Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

El Pacte de l’Aigua abocarà 20 milions als ajuntaments

batles Pla

La signatura d’un conveni, anomenat Pacte de l’Aigua, entre el Govern, Consell i ajuntaments ha de servir perquè els consistoris rebin un total de 20 milions d’euros per a la millora de la xarxa i l’abastiment de l’aigua. D’aquesta quantitat el Consell de Mallorca n’aportarà 5,7 milions.

Així s’ha posat de manifest a la primera sessió i constitució de l’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca. Amb la presència de la majoria dels batles del Pla de Mallorca (vegeu foto superior) s’ha constituït l’Assemblea. S’ha fet sota la presidència del president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés i comptarà amb la batlessa de Montuïri, Paula Maria Amengual, com a vicepresidenta els dos primers anys.

I és que la vicepresidència de l’Assemblea que havia de recaure en el Partit Popular, s’ha cedit al PSOE i a MÉS per Mallorca «com a mostra de voluntat de consens», segons ha dit Galmés. Així, els dos darrers anys de mandat serà Virgilio Moreno, batle d’Inca, qui ocupi el lloc de vicepresident. La consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate, en serà la secretària general.

Com hem explicat la primera mesura ha estat posar de manifest la necessitat de fer un Pacte per l’Aigua. Així, el president del Consell s’ha compromès a agilitzar la firma del Conveni de Pacte per l’Aigua amb el Govern de les Illes Balears, per tal que els consistoris rebin 20 milions d’euros d’ajudes per millorar la xarxa de canonades i garantir el subministrament d’aigua.

D’aquesta quantitat, el Consell de Mallorca aportarà 5,7 milions d’euros de fons propis, mentre que els 14,3 milions d’euros restants provindran de l’Impost del Turisme Sostenible. Es tracta d’un conveni que estava pendent de firmar des de l’any 2022 i que “ara sí que serà una realitat al més aviat possible”, segons ha dit Llorenç Galmés. Aquest ha afegit que “el mal estat de les infraestructures fa que el 27% de l’aigua potable es perdi per la xarxa de distribució. Una xifra que en alguns municipis arriba fins al 60%”.

Hem de recordar que la comarca del Pla resta en prealerta per sequera del mes de març de 2021 ençà.

batles i batlesses assemblea
Del Pla no hi han pogut assistir els batles de Vilafranca, Sineu i Petra, el de Sencelles ha fet tard a la foto.

A més del pacte per l’aigua i la constitució de la mateixa Assemblea damunt la taula també s’hi ha posat l’anunci de Galmés de posar en marxa una ajuda de 5 milions d’euros per als municipis i particulars afectats per la borrasca Juliette del passat mes de febrer.

En concret, es tracta d’una convocatòria de 2,5 milions d’euros per cooperar en la recuperació i restitució d’infraestructures, equipaments, instal•lacions i serveis dels consistoris. I una altra partida de la mateixa quantia, és a dir, 2,5 milions d’euros per ajudar els particulars damnificats per la tempesta. Unes ajudes que el Consell de Mallorca adjudicarà abans que acabi l’any. El nou equip de Govern ha corregit unes deficiències que presentaven les convocatòries i que impedien la seva tramitació. De fet, el president de la institució insular ha lamentat que «sis mesos després de Juliette els damnificats no han rebut cap mena d’ajuda».

Així el nou equip de govern del Consell de Mallorca s’ha presentat als representants dels 47 municipis, del total de 53 que hi ha a l’illa, que han assistit a la sessió d’avui i els han explicat els principals projectes que volen dur a terme en els pròxims quatre anys. Per aquest motiu, Galmés ha anunciat que, juntament amb la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, començarà una ronda de visites a tots els pobles de Mallorca per «conèixer de primera mà les necessitats, les urgències i els projectes de tots ells».

Back To Top