Skip to content
ActualitatDestacatMontuïriPorreresSanta EugeniaSencelles

Satisfacció al Pla per la qualitat del raïm collit a la verema d’aquest any

vi verema

Del bon raïm en poden fer bon vi, diuen els entesos. Així que, de la verema que tot just acaba aquests dies, es podran fer bons vins. “El raïm que ha entrat als cellers ha estat bo i sa”, així ho explica Toni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant. Fa poc més d’un mes, en començar la collita els vinaters ja preveien que podria anar bé. I sembla que haurà estat així.

La collita ha estat molt similar a la de l’any passat pel que fa a quantitat, “tal vegada sols un dos o un tres per cent millor que l’any passat. Però allà on es pot notar una millor campanya serà en la qualitat del raïm”, explica Bennàssar. Segons el felanitxer, “el període de verema s’ha repartit més o menys com els altres anys entre la segona setmana d’agost i aquesta setmana que ara som. Aquesta setmana que entrarem ja tothom acabarà de veremar”.

Allò que si ha variat, segon diu Bennàssar és la maduració de les diferents varietats de raïm. “Els altres anys havíem vist una maduració més escalonada i aquest any ha estat més continuu, sense gairebé dies de descans a l’hora de recollir el fruit. Aquestes setmanes els darrers han estat el mantonegro, el callet i el cabernet sauvignon, una varietat que ho aguanta tot. Els primers a veremar ja fou a finals de juliol, amb varietats un poc verdes per així mantenir l’àcid i fer els vins escumosos”, explica Bennàssar en relació amb els cellers del Pla i Llevant.

Dos caixons de la varietat premsal o moll veremats a finals d’agost al Pla.

Del mateix parer que Bennàssar són els pagesos o viticultors. Pere Antoni Llabrés del celler Can Ramis, és la quarta generació d’aquest celler de Sencelles. Llabrés ja fa uns anys que culeja per dins les vinyes i el celler. De la verema d’aquest any assenyala que “haurà resultat una verema de qualitat i quantitat. La calor de l’estiu li va donar grau i després les plogudes que va fer ens va ajudar a evitar un major augment dels graus. Crec que haurà estat un bon any similar al de l’any passat”. Ara, a les acaballes de la verema Llabrés diu que “aquestes darreres setmanes hem hagut de córrer un poc per culpa de la botritis”. Aquest és un fong que ataca les vinyes en condicions de més humitat, com pot ser ara a finals del setembre.

A Santa Eugènia, Sebastià Crespí Coll, és un dels dos germans que duen el celler Vinya Taujana, aquests dies encara trullen amunt i avall per tancar la verema d’aquest any. Crespí també és del parer que haurà estat una bona collita. “Hi haurà bastant de quilos i amb un raïm de qualitat. Ha fet un bon temps per les vinyes” diu mentre ho rebla amb un “aquest any no ens podem queixar”. “Aquelles dues plogudes que va fer a les nostres vinyes, de 33 i de 10 litres respectivament, van anar molt bé per acabar de confitar els raïms”, diu Crespí qui afegeix que “la sequera de l’any passat ens va dur una exageració de grau i aquest any les plogudes han ajudat a evitar aquest fet”.

A Montuïri, la bodega Blanca Terra, té les seves vinyes entre aquest municipi i Porreres i, recordem que va ser una zona molt afectada per les pluges de finals de maig i principi de juny. És per això que Joan Sansó Febrer, responsable de la bodega diu que “la verema ha anat bé i, al final hem aconseguit tenir un raïm de qualitat”. Sansó explica que “treballam en ecològic i hem tengut alguns problemes amb el míldiu i ara darrerament també amb la botritis. Però hem aconseguit entrar raïms de qualitat. També tenim una menor producció que l’any passat a causa del calabruix que va fer a la nostra zona”. Tot i així aquesta bodega que fa uns anys s’ha instal·lat a Montuïri es mostra satisfeta per la verema aconseguida aquest any.

A Petra, el celler de Miquel Oliver, també han acabat aquests dies d’entrar tot el raïm. “Ara ens venen unes setmanes de feina”, explica Pilar Oliver, responsable de la bodega. Oliver també coincideix amb la resta de vinyòvols dient que “el raïm ha estat sa i de qualitat. A més, el temps ens ha acompanyat i no hem tengut cap ensurt”. Una de les coses que segons Oliver “manca cada any és la falta de mà d’obra per a poder dur a terme la verema”.

tractor verema
Al Pla s’han pogut veure estampes com aquesta el darrer mes.

Back To Top