Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxDestacatLloret de VistalegreLlubi

MÉS i psicòlegs de les Balears demanen bons per atendre la salut mental dels joves

MÉS per Mallorca i el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) demanen al Consell de Mallorca que posi en marxa una campanya de bons assistencials per tal de finançar l’atenció psicològica dels infants i els joves de Mallorca.

La portaveu adjunta de MÉS per Mallorca al Consell, Catalina Inés Perelló ha presentat avui la iniciativa que compta amb l’aval del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears. El seu president, Javier Torres, ha comparegut juntament amb Perelló per presentar la proposta que serà debatuda aquest dijous en el plenari ordinari corresponent al mes de gener.

Perelló ha explicat que el Consell de Mallorca té transferides les competències en matèria de joventut i que, d’acord amb el marc normatiu vigent, entre les seves atribucions hi ha establir programes i accions que facilitin l’autonomia personal de la joventut i promoguin hàbits de vida saludables i actituds responsables. Per això, i tenint en compte que la concatenació de les diferents crisis (pandèmia, climàtica, energètica i econòmica) ha evidenciat les conseqüències emocionals que pateixen milers de joves, “entenem que es fa necessari entendre la salut mental com un aspecte més del benestar de cada persona”. 

Així, Perelló ha remarcat que “en un context en el qual els i les joves s’enfronten a un futur incert marcat per les dificultats per emancipar-se, accedir a un habitatge digne, els salaris baixos i la precarietat laboral, el benestar emocional d’aquest col·lectiu s’ha vist afectat davant d’uns canvis que es perceben com a permanents i que afecten especialment la seva salut mental”.

El president del Col·legi de Psicologia, Javier Torres, ha recordat que “la salut mental i el benestar personal no és cap caprici” i ha agraït la proposta de MÉS. En aquest sentit, ha insistit a evidenciar la magnitud del problema, i ha remarcat que d’acord amb les dades fetes públiques pel Govern de les Illes Balears, els ingressos hospitalaris de nins i joves per problemes de salut mental van augmentar un 60% al conjunt de l’arxipèlag l’any 2021. A més, en 2022 i també segons dades del Govern, les Illes Balears tenen un percentatge d’augment de temptatives de suïcidi infantojuvenil d’entre el 27 i 30%. I encara més, els suïcidis continuen sent la primera causa de mort entre joves de 15 a 29 anys.

ATENCIÓ PERMANENT EN ELS INSTITUTS

Per altre costat, cal recordar que el COPIB reclama a l’administració, en aquest cas al Govern balear, que millori l’atenció psicològica als adolescents de les Illes Balears, una demanda a la qual se sumaren els directors dels dos instituts del Pla de Mallorca: IES Porreres i IES Sineu. Per als psicòlegs i pels docents de l’educació pública, la salut mental dels estudiants de secundària i batxiller és la gran assignatura pendent de les administracions.

Joan Ramon Xamena i Rafel Crespí, directores dels centres de secundària de Porreres i Sineu respectivament, reclamen servei de psicologia permanent en els centres. Els problemes mentals de l’alumnat han esdevingut el “gran repte” que afronta ara com ara el sistema educatiu. De moment, però la Conselleria d’Educació i Universitats no considera necessari -com tampoc ho considerava l’anterior executiu- dotar tots els centres de la figura del psicòleg com reclama també el COPIB.


Back To Top