Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacat

Randa fa front a una plaga de coloms que afecta tot el nucli de muntanya

Des de ja fa mesos el rector de la parròquia de la Immaculada Concepció i del beat Ramon Llull de Randa, Miquel Mascaró, ha denunciat davant els feligresos els danys que una plaga de coloms fa al campanar i les teulades de l’edificació històrica i a tot el nucli urbà.

Les proclames del rector han estat escoltades i l’Ajuntament d’Algaida ha iniciat una campanya per reduir les colònies de coloms de Randa. Per això ha contractat els serveis de la Fundació Natura Parc que fa un control de coloms. Consisteix en la col·locació de gàbies en el campanar. Aquestes gàbies són revisades periòdicament i els coloms són sacrificats.

En aquest sentit, el cost per l’Ajuntament d’Algaida és de 15 € per a cada colom. El servei és de 2 € dia per manutenció, 5 € per l’eutanàsia i 8 € per a la incineració. A més s’hi ha d’afegir la col·locació de gàbies (80 €/dia) i la visita i revisió (75 € per gàbia).

La batlessa de Randa, Francisca Salvà, explica que és una problemàtica que “patim des de fa anys”. El rector de Randa apunta que la plaga de coloms a Randa “s’ha estès més enllà de la infraestructura de la parròquia i ja és un tema de tot el poble que pateix les cagades dels coloms i de cada vegada amb més freqüència”, explica Miquel Mascaró.

Aplaudeix l’acció empresa per l’Ajuntament d’Algaida amb la col·locació de les gàbies: “El nou equip de govern ha agafat el tema i afrontat una qüestió que és un vertader problema perquè és un tema d’higiene i de salut”, apunta Mascaró i afegeix: “Ens alegra la iniciativa i esperem que no sigui una flor d’estiu pel bé del poble de Randa i als edificis que li donen riquesa i fisonomia com és l’església parròquia. No demanam que ens facin les teulades netes, però sí que facin aquests controls de coloms de forma periòdica perquè sinó no se solucionarà el problema”.

En aquest sentit, la batlessa d’Algaida, Margalida Fullana, explica que en aquesta campanya d’eliminació de coloms s’hi destina una partida de 1.500€. Un cop realitzada i en endavant se signarà un conveni de col·laboració a llarg termini amb Natura Parc perquè “s’ha de continuar vigilant”, apunta.

Francisca Salvà, explica que “els coloms ja suposen un trastorn de salubritat de l’aigua que va a les cisternes de les cases i també en l’àmbit econòmic, ja que s’han de fer netes les teulades, les canals i desembossar els desaigües perquè produeixen moltes humitats als interiors”.

Així mateix, apunta que “els seus excrements quan hi ha humitat o plou poden causar patinades i, per tant, les consegüents caigudes perilloses pels veïnats i visitants del nostre poble també les plomes que cauen que solen ser portadores de plagues parasitàries tal com puces, paparres, etc.”.

El focus d’aquesta plaga sembla ser una antiga fàbrica de pells abandonada que hi ha en el nucli urbà que ha estat ocupada pels coloms.

Des de la Fundació Natura Parc han explicat que els que es fa en aquests estudis i controls de coloms és tenir col·locades les gàbies. Aquestes trampes es revisen fins que arriba un moment en què no n’entren i són retirades. Però després s’han d’anar col·locant periòdicament per tal d’anar controlant el nombre d’exemplars.

SOLUCIONS ALTERNATIVES

A banda de la contractació dels serveis de Natura Parc, existeix l’opció de fer batudes amb escopetes per part de particulars. En aquest sentit, el rector explica que s’han fet batudes, però la tramitació per poder-les dur a terme és complicada, ja que s’ha de demanar permís a Medi Ambient i a l’hora de dur-les a terme també hi ha de ser present la Guàrdia Civil.

Per la seva banda, la batlessa de Randa afegeix que s’ha plantejat l’opció d’emprar “sistemes sonors” però “pot arribar a ser un renou molest per un poble com el nostre que encara podem gaudir de moments de silenci”. També es podria elegir l’opció d’usar animals de falconeria però també s’ha descartat.

Back To Top