Skip to content
ActualitatDestacatPorreres

Porreres demana la cessió d'”es Centro” al Bisbat per fer-hi un Casal del Poble

L’Ajuntament de Porreres ha demanat al Bisbat de Mallorca la cessió de l’edifici d'”es Centro” per tal de fer-hi un Casal del Poble que sigui utilitzat preferentment com a punt de reunió i trobada del jovent del municipi.

A principis del mes de gener està prevista una reunió a Porreres entre la batlessa, Xisca Mora, i representants del Bisbat per tal de tractar la cessió d’aquest espai per a ús municipal. A aquesta trobada hi serà present l’empresa que gestiona el Casal de Joves ubicat a n’Hereveta.

En aquest sentit, Xisca Mora explica que “aquest Casal de Joves en ser una idea que va sortir del Consell d’Infants ha fet que hi vagin nins i nines fins a 12 anys, però a partir d’aquesta edat no s’hi troben a gust perquè és incompatible amb les necessitats dels joves de 12 a 18 anys, i per això volem posar en marxa aquest projecte bona part del qual passa per la recuperació d'”es Centro” per a ús del poble com fou en el seu dia”.

En un escrit que l’Ajuntament de Porreres envià al Bisbat de Mallorca, s’expliquen els motius pels quals el municipi demana la cessió de l’espai: “És un bé patrimonial important del poble de Porreres, veim interessant poder recuperar l’essència del dit edifici, per tal de destinar-ho a Casal del Poble”.

En l’escrit es fa esment al fet que Porreres compte amb prop de 36 entitats i associacions: “Gran part d’aquest dinamisme local és fruit del teixit associatiu de què disposam que durant tot l’any organitzen nombroses activitats, culturals, esportives, lúdiques per a tota la gent que viu al poble i visitants dels pobles d’arreu de l’illa”.

També en destaca la ubicació: “És un espai que per la seva ubicació i fàcil accessibilitat, concentra i propicia, com espai de trobada i interrelació, l’activisme i la participació ciutadana. Per nosaltres, el nucli antic sempre és el cor d’un municipi i el seu batec acaba sent la salut de tot el poble”.

També alaba la distribució i característiques d’un local “ample, gran, diàfan, per poder cedir-ho a les entitats per fer dinars, sopars de germanor quan fa malt temps, amb un escenari per poder dur a terme obres de teatre o concerts de petit format, amb un pati exterior per fer activitats a l’estiu i una terrassa a l’avinguda que faria que hi hagués una connexió amb el carrer, de portes obertes, convidant a gaudir d’aquest lloc tan especial”.

Ubicat a l’avinguda Bisbe Campins, aferrat a la rectoria, el Centre d’Acció Catòlica de Porreres fou inaugurat el 1935 i el seu promotor fou el rector sineuer Lluís Crespí i Niell. Com el seu nom indica, durant anys fou un punt de trobada i d’activitats populars i reunions. S’hi han fet obres de teatre, representacions teatrals i altres actes com ara mítings polítics o xerrades de tota mena. Des de la dècada de finals dels anys 70 i principis dels 80 passà a funcionar com a bar i restaurant i fins ara.

Per tot plegat, l’Ajuntament de Porreres demana la cessió gratuïta de l’espai. A canvi, es compromet a dur el manteniment de l’edifici obrint la porta a incloure en el conveni de cessió una quantitat d’inversió anual mínima per part de l’Ajuntament. També a “preservar, conservar i millorar l’edifici com a part identitària i patrimonial de la nostra comunitat”.

ES LLOGA PER 1750 € MENSUALS

Les pretensions de caràcter social i cívic municipals, però poden topar amb les econòmiques del Bisbat de Mallorca que lloga l’edifici. El darrer inquilí que gestionà el local com a restaurant va lliurar les claus el mes de setembre de 2022 i des d’aleshores roman tancat i en desús. Des de fa poques setmanes apareix a un conegut portal immobiliari online, en el qual s’ofereix en règim de lloguer per 1.750 € mensuals.

Back To Top