Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPoliticaPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

La carrera cap a la batlia ha començat

Inici campanya Vilax

La matinada del divendres passat es va donar el tret de sortida a la campanya electoral per a les eleccions del proper dia 28 de maig. Com ja vam assenyalar als 14 pobles del Pla s’han presentat un total de 47 candidatures. Comença la carrera cap a la batlia.

ALGAIDA

Les passades eleccions els resultats foren de sis regidors pel PSIB, quatre pel PP i tres per Més per Algaida. Aquest darrer mandat ha estat al capdavant de l’Ajuntament un pacte PSIB-MÉS amb un únic partit a l’oposició, el PP. Aquests tres partits estan cridats a tornar a ser protagonistes el 28M. Els socialistes amb Margalida Fullana com a nova candidata miraran de recuperar la majoria absoluta perduda a 2019 mentre que Més, que repeteix amb Margalida Puigserver, vol consolidar els tres regidors i mirar de pujar un escaló. El PP també repeteix candidat amb Rafel Oliver que intentarà mantenir els quatre edils. Una de les novetats a Algaida és la irrupció d’un partit d’extrema dreta.

(Consulta aquí les candidatures)

ARIANY

En principi res no hauria de trastocar la calma, també política, del petit municipi del Pla. El PI mantindria els seus sis regidors mentre que l’altre partit que es presenta, el PSIB, aspira a conservar el seu. Així, no hi ha d’haver impediments perquè els dos partits repeteixin l’únic govern de concentració existent a Mallorca.

(Consulta aquí les candidatures)

COSTITX

L’hegemonia del PI sembla no córrer perill. Aquesta vegada sols dos partits s’han presentat a les eleccions. El 2019 també hi va concórrer Agrupació per Costitx, una agrupació que va quedar en segon lloc amb 114 vots. Molts per darrere els 503 del PI però per davant els 91 del PP. Així, el PI de Toni Salas i el PP amb la nova candidata, Antònia Llabrés són les dues opcions per aquest 28M.

(Consulta aquí les candidatures)

LLORET DE VISTALEGRE

Repeteixen les tres mateixes formacions que el 2019 presentaren candidatura, Endavant, PP i PSOE. Després de vuit anys a la batlia, Toni Bennàssar (Endavant) ha deixat pas al seu número dos que, amb un equip renovat, vol revalidar la batlia per a aquesta agrupació d’electors. PP i PSOE aspiren a augmentar el seu número de vots més enllà dels 100 i escaig que aconseguiren el 2019 vora els més de 400 d’Endavant.

(Consulta aquí les candidatures)

LLUBÍ

Els veïnats i veïnades podran elegir fins a cinc candidatures. És el municipi amb més candidatures del Pla de Mallorca només per darrere Sencelles amb sis. Més per Llubí, amb Magdalena Perelló batlessa actual que repeteix com a candidata intentarà revalidar els sis regidors aconseguits a 2019. A aquestes eleccions Feina per Llubí va treure dos regidors i presenta a Antònia Maria Perelló amb la intenció d’augmentar representació. Dos edils van treure també Ciudadanos per un del PP. El partit taronja no es presenta i la novetat aquestes eleccions és la coalició Futur Llubí-El PI, tota una incògnita. També es presenta el PSIB amb l’objectiu d’obtenir representació.

(Consultau aquí les candidatures)

MARIA DE LA SALUT

Aquesta no ha estat una legislatura fàcil a Maria de la Salut. Aquest 28M, però ha desaparegut una candidatura, el PI no ha aconseguit fer llista i deixa un camí més planer a PP, PSOE i Més per a possibles pactes de govern. Ara bé, ha acabat la legislatura amb un pacte ‘contra natura’ que ha funcionat. Més i PP sembla que no tendrien cap inconvenient en repetir la fórmula de govern d’aquest final de mandat. Ja se sap, als pobles petits, com la majoria del Pla, les relacions personals entre els candidats també juguen un paper important.

(Consulta aquí les candidatures)

MONTUÏRI

L’empat a cinc regidors entre Més i PP de 2019 podria repetir-se. Si el PSIB aconsegueix també l’edil que té actualment, l’escenari postelectoral serà idèntic i tot fa indicar que es repetiria el pacte dels ecosobiranistes amb els socalistes. La novetat principal és que els dos partits majoritaris presenten dones com a candidates per primera vegada. Són Paula Amengual (MÉS) i Maria Elena Jaume (PP), una d’elles dues serà batlessa de Montuïri. En aquest cas el dubte és si ho seran els quatre anys de mandat o si el candidat del PSIB, Toni Miralles, demanaria batlia si el seu partit torna a tenir la clau del govern per tercer mandat consecutiu.

(Consulta aquí les candidatures)

PETRA

Per primera vegada en molts de mandats no es presenta el PP i irromp a la política municipal un partit d’extrema dreta. El PI torna a presentar l’actual batle, Salvador Femenias, amb l’objectiu de continuar al capdavant de la batlia encara que torni a ser en minoria. Per la seva banda, Més per Petra, presenta a Pere Josep Bauçà. En el municipi petrer la gran incògnita és saber on aniran a parar els vots que atorgaren tres regidors al PP a les passades eleccions.

(Consultau aquí les candidatures)

PORRERES

Sense cap novetat amb el nombre de partits que es presenten, al municipi, juntament amb Algaida, amb més regidors del Pla de Mallorca, 13, el debat és si hi haurà traspàs de regidors d’un partit a un altre. Actualment, la batlia està en mans d’El PI (6) amb pacte amb el PSIB (1) mentre que a l’oposició hi ha el PP (3) i Més (3). El dubte és si algun d’aquests dos darrers partits aconseguirà augmentar un edil i, en aquest cas, a costa de quin dels dos que governen. Per la seva banda, l’objectiu d’El PI seria recuperar la majoria absoluta que perdé a 2019. Si tot queda igual i vista la bona sintonia d’aquest mandat, es podria reeditar el pacte actual. Els dos partits al govern repeteixen candidat, Xisca Mora (PI) i Miquel Àngel Veny (PSOE). Els de l’oposició els han renovat, Sebastià Lliteres (Més) i Maria Agnès Sampol (PP).

(Consulta aquí les candidatures)

SANT JOAN

Aquesta mandat a Sant Joan el PI (5) i el PSOE (1) han governat sense gaires problemes. El 28M de totes les candidatures, PI, PSOE, Més i PP sols repeteix l’actual batle com a candidat. Ara s’haurà de veure si el PI, tot i les mogudes viscudes, la ‘fuita’ de la Mobofest va fer mal, podrà mantenir els vots o, fins i tot aconseguir els tres vots que li faltaren per a la majoria absoluta. El seu soci de govern, el PSOE ha fet una feina silenciosa i silenciada, però tal vegada una cara nova i la tasca d’aquests quatre anys li pot donar més rèdit electoral. El PP tot i canviar de candidat sembla que no passa pels seus millors moments. A l’esquerra la marca blanca de Més, l’Assemblea, ha desaparegut i ara és Més per Sant Joan, on amb un candidat nou i una llista renovada vol tornar a fer pessigolles o alguna cosa més al PI.

(Consulta aquí les candidatures)

SANTA EUGÈNIA

Aquí, sens dubte, la desaparició de Feim Santa Eugènia en un moment en què tenien la batlia ha suposat un daltabaix per a molts votants que havien confiat fa quatre anys en aquest grup de gent. Així, el PSOE i el PP s’ho juguen tot al 50%. Qui sembla partir amb un poc d’avantatge és el candidat socialista, Pep Lluís Urraca que aquest mandat ja ha ocupat la batlia.

(Consulta aquí les candidatures)

SENCELLES

Els veïns de Sencelles tenen sis candidatures per votar, el mateix número que a les passades eleccions. Sols que aquesta vegada ha desaparegut la formació taronja de Ciudadanos i ha aparegut la verda de l’extrema dreta de Vox. Així, tot sembla que les formacions el 29 de maig hauran de tornar a parlar per a conformar un pacte de govern. S’haurà de veure si el PI pot mantenir l’hegemonia de continuar sent la força més votada.

(Consulta aquí les candidatures)

SINEU

Igual que a Sencelles, a Sineu, ha desaparegut Ciudadanos, que en aquest cas ja s’havia integrat dins el PP durant aquest mandat, i ha aparegut l’extrema dreta. Qui ha baratat el nom és Gent Per Sineu que recupera un vell candidat i exbatle per a concórrer a les eleccions amb la marca de MÉS per Sineu. Així s’haurà de veure si l’actual batle aconsegueix mantenir la batlia pel PP. L’entrada a rotle de l’extrema dreta no sembla que hagi de restar molts de vots al PP.

(Consulta aquí les candidatures)

VILAFRANCA

Segon capítol d’un cara a cara. Només dos partits es disputen els onze regidors de l’Ajuntament de Vilafranca. El del batle, Montserrat Rosselló, (Partit pel Poble) intentarà repetir la majoria aconseguida a 2019 amb sis regidors front als cinc de ARA! Candidatura Unitària que es presenten aquest 28 de maig com Assemblea per Vilafranca novament amb Joan Nicolau al capdavant de la candidatura.

(Consulta aquí les candidatures)

mapaPlamaig2023

Aquest mandat que ara finalitza al Pla de Mallorca o fa amb les batlies indicades en el mapa. Una pel PSOE, dues per a Més, sis pel PI i tres per a agrupacions locals, Endavant a Lloret, Feim a Santa Eugènia i PxP a Vilafranca. Així ho van voler els electors en els resultats de 2019.

El PI-Plataforma per les Illes té sis batlies, tres d’elles amb pacte amb el PSOE (Porreres, Sant Joan i Sencelles), dues amb majoria absoluta, Costitx i Ariany. Aquesta darrera també inclou el PSOE al govern com ja hem explicat. I Petra on el PI governa amb majoria simple. S’ha de dir que aquest 2023 repeteix candidatures en aquests sis pobles i ha afegit Llubí. A la resta de pobles del Pla no hi presenta candidatura. Així que, gairebé podríem dir que presenta llista on governa.

El PSIB-PSOE té el seu fort a Algaida. Però també ha tengut la batlia de Santa Eugènia al principi d’aquest mandat. I pactes de govern a Montuïri, Sant Joan, Porreres, Ariany i Sencelles.

El PP acaba el mandat amb dues batlies al Pla, Sineu i Maria de la Salut. La de Sineu l’aconseguí després d’un pacte amb Ciudadanos que ha acabat integrant-se al PP. I la de Maria és gràcies a un pacte amb Més.

Les dues batlies de Més també han estat gràcies a pactes. Això sí, tant Llubí com Montuïri han tengut la vara de govern els quatre anys. Més també ha tingut la batlia de Maria.

Back To Top