Skip to content
ActualitatDestacatMontuïri

S’ha mort el montuïrer Francesc Trobat Garcias, primer batle del PSM a Mallorca

xesc trobat

Aquest matí s’ha mort al seu poble natal de Montuïri, Francesc Trobat Garcias (Montuïri, 1943). En Xesc Trobat, com era conegut a la vila del Pla, va ser el primer batle pel PSM de tota Mallorca just a les primeres eleccions democràtiques.

Trobat va entrar en política el 1977. S’afilià al PSM i va formar part de la seva executiva. Així, a les eleccions de 1979 liderà la candidatura de la formació a Montuïri i en fou elegit batle durant el primer mandat democràtic després d’arribar a un acord amb el PSOE. La següent legislatura PSM i PSOE repetiren el pacte amb la batlia dos anys per a cada partit, començant el mandat el candidat dels socialistes Joan Miralles ‘Felanitxer’.

Fa uns anys, Trobat explicava com la il·lusió del canvi i la moguda que va viure Montuïri els anys setanta, amb la recuperació de la festa dels Darrers Dies, els concerts de Raimon, Maria del Mar Bonet… tot el moviment sorgit entorn de l’agrupació local de l’Obra Cultural Balear foren el motor de canvi que dugueren a Trobat i a Montuïri a obtenir la primera batlia de Mallorca pel PSM.

Durant el seu mandat es va fer el consultori mèdic, es normalitzaren els noms dels carrers, l’Ajuntament comprà el camp de futbol i el convent de les monges de la Caritat i es construí la pista poliesportiva del Dau o és posà el nom de Joan Mas i Verd, batle republicà assassinat el 1936, a l’escola de Montuïri i també s’eliminà la creu dels caiguts de damunt els Graons, entre altres fites d’aquells primers anys de democràcia.

Al final del segon mandat, el 1987, Trobat abandonà la política.

El vetllador tendrà lloc dimarts, dia 10 d’cotubre, de les 15.00 a les 18.00 hores en el Cementiri Municipal de Montuïri. El dol s’acomiadarà en el mateix cementiri.

xesc trobat
Back To Top