Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

La superfície agrària ecològica a les Balears s’ha incrementat un 10 % el darrer any

El Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE) arriba al seu trenta aniversari amb unes xifres que avalen l’increment any rere any de la producció ecològica. Just aquest darrer any, 2023, l’increment de les hectàrees de producció ecològica han augmentat en un 10 % respecte a l’any 2022.

Així ho ha assenyalat el president de l’entitat, Xisco Llompart, en un acte que també ha servit per anunciar els actes que durà a terme l’entitat per a celebrar el 30 aniversari del CBPAE sota el lema “Fa 30 anys que cuidam del camp i de tu”. “El 2023 ha estat extraordinari – ha dit Llompart – des del punt de vista del creixement de superfície agrària inscrita, arribant a les 47.422 hectàrees, el que suposa un increment del 10 % respecte a l’any anterior”. “A més, aquest fet suposa que actualment el 20 % de la superfície agrària útil (SAU) de les Balears, sigui ecològica”.

Llompart ha dit que “estem molt orgullosos de la feina feta i de ser l’única certificació de futur, que garantim la millora de l’entorn i que el consumidor està cent per cent segur del que compra”.

Ha aprofitat la presència de mitjans i la del conseller d’Agricultura, Joan Simonet, per reclamar la Certificació Ecològica i Local. A més ha reivindicat “avançar cap aquest model de pagesia, d’illes i d’entorn. Hi som a temps, només fan falta polítiques valentes“.

Per la seva banda, Simonet, ha alabat la tasca feta “d’un sector que fa trenta anys sonava com una cosa molt llunyana i que avui és una realitat que creix any rere any a les Illes Balears”. El conseller ha recordat que “les finques públiques del Govern com Aubarca-Es Verger, Planícia, s’Albufera, Son Real o Sa Duaia (recentment llogada a la cooperativa del Llevant) estan inscrites en producció ecològica, sumant un total de 1.856 hectàrees”.

Xisco Llompart, amb Miquel Mas, primer president de CBPAE.

ALTRES XIFRES

També s’ha recordat que el 50 % de la vinya de les Balears és ecològica, una fita assolida durant l’any 2022.

De fet, l’acte s’ha celebrat a la finca de Son Roig de les vinyes de Can Majoral a Algaida. El celler algaidí fou el primer de les Balears a formar part de CBPAE. De fet, abans de la creació del consell regulador a Balears, el celler algaidí ja estava a la Asociación Vida Sana primer i després baix el control del Consejo Regulador de Agricultura Ecológica depenent de Madrid. Mireia i Andreu Oliver, de Can Majoral, han explicat que “record que érem molt pocs i aleshores érem considerats com a hippies. Vàrem rebre moltes crítiques… deien que si no matàvem les males herbes no podíem anar enlloc”. “Idò mira, la cosa ha anat creixent a poc a poc i arribà a explosionar fins al punt que cada vegada hi ha més cellers que volen fer ecològic i a més el consumidor de cada vegada es fitxa més en el segell d’ecològic. Estem satisfets que al final l’aposta de fa 30 anys hagi sortit bé”, explica Andreu Oliver.

A més d’aquestes bones xifres des del CBPAE han destacat que el dia d’avui el nombre d’operadors és de 1.258 que es distribueixen en 885 productors i 373 elaboradors. El que suposa un increment del 5% respecte a l’any anterior.

Finalment, els nostres tècnics de control han realitzat un total de 1600 visites durant el 2023 per tal de controlar i certificar les activitats dels operadors ecològics.

30 ANIVERSARI

Durant el 2024 celebrarà l’aniversari arreu de les Balears.

  • Per una banda, hem organitzat una gira de trobades entre productors i consumidors acompanyades d’un tast i degustació de productes ecològics locals. En farem a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
  • Després a Mallorca el pròxim 08 de juny farem una gran festa oberta a tothom. Serà un festival de música local i dedicat a la gastronomia ecològica que se celebrarà a Porreres.
  • Llavors, participarem en diferents fires del sector agrari. De fet, el passat cap de setmana, vàrem assistir a la Fira del Camp de Menorca. I pel que fa a la resta de l’any, anirem a la Diada d’Agricultura Ecològica de Porreres (abril), a la Fira de productes Agraris Ecològics de Menorca (juliol) i a la Fira Ecològica d’Eivissa (octubre).
  • I el 29 de setembre a la finca pública de Raixa del Consell de Mallorca farem un dinar de germanor i de reconeixement amb tots els operadors ecològics i representants del sector primari de les Balears.

Back To Top