Skip to content
ActualitatDestacatSineu

Sineu recupera el concurs morfològic de cavall Mallorquí després de 15 anys sense fer-se

La Fira de Sineu acollirà el XIX Concurs Morfològic de la Raça Autòctona del Cavall Mallorquí. Aquesta és una activitat que feia 15 anys que no es duia a terme.

Avui horabaixa, a Sineu, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), ha signat el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sineu i l’Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Pura Raça Mallorquina. En el conveni s’assenyala que aquest XIX concurs se celebrarà en el marc de la Fira de Sineu.

Després de quinze anys, el Govern recupera aquest esdeveniment, en un sector i una raça que està entre cotons. Així, el conseller d’Agricultura, Joan Simonet assenyala que “el cavall mallorquí és una raça autòctona amenaçada que actualment compta amb un cens de 156 femelles i 184 mascles, criats i gestionats en 85 explotacions. Després de molts d’anys, recuperar el concurs morfològic de la raça li dona la visibilitat i el reconeixement que mereix i es contribueix així a conservar-la”. Simonet ha volgut afegir que “és important que la societat conegui l’existència i les característiques d’aquesta raça, única al món, que forma part del nostre patrimoni genètic i cultural”.

La gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet, ha volgut afegir que “la celebració d’un concurs morfològic facilita informació als criadors per seleccionar millor els animals reproductors. A més, impulsa l’adquisició d’animals reproductors selectes i en promociona les qualitats”.

Per la seva banda, el batle de Sineu, Tomeu Mulet, ha volgut remarcar el que suposa per la Fira de Sineu afegir-hi aquest concurs. “La Fira de Maig és una fira agrícola i ramadera i dins aquest darrer grup tot el protagonisme és per les races autòctones de les Balears. Dins el marc de la Fira hi haurà el concurs de l’ovella blanca mallorquina o el concurs d’aviram autòcton. Per tant, és un compromís del nostre Ajuntament el suport i difusió d’aquestes races. Així mateix, dins aquest espai volem donar un protagonisme especial al cavall mallorquí que no té res a envejar a altres races, com puguin ser la del cavall menorquí. Ni en l’àmbit morfològic, ni funcional, el que necessita és difusió i que la gent la conegui, és per això que ens hem sumat a impulsar aquest certamen”.

A l’acte de signatura del conveni hi han assistit a més del conseller Simonet, el batle de Sineu, Tomeu Mulet, la gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet, i el secretari de l’Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Pura Raça Mallorquina, Toni Mas.

Cal assenyalar que aquest concurs també ve després que fa uns mesos, i en les pàgines d’aquest digital, un grup d’amics del cavall mallorquí reclamàs la reactivació de l’Associació.

QUINZE RACES

Segons ha informat la Conselleria d’Agricultura, en l’actualitat, quinze races de les Illes Balears estan categoritzades en el Catàleg oficial de races de bestiar d’Espanya, totes són autòctones i totes estan en situació d’amenaça. Aquesta condició suposa un gran repte de gestió, tant per a les administracions públiques com per al sector ramader mateix. Per això, és clau dur a terme accions conjuntes per conservar i millorar les races autòctones, especialment les que es troben amenaçades. Conservar i millorar la raça de cavall mallorquí suposa un avenç que aporta una base essencial de biodiversitat, resistència i adaptabilitat davant amenaces com el canvi climàtic, les malalties emergents, les condicions de producció i les demandes del mercat i de la societat. Al mateix temps, aquest avenç es constitueix com un instrument imprescindible per al desenvolupament sostenible del sector ramader.

Back To Top