Skip to content
ActualitatCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubiMontuïriPorreresSant JoanSanta EugeniaSineu

Sant Antoni, festa grossa al Pla

Els pobles del Pla de Mallorca han tancat un cap de setmana amb foc, fum, torrades, foguerons, dimonis i beneïdes. A la comarca la festa de Sant Antoni té vuitena i moltes associacions, entitats o particulars apostarien per fer festa dia 17 si el calendari ho permet i celebrar-ho com a la resta de municipis on la grossa de les celebracions és dia 16 de gener.

PORRERES

Un dels casos és a Porreres on centenars de residents se sumaren a la convocatòria de la Confraria de l’Hospitalet per cantar completes en el petit Oratori del carrer Hospital. Davant la resposta popular s’hagueren de cantar completes dues vegades, una a l’interior i una segona a l’exterior. Sonà una representació de la Banda de Música, les cantaires “Amics de Sant Antoni” i la festa comptà amb la col·laboració de Protecció Civil de Porreres. L’estrena de na Galta i en Murtó, els dos dimonis de la Confraria de l’Hospitalet obra de Toni Oliver, foren una de les novetats així com la participació de tots els nins i nines de les dues escoles del poble que havien dibuixat com els imaginaven.

A banda del Fogueró del carrer Hospital que comptà amb la participació dels Glosadors de Mallorca, hi hagué sis foguerons més a diferents zones del municipi.

L’endemà se celebraren les tradicionals beneïdes que comptaren amb una elevada participació.

LLUBÍ

A Llubí s’estrenà oficialment la colla Llops Endimoniats integrada ja per 42 dimonis de totes les edats. És una colla no vinculada només a la festa de Sant Antoni sinó que neix per a participar en diferents actes i activitats que es duguin a terme durant tot l’any especialment en correfocs. Els Llops Endimoniats compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llubí. “Cadascú s’ha fet la seva i en tres mesos hem arribat a ser 42 dimonis, estem molt contents”, explica Enric Sbert, un dels impulsors de la colla. “El nom és en referència als llops de Llubí i tots els dimonis tenen cara de llop per identificar-los amb el poble”, apunta.

SANTA EUGÈNIA

A la vila més occidental del Pla, a Santa Eugènia, el cap de setmana també ha estat envaït de l’esperit de Sant Antoni. Correfoc, foguerons i beneïdes serviren per brufar la festa. Una gran i participat correfoc va donar el tret de sortida a la nit del dissabte tot i que ja feia hores que els foguerons cremaven. Després la torrada va ser el moment de retrobament i companyonia amb els veïns. El diumenge horabaixa amb les beneïdes davant la rectoria foren molts els taujans i taujanes que s’animaren a participar de la festa. Sense cap mena de dubte les beneïdes de Santa Eugènia foren de les més reivindicatives del Pla. El retorn del tren o la venta de cases i lloguers que viu avui Mallorca foren alguns dels temes que tocaren la fibra al públic assitent.

SINEU

A Sineu Santa Antoni és un Sant que hi té antiga tradició. Fan foguerons per la revetla i els repeteixen el cap de setmana següent. Així, aquest dissabte començaren amb les beneïdes que comptaren amb molta participació, més de 120 cavalls, 10 carruatges, 8 carrosses i 5 comparses o les oques d’en Miquel des Cau foren una bona mostra de la pagesia i la ruralia de la vila primera. A més el Sant és acompanyat pels caparrots de la Sala fins al fossar, espai on se celebren les beneïdes. El vespre el correfoc dels Dimonis de sa Cova des Fossar va servir per posar la màgia de tota nit de foc.

MONTUÏRI

A aquest poble del Pla el 2016 van optar per pouar en la història per recuperar l’antiga tradició santantoniera de finals del segle XIX i que tenia anomenada a tota Mallorca. Així, reinventaren la festa amb el nom de Sant Abat, en honor a la figura animal que duen per tots els foguerons en la nit de la capta de glosadors. Aquest cap de setmana foren 16 els foguerons que crearen a la vila i que reberen la visita de xeremiers, dimoni del Sant Abat i glosadors i Banda de Música. El diumenge hi hagué les beneïdes, una festa que no té l’estirada d’altres anys i a la que també li falta una empenta.

El cap de setmana que ve hi haurà, divendres, el correfoc suspès el passat divendres per mor de la pluja a càrrec dels Boiets de foc de Vilafranca i dissabte s’ha previst la representació de Sant Antoni el viu. Una antiga obra teatral.

LLORET

Aquest petit municipi del Pla també ha celebrat foguerons i beneïdes aquest cap de setmana. Els dimonis Dainats de l’Infern i els Quintos 2004-05 foren alguns dels que animaren la festa del dissabte. La nit s’allargà amb els foguerons i les torrades.

COSTITX

El municipi a més de la festa de Sant Antoni té a Sant Sebastià com a copatró de la vila i això fa que també hi hagi foguerons i festa. Aquest cap de setmana diferents entitats, tercera edat o quintos han fet foguerons i, ahir diumenge va haver-hi beneïdes.

SANT JOAN

El poble també celebrà ahir, diumenge, les beneïdes. Una tradició que fins no fa molts d’anys mantenia la seva festa el mateix dia 17 de gener.

Altres municipis, com Maria, Ariany o Sencelles ja havien celebrat la seva festa coincidint amb el dia de la celebració.

Back To Top