Skip to content
ActualitatMontuïri

Montuïri obri la plaça Major al trànsit els cap de setmana

plaça major montuïri
El carrer i la plaça Major s'han obert de nou els cap de setmana.

Aquest divendres i mitjançant les xarxes socials l’Ajuntament de Montuïri va fer saber als seus veïns que a partir d’aquest cap de setmana mateix estarà permès el trànsit per un tram del carrer Major i la plaça homònima.

En el seu escrit la Sala assenyala que “des de les 20 h dels diumenges fins a les 15 h dels dilluns, estarà prohibit l’estacionament al carrer Major i Plaça Major des de l’encreuament amb el carrer Rector Escarrer i el carrer des Sol, per facilitar el muntatge i desmuntatge del mercat setmanal”. Un mercat que se celebra els dilluns.

montuïri

Des de fa uns anys entre el dissabte de matí i el migdia dels dilluns es tancava aquest tram de carrer i la plaça al trànsit rodat. Una mesura que havia aixecat algunes queixes per part dels comerciants, però també alabances per altres sectors. Ara l’equip de govern MÉS-PSOE ha optat per tornar a obrir al trànsit rodat aquest espai del poble que a poc a poc ha vist com minvava la seva activitat social i comercial.

MALA FERIDA

El carrer Major i la plaça Major de Montuïri, és motiu de canvis i conflictes des de fa anys. Amb el Pla Mirall, ja a principis d’aquest segle es va apostar per empedrar la via. Un carrer que ha hagut de ser objecte constant d’obres de manteniment pel mal estat de les pedres. Un mal estat provocat en gran manera pel pas constant de vehicles. A més al mig del carrer s’hi van afegir dues filades més de pedres planes per facilitar la circulació de cotxes d’infants o darrerament l’adequació de les interseccions amb els carrers adjacents.

Una de les primeres mesures que s’hi van fer, un cop va estar empedrat va ser la instal·lació de pilons als laterals de la via per evitar l’estacionament de vehicles. Una mesura que ben aviat va tenir els dies comptats. La segona aposta va ser la de regular el trànsit amb dos pilons retràctils al bell mig del carrer i que sols donava accés als veïns del carrer Major, plaça Major i carrer des Pujol. Aquest sistema s’allargà més el temps, però tampoc es consolidà. Encara ara s’hi poden veure els forats dels pilons laterals mentre que els retràctils encara hi són soterrats.

carrer major montuïri
Algunes cases conserven els cossiols de la ‘via verda’.

Posteriorment, s’apostà per crear una anomenada ‘via verda‘ que, amb cossiols a les façanes, havia de servir per enllaçar el Museu Arqueològic de Son Fornés, ubicat al molí des Fraret, amb la zona del Molinar i el que havia de ser el Centre d’Interpretació Paisatgístic del Pla de Mallorca. Un centre, mai construït i que havia de substituir el projecte d’Ecomuseu previst amb el Pla de Desestacionalització Turística del Govern de Jaume Matas. Aquesta via verda havia de transcórrer pels carrers sa Torre, sa Trona, Major, plaça Major, es Pujol, Calvari, plaça de les Tres Creus i Molinar. Una iniciativa que tampoc arribà a bon port.

En aquest sentit, i al tancament d’aquest espai els caps de setmana dels darrers anys, s’hi ha de sumar l’enuig dels comerciants i, a la vegada, el decaïment dels bars i negocis entorn de la plaça Major.

Back To Top