Al llegir la notícia hi ha hagut una revolució“. Qui ho diu és Cristina Verger, representant dels pares, qui explica que “fa molts d’anys que els pares assumim la gestió del transport, som nosaltres qui contractam l’empresa i cada família, de manera individual, ha de fer un contracte amb l’empresa”. “A més -diu Verger- els pares pagam el cost del transport i després rebem la subvenció de l’Ajuntament o la del Govern, com era aquests anys passats”. “Ara estam a l’espera de la resposta de la Conselleria i, també reclamarem aquesta mateixa ajuda pels joves que cursen FP i que van amb el mateix bus”.

IES PORRERES

Els joves de Montuïri, Vilafranca i Porreres cursen els estudis d’ESO a l’IES Porreres, però un cop acabada aquesta etapa el centre no els ofereix batxillerat i han d’elegir un altre centre. Una de les opcions podria ser acudir a Sineu, un espai ja col·lapsat i que, a més, no disposa de servei de bus entre aquests tres pobles i la vila primera del Pla. Això fa, com expliquen les batlesses de Porreres i Montuïri, Xisca Mora i Paula M. Amengual i el batle de Vilafranca, Montserrat Rosselló, que els pares i els nins optim per agafar el bus regular del TIB per anar a l’IES de Manacor.

Amengual explica que “en molts casos els nins han d’anar drets per la falta d’espai dins aquest transport”. La montuïrera també diu, en referència a la reunió de l’IES Sineu amb la conselleria que “a nosaltres no ens hi van convidar, ja que no tenim cap matrícula vigent, però això és enganyós, ja que al no tenir transport amb el centre els pares opten per Manacor“.

Xisca Mora assegura que “en el cas de Porreres també el 90% dels alumnes opten per Manacor i, per això vam mantenir una reunió amb Transports de les Illes per modificar els horaris dels busos i així, que els joves del poble poguessin anar amb el transport públic a Manacor. El problema ara és els horabaixes que no hi ha les freqüències adequades per tornar”.

El batle de Vilafranca, Montserrat Rosselló, també explica la mateixa situació que les seves companyes. Diu que en algunes ocasions els alumnes han d’anar drets dins els autobusos del TIB. Però el vilafranquer va més enllà i assegura que “sí a partir del gener del 2024 el transport deixa de ser gratuït llavors ens hauran de posar aquest transport pels nostres alumnes igual que ara ho volen fer a Sineu”.

Back To Top