Skip to content
ActualitatDestacat

Mallorca Rural prepara accions per posar en valor el preu de la llana

Llana utilitzada com a compostatge

Llana utilitzada com a compostatge. Imatge de l’estudi fet per Sara Lechuga Ardeo.

Mallorca Rural ha assenyalat que treballa en la creació de noves accions dirigides a implementar diferents usos a la llana d’ovella. La intenció, segons assenyalen des de Mallorca Rural “és resoldre un problema existent i millorar la seva comercialització”.

Aquestes propostes sorgeixen després que a finals de l’any passat, l’entitat va elaborar un estudi per conèixer la situació del sector de la llana i les oportunitats existents per fer front a la seva problemàtica. Una situació que s’ha vist agreujada en els darrers anys i que és la font de les actuacions que ara s’han de dur a terme. També hem de recordar les reivindicacions dels pagesos que reclamen una planta de tractament de la llana. I de les passes que fa la Conselleria de Medi Ambient per a formar els ramaders.

Per a dur a terme aquest estudi es van entrevistar persones i entitats de diferents sectors relacionats amb la llana: productors, tonedors, magatzems i cooperatives, compradors peninsulars, rentadors, sector de la bioconstrucció, sector agrícola i altres (administració, serveis de gestió de residus i persones, empreses i organitzacions vinculades a la ramaderia ovina o a la llana, de Mallorca i de la Península). En total foren 147 contactes fets, dels que s’obtingueren les respostes de 131 persones.

Per això ara l’associació promou la creació d’un grup multisectorial integrat per tots els actors de la cadena de valor i els diferents sectors que hi formen part per definir i optimitzar les actuacions. Entre els participants hi ha cooperatives agroalimentàries, pagesos, associacions, artesans, compradors, TIRME i investigadors de la UIB. Tot i això, es pretén que sigui un grup dinàmic i obert a tothom que hi vulgui participar.

Mallorca Rural que entre les actuacions que estan preparant destaquen:

La formació de ramaders per a produir llana de més qualitat i la seva classificació en diferents categories.

Elaboració de manuals de bones pràctiques per a la tosa.

Centralització de la recollida i classificació de la llana per a donar la millor sortida a cada tipus, millorant-ne així el preu.

Aprofitament agrícola de la llana per a compostatge a finca i a gran escala.

Treball amb l’administració per agilitzar aquestes accions i tenir garanties legals amb relació a la normativa actual que cataloga la llana com a SANDACH.

Back To Top