Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

Deu batles del Pla donen suport al manifest de l’Obra Cultural Balear en defensa de la Diada el 31 de desembre

Entre els 25 batles de Mallorca que han donat suport al manifest impulsat per l’Obra Cultural Balear i que demana, al Consell de Mallorca, que no substitueixi la data històrica de celebració de la Diada de Mallorca hi ha 10 dels 14 batles i batlesses del Pla de Mallorca.

Entre els batles del Pla hi figuren els municipis d’Algaida, Ariany, Costitx, Lloret, Llubí, Montuïri, Porreres, Sant Joan, Santa Eugènia i Sencelles. Només els batles dels dos municipis governats pel PP, Sineu i Maria de la Salut, el de Vilafranca, governat pel PxP, pròxim al PP, i el batle de Petra, governat pel PI no signen aquest acord. I és que aquests quatre ja van donar el seu vistiplau a la proposta de l’equip de govern del Consell de Mallorca del PP amb l’extrema dreta d’apostar per fer la diada el 12 de setembre.

El posicionament d’aquests 25 batles s’afegeix al pronunciament que feren 100 historiadors i als milers de signatures ciutadanes que es registraren despús-ahir mateix al Consell en defensa del 31 de desembre com a data històrica per celebrar la Diada de Mallorca.

El president de l’entitat cultural, Antoni Llabrés, ha assenyalat que “tenint en compte l’oposició que ha provocat aquesta decisió del Consell de Mallorca, l’OCB insisteix a demanar al president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, que reconsideri la seva postura i la del seu partit (PP) i que no es deixi arrossegar pels deliris d’un partit antimallorquí d’extrema dreta, que només cerca destruir la identitat dels mallorquins”. 

L’OCB recorda en un comunicat que “la decisió de canviar la data de celebració de la Diada ha estat rebutjada per tota l’oposició política al Consell, per bona part dels batles de Mallorca i pels especialistes en la matèria, que consideren que el 31 de desembre és la data històrica que, des del segle XIII, les institucions han commemorat com a fet fundacional del nostre poble; fruit de la conquesta de l’any 1229 per part de Jaume I”.

També cal recordar que l’OCB va presentar al·legacions contra el canvi de data de la Diada de Mallorca i que en declaracions del seu president, Antoni Llabrés, va acusar el govern del Consell “de crear una festa per raons només polítiques i amb la intenció d’esborrar de l’imaginari col·lectiu el moment fundacional i diluir els orígens del poble de Mallorca”.

Així, finalment, l’OCB demana al president, Llorenç Galmés, “que reconsideri la seva postura i la del seu partit i en el ple de d’avui dijous, en què s’ha de debatre l’aprovació definitiva d’aquest acord, rectifiqui i mantengui el 31 de desembre com a Diada de Mallorca”.

Back To Top