Skip to content
ActualitatCulturaDestacatMaria de la SalutPetraPorreresSencellesSineuVilafranca

Les neules del Pla de Mallorca ja decoren la catedral de Barcelona

Neules Maria
L'Obra Cultural de Maria de la Salut ha participat en l'elaboració de neules.

Han hagut de passar 200 anys per tornar a veure neules a la catedral de Barcelona. Aquests dies s’hi han penjat unes 300 neules elaborades per 75 persones d’arreu de Mallorca. “De la comarca del Pla hi ha participat gent o entitats de Petra, Vilafranca, Porreres, Maria, Sencelles, Biniali i Sineu“, qui ho explica és Tomàs Martínez, impulsor de la proposta i autor del llibre Cada cosa al seu temps i per Nadal, neules. Les neules. Notes per a l’estudi d’una tradició secular.

Els encarregats de tornar aquesta tradició al Principat han estat els membres del Grup de Neuleres i Neulers de Mallorca, una iniciativa sorgida després de la publicació del llibre de Martínez i que ha suposat un revulsiu per aquest art nadalenc. Martínez en el seu recull i la investigació per a fer el llibre va saber que a Barcelona s’havien deixat de penjar les neules per Nadal, per això va voler indagar més sobre aquest tema i va pellucar dins les actes capitulars de la seu catalana. Allà hi trobà que s’hi deia “es faran les coques de Nadal, però se suprimiran les neules”, això era el 16 de desembre de 1822.

Ara, Mallorca, qui servà aquesta tradició a les seves esglésies ha estat qui ha tornat a encendre el ble de les neules dins aquests espais religiosos. Martínez ha treballat per fer possible aquest retorn amb converses amb els responsables de patrimoni de la catedral de la ciutat comtal. Finalment, aquests accediren a permetre aquesta intervenció, que consistiria a penjar enfilalls de tres neules als quatre salomons de damunt el presbiteri de la catedral. En total són quatre salomons, dos de dotze braços i dos de setze, més la punta central. 

Martínez explica que “s’han fet unes 560 neules de les quals se n’han penjat unes 300. La resta queden conservades dins el Grup de Neulers i Neuleres de Mallorca”. Ara, les properes passes de futur és que la resta de parròquies o catedrals de Catalunya s’afegeixin a recuperar aquesta antiga tradició que la gent de Mallorca, i del Pla, han aconseguit dur de nou a la península.

neules
Back To Top