Skip to content
ActualitatAlgaidaDestacatPetraPorreresSencelles

Els cellers del Pla a punt per a veremar

Els pobles de comarca del Pla de Mallorca són semblants però molt diversos en essència i, el temps de verema ho fa encara més evident. Alguns cellers ja han començat, altres ho faran la setmana vinent i algun altre les acaballes d’agost o a principis de setembre. Hem parlat amb quatre vinaters i vinateres de la comarca que, a banda d’aspectes territorials, tenen en comú el segell ecològic.

Una de les primeres a veremar ha estat Barbàra Mesquida de Mesquida Mora (Porreres). Dijous passat va fer una vinya de chardonnay de la finca de Son Porquer. És la seva vintena verema. “Vàrem començar una vinya seleccionada on hi havia uns ceps més madurs i ara -després de la pluja d’ahir divendres- aturarem un parell de dies, no molts, perquè a mi m’agrada que no tenguin tant de grau i conservin més l’acidesa”. La verema continuarà, si no canvia d’idea, diu, a mitjan setmana que ve.

Bàrbara Mesquida i la seva filla Bàrbara Barceló de verema a Son Porquer

Quant a fer una previsió sobretot en referència a les calabruixades i les pluges que deixaren 200 litres a Porreres a principis del mes de juny, Mesquida explica que “és difícil fer una previsió perquè ha estat un any amb una pluviometria especial. El calabruix va tocar algunes vinyes i aquells raïms són més espoltits, però també és cert que aquesta pluja a priori farà que el gra pesi una mica més que l’any passat que sí que havien tengut molta set”.

Els germans Guillem i Andreu Suñer de Ca Sa Padrina de Sencelles

En la mateixa línia a Sencelles on va ploure 100 litres en un dia, també es preveu que hi hagi més quantitat de raïm. Ens ho conta Guillem Suñer de la Bodega Ca Sa Padrina: “Les pluges hauran repercutit en la quantitat perquè ha tengut un reforç hídric però després amb la calor del mes de juliol, s’ha accelerat la maduració”. “Nosaltres solíem començar la verema devers el 20 d’agost però ara ho farem a finals de la setmana que ve, és a dir, 7 o 10 dies abans”. Així i tot, “la baixa de temperatura d’aquests dies també ajudarà molt perquè durant la nit refresca bastant i hauran alentit la maduració i nosaltres ho afrontarem també amb més calma”, conclou.

Mireia Oliver
Mireia Oliver de Can Majoral d’Algaida.

A Algaida, a Can Majoral, també s’espera una bona producció, de fet, “serà millor que l’any passat perquè l’any passat amb la calor que va fer el raïm ni pesaven. Enguany la previsió de raïm és com l’any passat però esperam que pesin un poc més”, explica Mireia Oliver. “Les vinyes més velles ens han produït menys perquè les calorades fan que les vinyes velles d’un any per l’altre produeixin menys perquè les vinyes tenen memòria d’un any per l’altre”. Oliver calcula que “segons analítiques començarem la verema devers dia 14, 15 d’agost” i “si no varia molt la cosa es presenta bon grau, bona acidesa i una producció normal”.

“Tenim microclimes que fan que una mateixa varietat maduri més tard a una zona que a una altra”, diu Miquel Jaume de Can Coleto (Petra) on la verema serà a finals d’agost o principis de setembre. Condicions climatològiques locals a banda, lògicament factor d’autor de cada celler. El vinater de Petra explica que “esperam a veremar que el raïm sigui més granat perquè sigui més consistent. La vinya va a bon ritme i madura tranquil·lament i aguanta bastant”, apunta Jaume. Quant a les pluges de principis de juny, diu que “per nosaltres va ploure bastant bé, no va fer cap desastre, no va inundar els terrenys i això pensam que ha estat positiu perquè ha evitat malalties, ja que evità que s’aixequés la pols. Això ha ajudat al fet que pràcticament no hem tengut gens de míldiu i no tenim cendrada”.

La DO Pla i Llevant farà enguany Inici de Verema oficial dijous, dia 10 d’agost, a les vinyes de Son Roig de Can Majoral. Consisteix en el tall dels primers raïms madurs de l’anyada 2023 a càrrec d’un veremador d’honor. La DO farà una primera valoració del que s’espera per aquesta anyada de producció i estat sanitari dels raïms.

Back To Top