Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSanta EugeniaSantJoanSencellesSineuVilafranca

El Consell Regulador reclama afegir ‘Local’ al certificat d’Agricultura Ecològica

Xisco Llompart i el primer president de CBAPE, Miquel Mas.

El Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE) reclama a la Conselleria d’Agricultura que s’afegeixi ‘Local’ a la certificació. És a dir, que el segell dels productes ecològics fets a les Illes Balears sigui un certificat Ecològic i Local.

El president de CBPAE, Xisco Llompart, explica que l’objectiu d’aquesta reivindicació és poder diferenciar els productes ecològics d’aquí amb els que venen de fora. “Ara per ara, tot el que arriba a l’engròs de fora i que s’envasa aquí, du el mateix segell ecològic que els nostres productes, és a dir, el consumidor mirant el segell no pot diferenciar si ha estat elaborat aquí o no”, explica.

En aquest sentit, Llompart apunta que “tenim un sistema de certificació ecològica molt estricte, i per això volem que es certifiqui el producte local amb el mateix rigor”.

Aquest rigor al qual fa referència, apunta cap a la direcció general de Producte Local de la mateixa Conselleria d’Agricultura creada aquesta legislatura. “Volen crear un distintiu de producte local, però el que ens han dit serà més una estratègia publicitària. És a dir, hi cabrà tot, com hi cabia en la marca ‘producte balear’ que va ser un fracàs” explica Llompart.

CBPAE considera que afegir el distintiu ‘local’ als productes amb certificació ecològica de les Balears seria relativament senzill perquè “nosaltres som escrupolosos, tenim 6 tècnics de camp i dos d’indústria i comerç que fan feina, i per això no ens seria gens difícil poder-ho fer i posar el segell d’ecològic i local perquè només és saber si el producte bàsic és d’aquí o ha arribat de fora”. En aquest sentit, cal destacar que durant 2023 els tècnics de CBPAE varen fer 1.600 visites i “hem destapat fraus molt importants perquè hi estem damunt”.

“Tenim les eines per no haver d’esperar que la Conselleria d’Agricultura defineixi el que és el producte local”, explica Llompart qui posa un seguit d’exemples de les traves i dificultats que sorgiran en el projecte del Govern que a més suposen un greuja comparatiu: “Denominacions d’origen com ara la de la sobrassada o la de l’ensaïmada de Mallorca seran considerats producte local i se suposa que duran el segell de ‘local’ que vol treure la Conselleria, però la carn i la farina amb les quals fan aquests productes són de fora“. En aquest sentit, i pel que fa al greuja compartiu que això considera que suposa, posa l’exemple de Can Ferrerico, productor ecològic: “Fa sobrassada amb carn de porcs d’aquí, és a dir, és un producte ecològic i a més local i pensam que a això ho hem de posar en valor i el consumidor ho ha de saber“, explica Llompart.

L’objectiu final no és altre que “el consumidor sàpiga que el producte a banda de ser ecològic és cent per cent local i tengui confiança en aquell producte. La resta de productes que duen el segell són també ecològics i els certifiquem nosaltres, però poden venir de Sud-amèrica amb la petjada ecològica que això suposa”. En aquest sentit, conclou: “La nostra filosofia, ara que hi ha més consciència que mai, és definir i diferenciar el que és ecològic i local perquè és el més ecològic que hi ha en tots els sentits”.

Cal recordar que enguany CBPAE celebra el seu 30 aniversari i ho fa augmentant any rere any la superfície agrària ecològica que a 2023 pujà un 10 %.

Back To Top