Skip to content
Opinió

El betlem

Llegint sobre la comarca del Pla en aquest mateix digital, escoltant, adesiara, tertúlies i comentaris sobre el Pla i, alhora, mirant els paisatges, ara secs, de la nostra contrada hom té la sensació que allò que interessa, sobre natura, és preservar el betlem del Pla de Mallorca. Ser el betlem o no ser-ho aquest és el dilema. I sembla que és l’única opció a la qual ens condueixen uns i altres. Però, i els que hi vivim, quins comptes feim ajocats dins aquest betlem?

Un dilema amb moltes preguntes obertes i sense tenir espais comarcals pel debat social de la comarca. Quin tipus de betlem volem ser? Dins quin tipus de betlem volem viure els habitants del Pla? Ja tenim un espai on a fora vila ja tot són llums d’electricitat i no s’hi veu l’estrella de Betlem. On la somera ha deixat pas al cotxe com a principal, i imprescindible, mitjà de transport. I el bou? El bou fa anys que ens el menjàrem. I l’Àngel?, l’àngel ja no agrada ni dins l’ensaïmada.

Som un espai idíl·lic dins la Mallorca saturada? Treballam per atreure gent d’aquesta saturació cap aquí? Hem de fer coses pels residents i que puguin atreure turistes? Hem de fer coses pels turistes? Hem de ser el betlem de Mallorca? La reserva indígena? Quin Pla de Mallorca volem? Volem les millors festes i que després els forans ens les massifiquin? Moltes preguntes que ni els Reis d’Orient ens saben respondre, ni resoldre, amb tota casta de regals.

Aquest betlem qui el cuidarà demà? Els grans pagesos? Aquells que no s’embruten les sabates de fang? Qui serà el pastoret d’aquest betlem? Ho deixam pels immigrants del sud?

I a la cova? Qui viurà a la cova del Pla? Els europeus, els immigrants del nord? Fent teletreball? Qui cuidarà Josep i Maria en ser majors?, si el fuster va haver de tancar el negoci amb l’arribada del gran magatzem de mobles nòrdic. Quin serà el futur de Jesús? Podrà estudiar en la seva llengua? Qui dirà les misses?, si el frare del betlem de tan amagat que està no sabem on és.

A aquest betlem ja no pastura la guarda. Ni la de porcs, ni la d’indiots, ni la d’ovelles. La terra del betlem ja no és verda del pèl de roca, és seca del canvi climàtic. Ja no plou, car aquesta terra no té qui li canti, ni qui els mals l’espanti.

Els qui ens rompem les banyes per visibilitzar el Pla a través d’aquest digital volem posar damunt la taula el present i el futur d’aquest betlem. Volem obrir debat, conscienciar de la fortalesa dels 14 pobles units. Basta mirar l’activitat cultural, social, educativa, econòmica que duu el Pla, que duen els pastorets d’aquest betlem, per veure que la capacitat per decidir el nostre futur és important.

Ara, després de mesos de trescar cada dia la comarca, d’informar, cada dia del Pla de Mallorca. Veim que la gent no té por d’aixecar-se i posar peu fiter per defensar el seu redol. Però, necessitam tenir la consciència que el redol és el Pla, que és necessari fer sentir l’alè dels 40.000 habitants als qui tenen en les seves mans el poder de decisió.

El Pla és el betlem de Mallorca? Tal vegada sí, i tal vegada també ho volem ser, però hem de ser un betlem viu, no un anunci per dur a Fitur.

Back To Top