Skip to content
DestacatSencelles

El Banc de Temps de Sencelles mou Mallorca contra la massificació turística

Integrants del Banc del Temps de Sencelles a la manifestació de dissabte.

Més de 10.000 persones, unes 25.000, segons els organitzadors acudiren a la convocatòria dels sencellers del Banc de Temps d’aquest poble del Pla. La cita era a Ciutat, el passat dissabte i les imatges que han publicat els mitjans de la capital, o els usuaris de les xarxes socials, parlen per si mateixes. Els mallorquins expressaren el seu malestar amb la situació que ara sembla que ha vessat el tassó, però que fa anys que s’arrossega.

Els qui han aconseguit la fita de moure tanta gent és el col·lectiu Banc de Temps de Sencelles, una entitat que fa unes setmanes sorprenia tothom amb un vídeo que en el que llançava un crit ben fort, més encara per la viralitat que agafà, per la problemàtica de l’habitatge. A partir de llavors sonaren tambors, més forts, pel malestar de la societat mallorquina amb la massificació turística.

El grup senceller també ha habilitat el lloc web Mallorca no es ven, on es pot llegir el manifest en el qual hi ha dotze propostes o peticions:

Aquesta terra ha de ser un lloc on els nostres fills i filles puguin créixer amb seguretat i dignitat, un lloc amable amb els residents i amb un turisme controlat que no condicioni tota la nostra vida. Poder accedir a un habitatge digne és la primera passa per arrelar-nos i desenvolupar-nos plenament, per sentir-nos part d’aquesta terra que estimem. Per això demanem:

 1. Declarar l’emergència de l’habitatge a les illes per prendre mesures d’urgència a favor del dret a l’habitatge.
 2. Reconèixer que les illes són una zona tensada per regular el lloguer.
 3. Fer una moratòria de lloguer turístic.
 4. Reconvertir els lloguers turístics per a lloguer social.
 5. Dedicar a lloguer social les cases dels bancs, com a compensació pel rescat que encara no ens han tornat.
 6. Donar garanties a llogaters i arrendataris, i ajudes per la rehabilitació, per garantir unes condicions dignes de salubritat de les cases buides i que es puguin dedicar a lloguer social.
 7. Permetre l’adaptació al canvi climàtic dels habitatges fora d’ordenació, però limitant els seus guanys per dedicar-les només a lloguer o venda social. D’aquesta manera, les famílies que hi viuen des de fa dècades podrien compensar-ho socialment.
 8. Cercar reallotjament a les persones desnonades sense alternativa residencial, per la impossibilitat de pagar el lloguer, com ja es preveu en algunes lleis autonòmiques i com exigeix el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials I Culturals.
 9. Posar en marxa la Renda Bàsica Universal, que rebria tothom, però amb un retorn proporcional als ingressos de cadascú, cosa que permet redistribuir la riquesa perquè ningú quedi desprotegit, amb un cost ridícul per l’administració.
 10. Crear una moratòria urbanística de sòl rústic, com es va fer a Menorca. Perquè, si no, Mallorca podria triplicar la seva població.
 11. Limitar la compra d’habitatges a persones que no tinguin un mínim de residència de cinc anys.
 12. Limitar la compra d’habitatges a grans tenidors.

Aquestes demandes són essencials per assegurar que les illes continuïn sent un lloc viu, divers i acollidor. Junts, podem construir un futur on tothom tingui un lloc a casa nostra. Hem de lluitar per les nostres llars, per les nostres famílies, i per la nostra dignitat.

En el web també hi ha espai per a propostes de futur o adhesions al grup promotor del Banc de Temps de Sencelles.

Back To Top