Skip to content
ActualitatDestacatPorreres

Queixes pel retard en la posada en marxa del Centre de Dia de Porreres

Maria Adrover

Veïnats de Porreres entre els quals usuaris i potencials usuaris han expressat el seu malestar pel retard en la posada en marxa del nou Centre de Dia del municipi.

Hi ha una desena d’usuaris del municipi que s’han de desplaçar cada dia als centres de dia de Campos o Vilafranca i que, segons una de les persones afectades, “no entenen els motius pels quals a hores d’ara aquest servei no està en funcionament”, diu fent-se ressò d’aquest mal estar generalitzat Maria Adrover, una de les afectades.

El mes de març de 2023, a les acaballes de la passada legislatura, es va fer una visita institucional de les tres administracions implicades en la construcció i obertura del centre de dia: Govern balear, Consell de Mallorca i Ajuntament de Porreres. Aquell dia, l’aleshores consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, anuncià que el centre de dia estaria enllestit el mes d’abril, amb tres mesos de retard.

Ara els familiars que tenen cura de gent gran consideren que ja fa molts de mesos que les instal·lacions estan enllestides, però no veuen pròxima la posada en marxa del servei. Consideren que ja ha passat prou temps i que ja han donat els “cent dies” de rigor després de les eleccions perquè els nous responsables de les diferents administracions “posin en marxa el centre de dia”. “Aquestes persones són molt vulnerables i molt dependents i de l’únic que no disposen és de temps”, afegeix Adrover.

La veïnada de Porreres ha explicat que “el nostre municipi està esperant que un centre de dia, que està acabat i moblat, obri les seves portes d’una vegada per totes”.

Conta quin és el dia a dia de la seva i les altres famílies del municipi amb places concedides: “Ara ens hem de desplaçar a Campos o Vilafranca, la qual cosa ens suposa una despesa de combustible i temps d’anar i venir cada dia, i això sense comptar totes les persones que hi voldrien anar i no poden perquè no hi ha places suficients“.

Pel que fa al retard, afegeix que “fa quasi un any que en xerram d’obrir aquest centre, i a tots els programes electorals venia com una prioritat, però pareix que falten tràmits burocràtics i no sabem quin temps pot tardar encara”.

Amb tot apunta que “vull recordar al Govern, al Consell i a l’Ajuntament que és un dret que té el col·lectiu de persones grans, que han fet feina tota una vida, han estalviat i quasi no gasten per si de cas, fins i tot en molts de casos, encara ajuden als seus fills o nets per poder pagar una hipoteca, un lloguer, etc…”. “La meva petició és que doneu prioritat i faciliteu les qüestions de benestar social. Tots els altres temes són importantíssims, però recordau que en aquest cas no hi ha temps”, conclou.

ELECCIONS I TRES ADMINISTRACIONS IMPLICADES

Per la seva banda, la batlessa de Porreres, Xisca Mora, justifica aquest retard en dos eixos: el fet que hi hagi hagut unes eleccions amb canvi de govern i també que és un servei en la gestió del qual hi estan implicades tres administracions diferents: Ajuntament de Porreres, Govern de les Illes Balears i Consell de Mallorca.

“Abans de les eleccions el centre no es va deixar dotat amb el mobiliari, és a dir, no estava enllestit tot al mes d’abril com havien anunciat”, diu en referència a l’esmentada visita del mes de març de 2023. “L’endemà del nomenament de la nova consellera de Família i Afers Socials (Catalina Cirer) em vaig posar en contacte amb ella per dir-li tot el que faltava i recordar que mentre no estés tot el mobiliari d’equipament, sociosanitari i de fisioteràpia i tot enllestit, l’Ajuntament no podria donar el final d’obra“, explica Mora.

La batlessa afegeix que “posteriorment, els dies 18, 19 i 20 de setembre, es va muntar tot aquest equipament i en els propers dies el Govern balear ens vol lliurar les claus del centre de dia a l’Ajuntament perquè es faci la licitació del servei, però ara encara manca l’informe econòmic de les places concertades que prepara la conselleria.

Mora continua: “Però no acaba aquí tot, també l’hem de cedir a l’IMAS (Consell de Mallorca) perquè acrediti l’ús sociosanitari de l’espai perquè en té les competències”, explica i enraona: “el problema és que hi ha implicades tres administracions diferents i s’han de fer diferents tràmits sense els quals no podem obrir perquè el que no podem fer és obrir i posar en risc a persones majors“.

5 PLACES DE 30 PER PORRERES

El nou centre de dia oferirà 30 places que s’integraran majoritàriament a la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència. El projecte ha comptat amb un pressupost de 600.000 euros, dels quals un 50% els aporta la Conselleria d’Afers Socials i Esports i la resta a parts iguals entre l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) i l’Ajuntament de Porreres.

D’aquestes 30 places, l’Ajuntament de Porreres en té 5 d’urgència social per a persones del municipi. Les 25 restants seran gestionades per l’esmentada xarxa de dependència. En aquest sentit, Mora recorda que accedir a una plaça del centre de dia dependrà de la llista d’espera de Dependència: “No pel fet de ser de Porreres es podrà tenir plaça en el centre de dia sinó que s’haurà de seguir el procés d’oferta i demanda i dels barems d’aquest organisme que gestiona la xarxa pública de serveis socials”.

EL CENTRE DE DIA

S’ha reformat parcialment i adaptat la planta baixa de l’antiga residència parroquial per a persones grans de Porreres, Ca Ses Monges, que té una superfície total de 397m2. Compta amb una sala polivalent, una sala de descans i una cuina, que estan directament connectades amb l’espai exterior del pati, on hi ha una pèrgola exterior com a espai de transició i estada de les persones usuàries. Manté l’accés a la capella existent i oferirà espai per intercanviar material i informació amb els usuaris i familiars.

La visita del passat mes de març.
Back To Top