Skip to content
ActualitatCulturaMontuïri

Joan Miralles i Monserrat serà proclamat, aquest dissabte, Fill Il·lustre de Montuïri

Joan Porrerenc

“És una sorpresa agradable. En el discurs, que ja tenc preparat, no m’atur de dir gràcies a tota la gent que ho ha fet possible“. Amb aquestes paraules, Joan Miralles i Monserrat Porrerenc ens parla de l’acte que tendrà lloc aquest dissabte on l’Ajuntament de Montuïri declararà al seu veí com a Fill Il·lustre. La proposta fou impulsada per l’Associació Cultural Bona Pau, entitat editora de la revista del mateix nom.

Miralles és catedràtic jubilat de filologia catalana de la UIB i membre numerari de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. L’avalen anys d’investigació i de docència. “Agraesc que hi hagi hagut els dos Consistoris que han votat per unanimitat la concessió d’aquesta distinció”. L’acte s’ha previst per aquest dissabte, dia 16, a les 10 del matí.

A aquesta hora s’ha de celebrar el ple extraordinari a l’Ajuntament per a concedir la distinció a Joan Miralles. Un honor que ara per ara tenen Joan Mas i Verd, batle republicà assassinat el 1936, i el Pare Antoni Martorell Miralles, reconegut músic que també fou proclamat Fill Il·lustre en vida.

Acabat el ple, a les 11 hores la parroquial de Sant Bartomeu acollirà un acte més solemne on el mateix Miralles s’ha encarregat de marcar els tempos de l’acte. Flabiolers, Banda de Música de Montuïri, els acords de l’orgue o un petit documental sobre la seva vida titulat La meva petita pàtria, seran els complements a les intervencions que realitzaran la batlessa de Montuïri, Paula Maria Amengual, la fiscal i regidora de Cultura, Maria Francisca Pocoví, el ponent de la laudatio que serà Damià Pons i, finalment serà Miralles qui clourà l’acte.

Miralles explica que aquesta distinció “és ben merescuda, francament. Ho avalen els 35 llibres que he escrit i els centenars d’articles que he fet de caràcter científic, didàctic, etcètera. I tu dius a veure qui és de la vila o de fora de la vila que hagi fet tant? He fet 20 anys de director de departament de Filologia Catalana a la UIB, que és una cosa que em va dur moltes trifulgues i preocupacions”.

Miralles ha estat estaló de la conservació de la cultura i el patrimoni del seu poble. Bona part dels seus estudis tenen la vila natal com a epicentre. Una tasca, però que no li ha impedit convertir aquests estudis locals en referent dins l’àmbit de la llengua catalana. Mostra d’això n’és el seu llibre Un poble, un temps on Miralles marcà tota una fita pels estudiosos de la història oral.

acte porrerenc
Convidada a l’acte de concessió del títol de Fill Il·lustre a Joan Miralles

Back To Top