Skip to content
AlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

“Ja tramit els papers per dur dos ferrers, un de Rússia i un del Marroc”

ferrer Miralles

“Fa mesos que estic cercant ferrers per a treballar a la ferreria. Ja he esgotat totes les portes on tocar. Ara estic en converses i arreglant els papers per dur cap aquí un ferrer de Rússia i un altre del Marroc”. Amb aquestes paraules de Rafel Miralles, responsable d’una ferreria a Montuïri, coneixem la situació per la qual passen algunes empreses del Pla. La seva queixa és la falta de personal qualificat que pugui incorporar-se de manera immediata a la feina. Miralles explica que abans de recórrer a cercar professionals a l’estranger ha esgotat totes les vies possibles a l’Illa. “He mirat a totes les borses de feina, fa mesos que estic en contacte amb el SOIB, però no hem trobat persones qualificades que vulguin fer de ferrer”.

Segons explica aquest ferrer de Montuïri, “en el meu cas he anat quedant sense gent per diferents motius”. Jubilacions, baixes per motius personals o persones que han trobat altres feines en les quals han prioritzat un millor horari per sobre de la retribució econòmica ens són alguns casos.

En el mateix sentit s’expressen responsables de restaurants, forns o fontaners de diferents nuclis del Pla. Bona mostra d’això, de les seves peticions, són les ofertes de feina que pengen cada dia a la Borsa de feina de la Mancomunitat del Pla. Aquesta entitat també treballa en la realització de cursos per a poder cobrir la demanda de diferents sectors del Pla que requereixen treballadors qualificats.

Els responsables del Molí d’en Pau de Sineu. “Anam capejant el temporal com podem. Crec que és una situació generalitzada a diferents sectors. I el que feim és agafar, especialment, gent jove per fer aquesta temporada d’estiu”. Així mateix, afegeixen des del restaurant sineuer, “també hem de dir que tenim gent major que mai havia fet feina a la restauració, sigui a la cuina o de cambrer i que demostra molt d’interès a aprendre un nou ofici”.

El cas d’una empresa de distribució de menjar de Porreres assenyalen que “ens costa molt trobar repartidors”. S’acosta la temporada d’estiu i la situació d’aquesta empresa va camí de la desesperació.

Uns altres que han posat el crit en el cel per la manca de treballadors en el seu sector és l’Associació de Constructors de Balears assegura que “més de la meitat de les empreses de la construcció de les Balears, sis de cada deu, s’ha vist obligada a renunciar a alguna obra per no tenir suficients treballadors qualificats per dur-la a terme”. Però és que la demanda que fa aquesta Associació ja no només és de treballadors qualificats “el que feim és una crida desesperada de tot el sector per la manca de mà d’obra sigui qualificada o no”.

A més l’entitat assenyala que “l’escassetat de mà d’obra qualificada coincideix ara amb l’arribada dels fons Europeus Next Generation, on set de cada deu euros seran canalitzats pel sector. Un dels principals objectius serà la rehabilitació energètica del parc d’habitatges. Això representa una oportunitat única per a la recuperació econòmica després de la pandèmia que pot fracassar per la manca de mà d’obra qualificada”. I afegeixen que “resulta de vital importància atreure els joves i la dona, que ara per ara sols representa el 10 % del sector. També és necessari incorporar persones ja formades o formar-les a través de mecanismes com els certificats de professionalitat”.

D’aquest sector també hi ha fusters, fontaners, electricistes i tots els derivats que veuen amb els mateixos ulls la problemàtica. Fa pocs dies un fuster de Sineu mostrava la seva sorpresa al tenir entre els demandants de feina un jove d’un poble veí. Explicava com “no ho acabava d’entendre que hi hagués un jove mallorquí que volgués venir a fer de fuster”.

Finalment, un empresari del sector de la metal·lúrgia assegura que el gran problema és la falta de persones qualificades a les quals no hagis de perdre temps ensenyant. “Amb la quantitat de feina que tenim, ara mateix, no ens podem aturar a ensenyar nous treballadors”. Un altre fet “que atura” a molts empresaris és l’absència de contractes temporals o per obra amb la nova llei. “Això fa que a l’agafar una persona ja l’has de posar fixa. I fa arrufar el nas a molts”.

Back To Top