Skip to content
ActualitatDestacatPorreres

La Confraria de l’Hospitalet bufa el caliu de Sant Antoni a Porreres

Assaig de Completes del passat dimecres.

Bufar el caliu de la festa perquè prengui de bon de veres. La Confraria de l’Hospitalet s’ha proposat donar un fort impuls a la festa de Sant Antoni a Porreres. Aquesta neofesta nasqué de forma improvisada ara fa un any i en aquesta edició agafa més força tot respectant la celebració tradicional de Sant Antoni.

Ara per ara, com a altres pobles del Pla, Porreres celebra la festa el dissabte posterior a Sant Antoni. S’organitzen foguerons a barriades o associacions i entitats que ho sol·liciten a l’Ajuntament de Porreres. Enguany n’hi ha set als quals s’ha de sumar el multitudinari de les dues escoles que tengué lloc el cap de setmana passat.

Després de l’èxit del cant de completes i el fogueró de 2023 del carrer Hospitalet, els cappares de la confraria han tengut un any per preparar el programa d’enguany que ben segur no decebrà.

L’objectiu a curt i llarg termini no és altre que promoure aquesta festivitat per tal que de cada vegada agafi més força fins al punt que es pugui arribar a plantejar celebrar-la la revetla de Sant Antoni, és a dir, dia 16 de gener.

Un dels components de la confraria, Pere Miquel Obrador, explica que la idea d’aquest grup de veïnats “és revifar i fer que arreli la festa de Sant Antoni a Porreres com passa als pobles dels voltants i que sigui partint de l’Hospitalet”.

En aquest sentit, però vol deixar “molt clar” el fet que “en cap cas volem tapar o fer ombra a la resta de foguerons que es fan a altres barris del poble. El que volem és provocar que la gent surti al carrer de prest per tal de fer-la també més accessible als infants i per aquest motiu començam a les 17.00h. Volem que els nins surtin que es desfressin de dimoni si volen i se sumin a la festa”.

Obrador afegeix que “tothom està convidat al nostre fogueró de l’Hospital, però volem insistir en el fet que la idea és fer una prèvia per encendre el caliu de la festa santantoniera a Porreres, que tot el poble se posi en marxa i que després cadascú vagi a torrar i fer festa al seu fogueró”.

PREGÓ I ESTRENA DE DIMONIS

Així, el programa estrenarà pregó que anirà a càrrec d’en Gori Julià (17.00h) i es repetirà el cant de Completes a l’Hospitalet (18.00h) amb la participació d’una representació de la Filharmònica Porrerenca i el grup de cantadors Amics de Sant Antoni.

Un dels plats forts i sorpresa de la festa serà l’estrena de na Galta i en Murtó, els dos nous dimonis de Sant Antoni de la Confraria de l’Hospitalet que faran el seu primer ball en algun moment de l’horabaixa en el que serà un dels actes centrals d’aquesta nova festa. Els dimonis, que seran representats per Aixa Leiva i Núria Servera, han estat confeccionats per Toni Oliver.

En haver sopat, hi haurà glosada amb Ivan Antich, Alícia Olivares i Lluís Sastre

IMPLICACIÓ DE LES ESCOLES

Paral·lelament, la Confraria ha impulsat una iniciativa en què tots els nins i nines dels dos col·legis d’Educació Infantil i Primària del poble han dibuixat com s’imaginen que seran els dos nous dimonis de la Confraria de l’Hospitalet. Aquestes creacions s’exposaran el mateix dissabte (de 12.00h a 16.00h) a l’antic local de la Caixa ubicat en el mateix carrer Hospital. També romandrà oberta diumenge de matí en què se celebren les beneïdes.

Cal recordar que com anunciaren a l’estiu i publicà TotPla les despeses de l’organització de la festa de Sant Antoni a l’Hospitalet seran finançades amb els beneficis de la primera edició de l’Hospitalet Fest celebrada el 17 de juny de 2023. També hi col·labora l’Ajuntament de Porreres.

Back To Top