Skip to content
ActualitatAlgaidaArianyCostitxCulturaDestacatLloret de VistalegreLlubiMaria de la SalutMontuïriPetraPorreresSant JoanSanta EugeniaSencellesSineuVilafranca

El Bisbat llança un projecte per divulgar el patrimoni religiós de Mallorca

Esglésies obertes com ara la de Porreres, Maria de la Salut, Petra, Llubí i la de Sineu i el seu Palau Concepcionista, són només alguns dels tresors patrimonials del Pla de Mallorca que formen part del projecte Maiorica Sacra que avui ha iniciat el seu camí a l’Oratori de Santa Maria de la Pau de Castellitx d’Algaida.

Des del Bisbat de Mallorca han posat en marxa aquest projecte de la Vicaria per al Patrimoni Històric i Cultural “amb la voluntat de donar a conèixer i dinamitzar les entitats i els projectes dependents de la Diòcesi, així com amb la voluntat d’acollir i ajuntar totes les iniciatives entorn del patrimoni sacre de Mallorca. D’aquesta manera, es posen en valor els béns de l’Església que, en molts de casos, no tenen una visibilitat i difusió corresponents a la seva vàlua”.

Afegeixen que “les línies de treball es basen en tres objectius: difondre la tasca patrimonial del Bisbat i les seves parròquies a tota la comunitat, generar activitats i projectes per a la millora del seu coneixement i establir les bases per a una divulgació del patrimoni religiós de Mallorca.

Consisteix, doncs, en un projecte ampli de difusió cultural, que pretén establir-se com el projecte de gestió i divulgació del patrimoni religiós de Mallorca, acostant activitats i projectes a tota la comunitat.

Sandra Rebassa, tècnica en gestió del patrimoni cultural del Bisbat de Mallorca

A l’acte de presentació hi han intervingut Sebastià Taltavull, Bisbe de Mallorca; Francesc Vicens, vicari episcopal per al Patrimoni Històric i Cultural; Dani Font, delegat episcopal del Patrimoni Cultural del Bisbat de Vic i coordinador de Catalonia Sacra, i Sandra Rebassa, tècnica en gestió del patrimoni cultural del Bisbat de Mallorca. Com a convidats hi han assistit representants d’administracions locals i d’entitats i promotores culturals.

Maiorica Sacra veu la llum com un projecte germà de Catalonia Sacra, resultant un estímul fonamental en la transmissió de la fe, la cultura i el patrimoni. Ambdues iniciatives demostren un compromís ferm, basat en la col·laboració en benefici de tots dos territoris i projectes, conservant, estudiant i difonent el seu patrimoni historicoartístic.

PRIMERA FASE

Aquest 2023 s’inicia la primera fase de Maiorica Sacra. Es tracta de la posada en marxa d’un lloc web que reuneix una xarxa d’esglésies obertes per a la visita fora d’horari litúrgic; la tasca de conservació i restauració que realitzen les diferents institucions que depenen de la Vicaria per al Patrimoni Històric i Cultural; així com els projectes de gestió cultural que es troben en marxa (Convent Concepcionista Palau de Sineu, Monestir Bizantí de Cabrera i Museu Bíblic). També s’inclouen dues línies de treball de la Vicaria que, fins ara, han estat menys difoses. És el cas de la promoció i difusió de l’art contemporani de caràcter religiós, cuidant així dels artistes que participen en l’evangelització; o l’impuls de les línies de publicacions vinculades a la Diòcesi o a la cultura cristiana.

D’aquesta manera es dona resposta a la necessitat de ser presents dins el món científic i bibliogràfic, afavorint iniciatives que, tot i tenir una rellevància cultural extraordinària, tenen un abast comercial reduït.

Aquest portal patrimonial que s’obre no sols posa en valor el patrimoni arquitectònic i artístic de la Diòcesi de Mallorca en el seu context, també és una aposta ferma per fer més accessible la informació cultural i la participació de la comunitat, sense deslocalitzar els béns culturals del seu context. D’aquesta manera es pretén anar creant un mapa virtual de les diferents manifestacions patrimonials i culturals de Mallorca.

Back To Top