Skip to content
Actualitat

Els ramaders reclamen una planta de tractament de llana d’ovella

Ovella tossa Montuïri

“El dia d’avui no rendibilitzam el cost de tondre les ovelles amb el que val la llana”. Amb aquestes paraules d’Aina Canyelles, ramadera i presidenta de l’Associació de Ramaders d’Ovella Roja Mallorquina es reflecteix el problema que suposa avui la llana als ramaders de Mallorca.

Per a solucionar-ho el que es reclama és la creació d’una planta de tractament. Que faci que la llana es pugui rentar i gestionar a l’illa i d’aquesta manera donar-li un profit.

En aquest sentit, hi ha dues línies de treball. Una la que impulsa la Conselleria d’Agricultura sobre la utilització de la llana per a la construcció. Una proposta amb la qual treballa l’empresa porrerenca Poraxa i que vol utilitzar la llana de les ovelles mallorquines per a aïllar edificis. En aquest cas, segon explica Canyelles, sembla que es troba en la segona fase d’analitzar si es podria emprar la llana en brut. “Sembla que s’han trobat -explica Canyelles- que la llana neta s’arna i això suposa que es fa malbé i no es pot emprar. Les formes que s’han fet servir per evitar que això passi s’han d’utilitzar productes que no van en consonància amb el que és la bioconstrucció”. “Ara sembla que el projecte en aquesta segona fase s’intenta usar la llana bruta i així s’evita que s’arni”.

La segona via passa pel projecte que impulsa Reconatura amb l’ajuda de l’Associació de Ramaders d’Ovella Roja Mallorquina i altres pagesos de l’illa. En aquest cas ha estat la Conselleria de Medi Ambient la que, dins la convocatòria per impulsar l’economia social i circular, finançada amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible, ha ajudat a l’empresa concarrina a iniciar un procés de gestió i reutilització de la llana.

Sebastià Sansó, director general de Residus i Educació Ambiental, assenyala que “avui la llana és un problema ambiental i suposa un cost més alt del que es guanya. Ara amb aquesta iniciativa de Reconatura es podrà instal·lar una depuradora específica per a rentar la llana”. Sansó també assegura “amb aquest projecte es podran tractar 175 tones anuals de llana, que és gran part tota la que es produeix a Mallorca”.

Canyelles, sobre la proposta de Reconatura assegura que “no és la primera iniciativa i esper que sigui la definitiva. Pel camí alguns han tirat la tovallola, però, així i tot, animam als ramaders a formar part d’aquest projecte i aconseguir que la llana de Mallorca quedi a l’illa i se li pugui donar un ús i, perquè no els turistes se l’en puguin dur de record de l’illa un cop tractada i elaborada”.

La intenció dels ramaders és poder revalorar un producte que els darrers anys s’ha arribat a vendre a 0,02 euros el quilo i que, a més, després del tancament de l’únic punt de compravenda de llana que hi havia a Llucmajor ara ha quedat sense sortida.

Back To Top