Skip to content
EntrevistesPetra

Júlia Riutort: “A l’IES vaig patir assetjament escolar, no guardo rancor però sí que és un fet que no he pogut oblidar”

Júlia Riutort Lluís (Petra, 1993), és de pare petrer i mare catalana. En la secció dels “Referents dels IES” parlam amb l’exalumna de l’IES Sineu que va estudiar gestió administrativa i integració social. Ara, amb 30 anys i amb l’experiència professional que atresora, té clar que el seu futur laboral passa per estar a prop de les persones i acompanyar-les. 

– Quins anys vàreu estar a l’IES Sineu?

– Hi vaig estudiar des del 2005 fins al 2010.

– Quin record teniu del teu pas per l’IES, anècdotes, professorat, companys?

– No vaig tenir una bona experiència, he de ser sincera i honesta amb aquesta etapa de la meva vida, que em va marcar molt com a persona, ja que quan vaig arribar a l’IES vaig patir assetjament escolar durant els primers anys. No vaig rebre suport per part dels companys, no guardo rancor, però sí que és un fet que no he pogut oblidar. Crec que avui en dia es prenen més mesures i hi ha més consciència i recursos. Després dels primers anys vaig entrar en una altra classe on vaig rebre suport per part de la professora i l’Orientadora escolar. Aquest fet també va fer que el meu objectiu fos aprovar curs per curs i poder acabar aquesta etapa escolar. No vaig fer quasi relacions socials. 

– Quin camí vàreu seguir en acabar l’IES?

– Vaig fer un grau mitjà de gestió administrativa a un altre institut i va ser un nou començament per mi. Seguidament, vaig començar a treballar, vaig tenir sortida laboral de seguida. 

– Sabíeu què fer o ser en començar o vos van orientar els anys de l’IES?

– No sabia que fer, però sabia que el batxiller no em motivava, ni cap grau universitari en aquell moment. Per tant, a quart d’ESO em van plantejar l’opció de fer un grau mitjà i no m’ho vaig pensar molt, ja que el fet d’estudiar gestió administrativa suposava poder fer una feina més tranquil·la físicament.

– A banda de gestió administrativa vàreu estudiar integració social, com va ser que vos formàreu en aquestes dues branques? Quina vos agrada més o de què preferiu fer feina?

– Tal com comentava, vaig sortir de L’IES i vaig fer el grau mitjà de Gestió Administrativa, vaig treballar tots els anys següents, però quan va arribar la Covid a l’empresa on treballava van fer un “Erte” i em van acomiadar. Aleshores vaig trobar que aquell era el moment idoni per tornar a estudiar el que feia temps que volia fer. Com m’agrada molt estar amb les persones, poder-les acompanyar, donar el suport que necessiten i treballar amb col·lectius vulnerables vaig decidir estudiar integració social, a més era el que m’arribaria a obrir la porta per arribar a la universitat i continuar acabant estudiant psicologia. 

– De què feis feina? I com és el dia a dia…

– Actualment, treballo com a administrativa a Tres Glops, és un centre especial de treball on també té com a objectiu afavorir la inserció laboral de persones amb un diagnòstic de salut mental, vaig arribar aquí perquè estava estudiant integració social i em van donar l’oportunitat de poder compaginar la feina i els estudis. A més m’ha donat experiència a l’hora de tractar amb les persones que tenen un diagnòstic de salut mental, poder afavorir sempre el seu creixement i que se sentin part de l’equip. Que l’equip mai se senti discriminat i veure que tenen grans capacitats. He pogut veure que com a societat encara hi ha un gran estigma i que dintre de Tres Glops es treballa cada dia per millorar les seves vides. No he fet el pas com a integradora, encara que m’agradaria poder desenvolupar la meva carrera laboral, perquè dins de Tres glops hi ha molt bon ambient laboral i és un motiu de pes que valoro molt avui dia.

– Què feis en el temps lliure, quins són els vostres hobbies?

– Ballar, excursionisme, acampades. M’agrada molt estar en contacte amb la naturalesa a les muntanyes hi trobo també la pau i on he pogut fer grans amistats. També m’agrada dedicar temps lliure a la part artística com la pintura, i el dibuix.

– Viviu a Petra?

-Actualment no. Visc a Palma

– Què enyorau del poble?

– Trobo a faltar molt la vida de poble, ja que a Palma tinc la sensació que molta gent està de pas i potser costa més tenir un cercle social més reduït.

– Què és el que més vos agrada i què trobau a faltar?

– El que més m’agrada de la vida de poble és que sempre tots ens saludàvem pel carrer i si en algun moment t’havien de donar un cop de mà entre veïns es feia.

Back To Top