Skip to content
ActualitatCulturaLloret de VistalegreMontuïriSineu

S’ha mort Pere Miralles ‘Malherba’, batuta de la Banda de Música de Montuïri entre el 1969 i el 2014

Pere Miralles
Pere Miralles 'Malherba'. Foto: M.À. Cañellas/Arxiu UH

Dret com un politxó, al capdavant de la Banda de Música de Montuïri, aquesta era la figura i el record de Pere Miralles Roca ‘Malherba’ (Montuïri, 1929-2024) va ser durant anys l’ànima de la Banda de Música del seu poble natal. En Pere ‘Malherba’ va ser l’artífex de la popularitat de la banda montuïrera durant els anys de la transició, finals dels setanta i primers anys dels vuitanta del segle passat.

Però l’idili de Miralles amb la música i amb la música de banda començà quan ell tot just tenia set anys. La repressió de la Guerra Civil li arrabassà la vida del seu pare, Josep Miralles Garau, assassinat, molt probablement al cementiri de Sencelles, on en Pere ‘Malherba’ el cercà el març de 2020. Així els set anys, sense pare, Pere MIralles s’aferrà a la música com a via d’escapament i conhort. Una música que li feu de pare i que ja mai més abandonaria mentre la salut li ho va permetre.

Així, a set anys començà a bufar el saxofon amb els vells músics de la banda, amics del seu pare. Fins que la passió per aquell art el convertí en el 1969 en director de la Banda de Música de Montuïri. Amb la seva energia de joventut i amb una societat que anhelava nous aires. La Banda montuïrera va fer-se un lloc, sota la direcció de Miralles, en la cultura illenca. La Balanguera, la Internacional, els Segadors eren peces que durant aquells anys només sortien dels músics que ell dirigia amb mà esquerra, ja que no tots eren de la mateixa corda, però ell sabia ginyar per fer aquelles actuacions. Barcelona, València, Roma, Innsbruck, Viena, París, Holguín (Cuba) o actuacions anuals com les de Lloret de Vistalegre, Sineu, Sant Joan, Sencelles, Valldemossa, Bunyola, Mercadal, Alaior, Maó, Santa Margalida o Banyalbufar van ser habituals de la banda sota la seva batuta. I de manera especial a Valldemossa, per les festes de la Beata i on en va ser pregoner en el 2009. A Lloret per les festes de Sant Domingo, a Sineu per les processons de Setmana Santa o a les festes de la Beata de Santa Margalida. Però amb la batuta amb la mà actuà arreu de Mallorca.

Pere Miralles, ha estat qui tal vegada ha duit el nom de Montuïri lligat a la música més lluny, molt similar al Fill Il·lustre de la vila, Pare Antoni Martorell. En el seu comiat, per la festa de Santa Cecília de 2014 els músics de la Banda li regalaren un pasdoble amb el seu nom.

ACTIVISTA

Miralles fou una persona activa, socialment, políticament i culturalment. Estudià de torner i fou pagès de professió. Però també va ser regidor pel PSM. Fou el número dos de Francesc Trobat, també mort recentment. Malherba a més va formar part de la fundació d’Unió de Pagesos. També fou fundador i impulsor de la Federació de Bandes de Música de les Balears a més d’una peça activa de la dinamització cultural i social que va dur a terme l’Obra Cultural Balear a finals dels anys setanta a Montuïri.

Avui, dijous 14 de març, tendrà lloc al cementiri local de Montuïri el vetlatori. Serà entre les 15 i les 18 hores. Entorn de les 17.30 hores la Banda tocarà algunes peces en record de Pere Miralles.

Back To Top