Skip to content
Mansiula

La Mansiula (XIV)

LLUITA DE DIMONIS

La clàssica i eterna rivalitat entre els balls dels Cossiers d’Algaida i Montuïri, va tenir un dels seus punts àlgids el passat mes de gener amb l’entrevista publicada per aquest digital a la primera dona dimoni dels Cossiers algaidins. Algunes de les seves paraules, especialment el fet de titllar de primitius als montuïrers, aixecaren molta polseguera entre els veïns de la vila aturonada del Pla. Ara, fa pocs dies un artesà “muchaire” obsequià la batlessa de Montuïri amb aquest trofeu on hi ha representada la lluita d’en Banya Verda, dimoni de Montuïri amb el “moix” -com diuen despectivament els montuïrers al dimoni d’Algaida-. A la inscripció s’hi llegeixen les paraules de l’entrevistada “els montuïrers són un poble… és un poble més primitiu i per jo el seu ball és més primitiu que el d’Algaida”.

TEMPS DE MESSES

A la feina dels regidors o batles del Pla aquests dies ara s’hi suma una nova tasca, el batre. I és que aquesta és una tasca que, ben segur no fan els regidors de cap altre indret de Mallorca. El Pla és la comarca cerealística per excel·lència, per això no ha d’estranyar que hi hagi polítics que també facin aquestes tasques. A Sant Joan qui duu a terme aquesta feina és el jove regidor de l’equip de govern, Joan Roig. De fet, Roig al llarg de tot l’any a més de la seva ocupació laboral, s’encarrega de l’explotació agrícola familiar i, a més vol tenir aquesta dedicació de segar i batre, abans de Sant Jaume, car llavors té el trull a la Mobofest. Qui també ha duit maneig de “cosetxadores” és Montserrat Rosselló, batle de Vilafranca. Rosselló durant molt d’anys, el temps de messes s’enfilava damunt la màquina per segar els camps de la contrada. A més, dins el programa de festes de la Beata hi va organitzar la “cosetxorada”, una trobada de pagesos de la contrada que es troben per fer una segada col·lectiva i berenar plegats. Ara diuen que Rosselló només acudeix a la segona part de la festa.

NO VOLEN SER FILIALS

Després de l’ascens a 3 RFEF, la directiva de la UE Porreres es va traslladar fins a la Via de Cintura on s’havia de reunir amb el director esportiu de l’Atlético Baleares que pretenia que el club del Pla fos el seu nou filial. Però, per a sorpresa dels assistents, que sembla que donaven l’acord per fet, el club encapçalat per Guillem Ballester Colometa, els va dir que no. El club no vol perdre l’essència ni la identitat. En lloc d’estar en mans del club de Ciutat la directiva ha decidit arromangar-se i fer encara més feina pel club del seu poble. I és que després de les celebracions la directiva no bada i, de mica en mica, va anunciant renovacions i fitxatges engrescadors. Demà diumenge, dia 23 de juny, aquest digital publica una àmplia entrevista amb el president del club, Guillem Ballester.

ACORD FUTBOLÍSTIC

Santa Eugènia i Sencelles han arribat a un nou acord per a l’ús del camp de futbol dels taujans per part dels sencellers. El batle de Santa Eugènia, Pep Lluís Urraca, i el batle de Sencelles, Joan Carles Verd, van renovar la setmana passada l’acord de col·laboració gràcies al qual els jugadors de l’Interplà Futbol Club i del Club Esportiu Atlètic Sencelles podran utilitzar el camp de Santa Eugènia per als seus entrenaments i partits. A Sencelles van baratar el camp de futbol per as poder construir la nova escola i altres instal·lacions esportives. En el record queden els partits d’antany al terreny de joc senceller on fins i tot a finals dels anys vuitanta s’hi celebra una gran missa quan es va beatificar a Sor Francinaina. Ara, mentre Sencelles no troba un terreny de joc taujans i sencellers deixen la rivalitat de costat per compartir espai.

Urraca i Verd.
Back To Top